Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης για συνάντηση Γεραπετρίτη - Fidan στις 8/11: Με την Τουρκία συνομιλούμε χωρίς να υποχωρούμε

Μαρινάκης για συνάντηση Γεραπετρίτη - Fidan στις 8/11: Με την Τουρκία συνομιλούμε χωρίς να υποχωρούμε
"Συνομιλούμε χωρίς να είμαστε αφελείς, χωρίς να περιμένουμε μαγικές λύσεις ή ότι θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη ο κ. Erdogan και συνομιλούμε χωρίς να υποχωρούμε",ανέφερε ο Π . Μαρινάκης
Την ικανοποίηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση, έστω και σε άτυπο επίπεδο, των συνομιλιών για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, σε αγαστή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
"Προφανώς υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση ακόμα που πρέπει να διανυθεί, δεν έχουμε ακόμα κάποια ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του
ΟΗΕ, όμως είμαστε στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πάντοτε σε απόλυτη σύμπνοια, με την Κυπριακή Δημοκρατία, για πιθανά επόμενα βήματα ή κινήσεις", ανέφερε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Για συνάντηση Fidan με Γεραπετρίτη στις 8 Νοεμβρίου

Με αφορμή τη συνάντηση στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του H.Fidan, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "η Ελλάδα έχει επιλέξει να επενδύσει στο διάλογο, χωρίς καμία διάθεση και καμία υποψία υποχωρητικότητας", ενώ επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι με την Τουρκία αναγνωρίζουμε μόνο μία διαφορά που υπάρχει που θέλουμε να επιλυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
"Δεν θα μπουν ποτέ ζητήματα κυριαρχίας στο τραπέζι", είπε για άλλη μια φορά, εξηγώντας ότι ο διάλογος αυτός είναι μία επιλογή, η οποία παράλληλα με την ισχυροποίηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα έχει δώσει μόνο θετικά.
Μίλησε για παρατεταμένη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία που έχει τρία μεγάλα πλεονεκτήματα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα.
Όπως εξήγησε, το πρώτο είναι ότι "υπάρχει η δυνατότητα της απάντησης και της ξεκάθαρης διατύπωσης των ελληνικών θέσεων", το δεύτερο όφελος "είναι ότι αυτή η σχέση με την Τουρκία, είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα είναι υπόδειγμα διαχείρισης, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε σχέση με το μεταναστευτικό", και το τρίτο ότι "πλέον στα νησιά μας οι κάτοικοι υποδέχονται νόμιμους τουρίστες".
"Συνομιλούμε χωρίς να είμαστε αφελείς, χωρίς να περιμένουμε μαγικές λύσεις ή ότι θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη ο κ. Erdogan και συνομιλούμε χωρίς να υποχωρούμε", είπε χαρακτηριστικά.

Μεταναστευτικό

Ο κ. Μαρινάκης διαβεβαίωσε ότι δεν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα να υποδεχθεί ξαφνικά δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.
"Σίγουρα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε, όχι ως Ελλάδα, ως Ευρώπη συνολικά", σημείωσε και μίλησε για αυξημένη εγρήγορση.
"Αν διαβάσει κανείς την επιστολή της κυρίας von der Leyen, θα καταλάβει πόσο δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η Ελλάδα είχε πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το μεταναστευτικό. Έχει μιλήσει για την ανάγκη να μοιραστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι χώρες υποδοχής, έχει βάλει συγκεκριμένες διατυπώσεις στο τραπέζι οι οποίες υιοθετήθηκαν από το τελευταίο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο είναι δεσμευτικό για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άρα, αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί, σίγουρα υπάρχει μια αυξημένη ανησυχία, αλλά είναι δεδομένο ότι όσο περνάει ο καιρός, όλα αυτά τα οποία έλεγαν οι χώρες του νότου, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε αυτές τις εξαγγελίες, σ’ αυτές τις διατυπώσεις και αυτήν την ανησυχία, πλέον, είναι κοινός τόπος για την Ευρώπη. Είναι δεδομένο ότι κάθε φορά που βαθαίνει μία κρίση, όπως αυτά τα οποία συμβαίνουν, η κρίση στη Μέση Ανατολή και με πολύ μεγάλο κίνδυνο και απώλειες ανθρώπινων ζωών σε πολλές περιπτώσεις, τότε σίγουρα αυτές οι συζητήσεις επανέρχονται στο προσκήνιο. Είναι δεδομένο ότι στις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες θα είναι το κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα", πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι¨"δεν υπάρχει περίπτωση να φτιαχτεί δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη. Μιλάμε για κάτι το οποίο θα είναι προσωρινό, δηλαδή, άνθρωποι οι οποίοι έρχονται εκεί, για 2 το πολύ έως 5 ημέρες ―το έχω απαντήσει ξανά― θα ταυτοποιούνται και
στη συνέχεια δεν θα μένουν εκεί. Άρα, δομή παραμονής προσφύγων ή μεταναστών στην Κρήτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθεί".

Δεν υπάρχει θέμα εσωτερικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ

Ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα εσωτερικής αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία.
Πρόσθεσε πως "οι βουλευτές, όπως και όλος ο κόσμος που μας ακούει, το σύνολο της κοινωνίας, καταλαβαίνει ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα. Αν υπήρχε βουλευτής ή υπουργός ή τέλος πάντων οποιοσδήποτε κατέχων ένα αξίωμα που δεν συμφωνούσε ότι η ακρίβεια εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολεί κάθε πολίτη, τότε θα ήταν εκτός πραγματικότητας και η κοινοβουλευτική μας ομάδα κάθε άλλο παρά εκτός πραγματικότητας είναι".

Για ΠΑΣΟΚ

Για θετική απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, μίλησε ο κ. Μαρινάκης.
Όπως είπε, "ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του. Του πρότεινε συνάντηση. Ήταν θετική η αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη. Οπότε αναμένουμε από τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη για να οριστεί αυτό το ραντεβού, το οποίο θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει, γιατί μιλάμε για τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κόμματος, που αυτή τη στιγμή φαίνεται δημοσκοπικά ότι είναι το επόμενο τη τάξει κόμμα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων. Είναι ένας πολιτικός αρχηγός, ο οποίος επανεξελέγη από μία δημοκρατική διαδικασία και θεωρώ ότι πρέπει η χώρα μας να αφήσει πίσω της τις εποχές όπου η πολιτική αντιπαράθεση ξέφευγε των ορίων. Δυστυχώς, είχαμε πέσει πολλές φορές πολλοί εξ ημών, χαρακτηριζόμενοι μέχρι και προδότες επειδή είχαμε μία συγκεκριμένη άποψη. Νομίζω ότι αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας. Και όσες διαφωνίες κι αν έχουμε, όσες διαφορές και να έχουμε, τουλάχιστον να συνομιλούμε και βέβαια να έχουμε και μία σύγκλιση στα βασικά, που είναι οι μεγάλες αλλαγές για τον τόπο. Αλλά αυτό είναι θέμα του κάθε κόμματος, πώς θα αντιδράσει σε κάθε νομοσχέδιο".

Για ΣΥΡΙΖΑ

"Καμία παρέμβαση στα εσωκομματικά και νομίζω ότι όποιος με παρατηρεί το τελευταίο διάστημα, γιατί έτυχε να είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε μια περίοδο με έντονες εξωκομματικές διαδικασίες στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ουδέποτε πήρα θέση. Και, μάλιστα, όσες φορές είχε γίνει, ας πούμε, αυτό από άλλα στελέχη, ευγενικά είχα ζητήσει να πάρουμε αποστάσεις", ανέφερε σχετικά.
Σχολιάζοντας τον αποκλεισμό του Στ. Κασσελάκη από τη διαδικασία για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χατακτηριστικα πως "θα σας θυμίσω ότι κάποιοι από αυτό το κόμμα συνέθεσαν ψηφίσματα στην Ευρώπη για να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως μία χώρα η οποία κατατάσσεται μεταξύ των χωρών της Αφρικής, με δικτατορικά καθεστώτα. Ήρθε μετά από λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το επίσημο πόρισμά της και τους διέψευσε. Οι άνθρωποι, λοιπόν, αυτοί θεωρούν ότι πρέπει να αποκλείεται κάποιος από υποψήφιος. Το ξαναλέω, δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μπορώ εγώ να κρίνω αν μια απόφαση είναι σωστή ή λανθασμένη. Εμάς οι αποκλεισμοί δεν μας αρέσουν. Γενικά, το ξαναλέω.
Αλλά, για να μην παρεξηγηθώ, ούτε παίρνω θέση ούτε γνωρίζω τι προβλέπει ο κανονισμός του κάθε κόμματος. Αξιολογούνται όλοι για τις επιλογές τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης