Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ευρώπη είναι σε οικονομική παραπληγία από το 2022 - Τα εγκληματικά λάθη απέναντι στη Ρωσία οδηγούν σε κατάρρευση

Η Ευρώπη είναι σε οικονομική παραπληγία από το 2022  - Τα εγκληματικά λάθη απέναντι στη Ρωσία οδηγούν σε κατάρρευση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων που θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά της
Η Ευρώπη βρίσκεται σε σημείο καμπής: είτε θα γίνει παγκόσμια δύναμη είτε θα περιπέσει σε παρακμή και θα χάσει έδαφος έναντι των βασικών διεθνών ανταγωνιστών της, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Κίνα, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων που θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά της, και μάλιστα δύναται να οδηγήσουν σε βέβαιη πτώση - ειδικά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
«Μετά από δεκαετίες προειδοποιήσεων και υπανάπτυξης, οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου ξαφνικά έρχονται αντιμέτωποι με έναν καταιγισμό αποδείξεων ότι η παρακμή είναι ασταμάτητη» προειδοποίησε η αμερικανική εφημερίδα που ειδικεύεται στα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά.
Η ανάλυση υπογραμμίζει ότι ένας συνδυασμός πολιτικής παράλυσης, εξωτερικών απειλών και οικονομικής δυσφορίας θα τερματίσει τις φιλοδοξίες της ΕΕ να γίνει παγκόσμια δύναμη.
Αυτή η κατάσταση, προτείνει, οδηγεί τα κράτη μέλη του να δίνουν προτεραιότητα στα δικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά του μπλοκ.
Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι αυτοί οι παράγοντες κατέστησαν σαφές ότι η ΕΕ έχει δείξει την αδυναμία της να ενεργήσει ως ομοιογενής ομάδα απέναντι σε οικονομικά προβλήματα, προβλήματα αγοράς, ασφάλειας και άμυνας, όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Όλες αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την αποτυχία της ΕΕ να δράσει ως οικονομικό μπλοκ, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται το καθεστώς της και να υποβαθμίζεται η ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε ευρύ φάσμα απειλών: από την κινεζική βιομηχανική πολιτική έως τη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα ή ακόμη και μια μελλοντική ανταγωνιστική διοίκηση στην ΗΠΑ» πρόσθεσε το Bloomberg.
Το άρθρο ανέφερε ότι η Ευρώπη ανταποκρίνεται πολύ αργά στις παγκόσμιες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της δημογραφικής αλλαγής και της στροφής σε μια μεταβιομηχανική οικονομία στην οποία η Κίνα έχει γίνει σημαντικός ανταγωνιστής.
«Κάτι αλλάζει πολύ, πολύ δραματικά και πολύ, πολύ βαθιά σε αυτόν τον κόσμο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Aleksander Kwasniewski, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Δεν μπορούμε να αντιδράσουμε»

«Δεν μπορούμε να αντιδράσουμε σωστά, γιατί είμαστε πολύ αργοί».
Ωστόσο, η παρακμή της ΕΕ μπορεί να ξεκίνησε ήδη από τη νομισματική ένωση του μπλοκ, με μια άλλη ανάλυση από το Bloomberg Economics να υποδηλώνει ότι η οικονομία του μπλοκ θα ήταν περίπου 3 τρισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερη εάν είχε συμβαδίσει με τις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια.
Τον Σεπτέμβριο, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, παρουσίασε ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού μπλοκ, ενώ περιέγραψε τον κίνδυνο παρακμής της περιοχής ως οικονομική δύναμη.
«Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσαμε τώρα κλονίζονται», είπε ο Draghi στην εισαγωγή της έκθεσής του. «Αυτή είναι μια υπαρξιακή πρόκληση».
Ωστόσο, η ανάλυση προσέθεσε ότι η έκθεση δεν έτυχε καλής υποδοχής, με ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να φοβούνται ότι η περιοχή δεν έχει περιθώρια ελιγμών.
«Είναι προφανές ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους βασικούς εμπορικούς της εταίρους, τις ΗΠΑ και την Κίνα» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στις 24 Σεπτεμβρίου.
«Εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα, η πτώση θα γίνει τελικά μη αναστρέψιμη».
Υπενθυμίζεται ότι στην εξαμηνιαία επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι «ευάλωτες σε δυσμενείς κραδασμούς» που προκύπτουν από γεωπολιτικές εντάσεις και επίμονα υψηλά επιτόκια λόγω της αδυναμίας μείωσης του δημόσιου χρέους.
Η ΕΚΤ τόνισε ότι ένα χρόνο μετά την COVID-19 πολλά ευρωπαϊκά έθνη δεν έχουν ανατρέψει πλήρως τα μέτρα στήριξης που θεσπίστηκαν για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
Στα παραπάνω προσθέστε τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και την επιρροή της στις τιμές των καυσίμων.
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θεώρησε ότι «τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι επιεικές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού και να έχουν επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μεταξύ άλλων μέσω διαρροών σε ιδιώτες δανειολήπτες και σε κατόχους κρατικών ομολόγων».
Η ΕΚΤ είπε επίσης ότι το δημόσιο χρέος πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένο, επισημαίνοντας τις «χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές» ως κύρια αιτία ανησυχίας.
Παρά τη μικρή πρόοδο, το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναμένει ότι το συνολικό δημόσιο χρέος θα παραμείνει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, στο 90% του ΑΕΠ το 2024 και θα αυξηθεί ελαφρά το επόμενο έτος.
Ωστόσο, αυτό δείχνει το γεγονός ότι η συλλογική ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτή των ΗΠΑ και της Κίνας και θα ξεπεραστεί από την Ινδία μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Χωρίς να αναφέρεται στην ανάλυση του Bloomberg ή από την ΕΚΤ, ο κύριος παράγοντας στα οικονομικά δεινά της ΕΕ είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν γίνει μπούμερανγκ.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, είναι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες τις έχουν ύφεση.
Όσο η ΕΕ διατηρεί τις κυρώσεις στη Ρωσία, το μπλοκ δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει, πόσο μάλλον να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης