Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Απώλειες 2% στην ημέρα και «βουτιά» 8% για την εβδομάδα

Πετρέλαιο: Απώλειες 2% στην ημέρα και «βουτιά» 8% για την εβδομάδα
«Έχασε» τα 70 δολάρια το αμερικανικό αργό
Σχετικά Άρθρα
Με σημαντική υποχώρηση τόσο για την ημέρα όσο και για το σύνολο της εβδομάδας, έκλεισε το πετρέλαιο, καθώς οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση.
Τούτου λεχθέντος, στην εξίσωση έχουν προστεθεί και οι κερδοσκόποι, με αποτέλεσμα τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές στο πετρέλαιο να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, από -5% έως και +5%.
Αμφότεροι ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) και ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) υποβάθμισαν μέσα στην εβδομάδα τις προβλέψεις για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης «μαύρου χρυσού», με το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης να αφορά την Κίνα.

Βέβαια, αν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίσουν να κλιμακώνονται, η Citi εκτιμά πως οι τιμές πετρελαίου θα εκτοξευθουν έως τις αρχές του 2025.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα ανέφερε ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 120 δολάρια ανά βαρέλι το πρώτο τρίμηνο του 2025, γεγονός που συνεπάγεται άνοδο άνω του 60%. 
Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί το bull case της Citi για το πετρέλαιο, που εξαρτάται από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την πρόκληση διαταραχών στον εφοδιασμό. Εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα κατά της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης του Ιράν, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο βασικές υποδομές παραγωγής πετρελαίου στο Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να πιέσει την παραγωγή και να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με τον Eric Lee, στρατηγικό αναλυτή ενέργειας στη Citi.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε την ημέρα με απώλειες 1,87% στα 73,06 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Νοεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) υποχώρησε 2,05% και έκλεισε στα 69,22 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της εβδομάδας, οι τιμές σε Brent και WTI υποχώρησαν άνω του 7%και άνω του 8%, αντίστοιχα (έναντι κερδών 9% μία εβδομάδα πριν).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης