Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Η διείσδυση της CIA στη Γάζα, ο εντοπισμός του Sinwar και τα 6 κατασκοπευτικά drones MQ-9 Reaper

NYT: Η διείσδυση της CIA στη Γάζα, ο εντοπισμός του Sinwar και τα 6 κατασκοπευτικά drones MQ-9 Reaper
Τι αποκαλύπτει το δημοσίευμα των New York Times για τη συνεργασία της CIA με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις
Η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ ήταν απρόσκοπτη, με δύο αμερικανικές ομάδες - η μία στο Ισραήλ και η άλλη στα κεντρικά γραφεία της CIA - να ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες και στρατηγικές γνώσεις.
Οι δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τουλάχιστον έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper για να βοηθήσουν το Ισραήλ στον εντοπισμό αιχμαλώτων, στην παρακολούθηση στελεχών της Hamas καθώς και στη μετάδοση πιθανών πληροφοριών στις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους New York Times, το Σάββατο 19 Οκτωβρίυο 2024.
Λίγες μέρες αφότου η Hamas ξεκίνησε την Επιχείρηση πλημμυρά Al-Aqsa, το Πεντάγωνο έστειλε σε μυστικές αποστολές δεκάδες Αμερικανούς καταδρομείς για να παράσχουν στις ισραηλινές δυνάμεις κριτική υποστήριξη και καθοδήγηση στην προσπάθεια που σχετίζεται με την ανάκτηση αιχμαλώτων, αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις από την Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων προστέθηκαν σύντομα αξιωματικοί των πληροφοριών, με μερικούς να είναι ενσωματωμένοι δίπλα στις ισραηλινές δυνάμεις στο πεδίο, ενώ άλλοι εργάζονταν από τα κεντρικά γραφεία της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.
Για περισσότερο από ένα χρόνο, μεγάλο μέρος της προσοχής και της κριτικής γύρω από την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ  επικεντρώθηκε στις αμερικανικές βόμβες και τα όπλα που χρησιμοποίησε το τελευταίο για να χτυπήσει τη Γάζα.
Ωστόσο, η βοήθεια στον τομέα των πληροφοριών που παρέχεται στο Ισραήλ ήταν επίσης καθοριστική, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αξιωματούχοι ανέφεραν περαιτέρω ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βοήθησαν στον εντοπισμό των τεσσάρων αιχμαλώτων που ανασύρθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις τον Ιούνιο.

Η συνεργασία

Από τις πρώτες μέρες του πολέμου, οι αμερικανικοί στρατιωτικοί και πυρήνες πληροφοριών επικεντρώθηκαν όχι μόνο στην αναζήτηση αιχμαλώτων αλλά και στον εντοπισμό και τη στόχευση ανώτερων ηγετών της Hamas, αναφέρει το δημοσίευμα.
Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ανώτεροι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι οι αμερικανικές «πυρήνες διείσδυσης» - εξειδικευμένες μονάδες που συνδυάζουν στρατιωτική και τεχνογνωσία πληροφοριών - έχουν προσαρμόσει την εστίασή τους με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που μπορούν να ενεργήσουν.
Η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ" ήταν απρόσκοπτη, με τις δύο αμερικανικές ομάδες - η μία στο "Ισραήλ" και η άλλη στα κεντρικά γραφεία της CIA - να ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες και στρατηγικές γνώσεις.
Ο ρόλος των drones
Αν και οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κρατήσει κρυφές πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται, επιβεβαίωσαν ότι έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, που λειτουργούν από δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, εκτελούσαν αποστολές με στόχο τον εντοπισμό αιχμαλώτων, την παρακολούθηση της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη μετάδοση πολύτιμων δεδομένων σε Ισραηλινές δυνάμεις στο έδαφος.
Αν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να χαρτογραφήσουν το εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο σηράγγων της Hamas, το ραντάρ υπερύθρων τους έχει συμβάλει στην ανίχνευση των θερμικών ιχνών των ανθρώπων που εισέρχονται ή εξέρχονται από αυτές τις σήραγγες.
Τελικά, ήταν μια ισραηλινή μονάδα που περιπολούσε στη νότια Γάζα που εντόπισε και σκότωσε τον Sinwar.
Ενώ η επιχείρηση διεξήχθη αποκλειστικά από ισραηλινές δυνάμεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό της τοποθεσίας του Sinwar.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης