Τελευταία Νέα
Διεθνή

H αγαπημένη λέξη του Trump που προκαλεί τρόμο στην Ευρώπη – Το σενάριο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου

H αγαπημένη λέξη του Trump που προκαλεί τρόμο στην Ευρώπη – Το σενάριο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου
Ο Donald Trump έχει διακηρύξει ότι θα «στοχεύσει» χώρες όπως η Κίνα με δασμούς από 60% έως 100%, με γενικό φόρο 10% στις εισαγωγές
Μόνο ούριος δεν είναι ο άνεμος για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου και οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι σημαντικές για μια προϊούσα παρακμή και περαιτέρω απώλεια ανταγωνιστικότητας– κυρίως όσον αφορά τον κυριότερο οικονομικό της εταίρο τις ΗΠΑ, ενώ ο ανταγωνισμός από την Κίνα περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Και όλα αυτά την ίδια ώρα οι ειδικοί αναφέρουν ότι χρειάζεται προετοιμασία των οικονομιών για το πέρασμα στη μεταβιομηχανική εποχή και την ψηφιακή μετάβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών φαίνεται να ανησυχούν ακόμη περισσότερο από τους ομολόγους τους των ΗΠΑ για την δέσμευση του Donald Trump να επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Οι αναφορές σε «δασμούς» στις εταιρικές προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη (τα conference calls) μέχρι στιγμής αυτή την περίοδο έχουν εκτοξευθεί στην Ευρώπη, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ σε μια αναλογία 5 προς 2 τον Οκτώβριο.
Αυτές οι αναφορές αναδεικνύουν ότι επικρατεί μια πρωτοφανής αβεβαιότητα.
Ο οικονομικός διευθυντής της γαλλικής εταιρείας παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών Pernod Ricard δήλωσε ότι η εταιρεία θα «προσαρμοσθεί» στους παγκόσμιους δασμούς όταν υπάρξει περισσότερη σαφήνεια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car AB ανάφερε ότι οι εμπορικοί φραγμοί περιπλέκουν τις προοπτικές κερδοφορίας.
Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για όλη την αμηχανία για μια λέξη που ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει χαρακτηρίσει «όμορφη» και αγαπημένη του στο λεξικό.

Θα «ματώσουν» οι μετοχές

Οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι επενδυτικής στρατηγικής βλέπουν τη νίκη Trump ως το χειρότερο αποτέλεσμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω της πρόθεσής του να περιορίσει τις εισαγωγές στις ΗΠΑ – σε μια εποχή κερματισμού αυτού που γνωρίζαμε από το τέλος του 20ού αιώνα ως παγκοσμιοποιημένη αγορά  και την επιστροφή του οικονομικού προστατευτισμού.
Η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαφορά, με τις συνολικές εμπορικές συναλλαγές να ανέρχονται στα 952 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που από το Bloomberg.
Μια σειρά οικονομολόγων της Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι τα σχέδια αύξησης των δασμών του Trump θα ωθήθουν ανοδικά τον πληθωρισμό και θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα εάν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ προβούν σε αντίποινα.
Ένα οικονομικό μοντέλο της Morgan Stanley έδειξε άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,9% σε 12 μήνες και πλήγμα 1,4 ποσοστιαίας μονάδας στην αύξηση του ΑΕΠ για αρκετά τρίμηνα.
«Εάν οι δασμολογικές απειλές εμφανιστούν σκληρά και γρήγορα και η Ευρώπη ανταποκριθεί με τους δικούς της δασμούς, θα ανακαλέσουμε νόμο Smoot-Hawley Tariff Act που ψηφίστηκε τη δεκαετία του 1930 και επιδείνωσε τη Μεγάλη Ύφεση», δήλωσε ο Rajeev De Mello, επικεφαλής επενδύσεων στη Gama Asset Management.
«Αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τις ευρωπαϊκές μετοχές».

Η υστέρηση των ευρωπαϊκών εταιρειών

Εν τω μεταξύ, οι πιθανές αυξήσεις φόρων υπό την κυβέρνηση της Δημοκρατικής Kamala Harris θα μπορούσαν να δώσουν στις ευρωπαϊκές μετοχές μια ευκαιρία για κερδοφορία.
Αυτό συμβαίνει επειδή θα έπαιρναν ένα μερίδιο από τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500, διαβρώνοντας ενδεχομένως την ελκυστικότητά τους για τους επενδυτές.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υστερούν πολύ πίσω από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ φέτος.
Η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων ξεκινά με αναταράξεις και ταυτόχρονα εκφράζονται υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το εάν τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Κίνας μπορούν να τονώσουν την παραπαίουσα οικονομία της περιοχής.
Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ψηφίζουν ήδη πρόωρες κάλπες για τις πολύ κοντινές εκλογές του επόμενου μήνα και η πιθανή επιστροφή του Trump θα προστεθεί στη λίστα των αντίθετων ανέμων.
Ο Donald Trump έχει διακηρύξει ότι θα στόχευε χώρες όπως η Κίνα με δασμούς από 60% έως 100%, με γενικό φόρο 10% στις εισαγωγές από αλλού.
Αυτά μπορεί να αποδειχθεί ότι θα τεθούν προς διαπραγμάτευση, αλλά οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από την επίδραση που μπορεί να έχει μια τέτοια στρατηγική σε εταιρείες και μετοχές.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούσαν σε αποδόσεις τις αντίστοιχες αμερικανικές σε τοπικό νόμισμα όλα τα χρόνια που ήταν πρόεδρος ο Trump, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Ο τομέας εξόρυξης δέχτηκε ιδιαίτερη πίεση το 2018, καθώς ο τότε πρόεδρος έπληξε τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου με δασμούς.


Γερμανία και Ιταλία σε μεγαλύτερο κίνδυνο


«Στο χειρότερο σενάριο ενός πλήρους δασμολογικού πολέμου με αντίποινα, εκτιμούμε ότι υπάρχει πιθανότητα για μεσαία έως υψηλή μονοψήφια οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κερδών ανά μετοχή», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays Plc με επικεφαλής τον Emmanuel Cau σε ένα σημείωμα.
Ένα «μεγάλο κομμάτι» των προβλέψεων για αύξηση των κερδών άνω του 10% το επόμενο έτος θα μπορούσε να γίνει καπνός από μια διαμάχη για εμπορικούς δασμούς, και έναν εμπορικό πόλεμο, επισήμαναν.
Ανά χώρα, η Γερμανία και η Ιταλία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω του υψηλότερου  εμπορικού πλεονάσματος με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Barclays.
Μεταξύ των κλάδων, τα κεφαλαιουχικά αγαθά, τα αυτοκίνητα, τα ποτά, η τεχνολογία και τα χημικά αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή.
Όσον αφορά τους φόρους, ο Trump υποσχέθηκε να μειώσει το ομοσπονδιακό εταιρικό συντελεστή στο 15% από 21%, μια κίνηση που θα ήταν μια ώθηση για τις αμερικανικές μετοχές, ενώ η Harris προτείνει την αύξηση του στο 28%.
Αλλά οι δασμοί είναι το πρωταρχικό ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη εκτός των ΗΠΑ, καθώς είναι στην αρμοδιότητα του Προέδρου, ενώ οποιεσδήποτε αλλαγές στη φορολογική πολιτική απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.
«θα μπορούσε θεωρητικά να έχει πολλή δύναμη να αξιολογήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Carol Schleif, επικεφαλής επενδύσεων στο BMO Family Office.
«Έχει προειδοποιήσει ουσιαστικά την ΕΕ, την Κίνα και άλλους εμπορικού εταίρους ότι αν κάποιος θέλει να πουλήσει σε πολίτες των ΗΠΑ, το προϊόν ή η υπηρεσία  θα πρέπει να παράγονται —όχι απλώς να συναρμολογούνται— στις ΗΠΑ»

Αρμαγεδδώνας στην αυτοκινητοβιομηχανία

Μια δασμολογική επίθεση από την Προεδρία Trump είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης.
Η Volkswagen AG, η Mercedes-Benz Group AG και η BMW AG μόλις ανέφεραν πτώση στις πωλήσεις στη βασική αγορά της Κίνας, ενώ ηJeep Stellantis NV μείωσε τις προβλέψεις για τα κέρδη της.
Είναι ο τομέας του δείκτη Stoxx 600 με τη χειρότερη απόδοση το 2024.
Ο Trump έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ καθιστώντας τους τόκους για τα δάνεια αγοράς αυτοκινήτων πλήρως αφορολόγητους. Ανακοίωσε επίσηε επίσης ότι θα αποτρέψει να εισάγονται τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει η Κίνα πέρα από τα σύνορα στο Μεξικό επιβάλλοντας «όποιους δασμούς απαιτούνται» για να γίνει αυτό - ακόμη και 1.000%.
«Οι πρόσθετοι δασμοί στις εισαγωγές της Κίνας θα μπορούσαν να δουν μια δεύτερης τάξης αρνητική επίδραση στις ευρωπαϊκές μετοχές που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα, όπως πρώτές ύλες και αυτοκίνητα», δήλωσε ο Leonardo Pellandini, αναλυτής στην Bank Julius Baer.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τομείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τις πολιτικές τουTrump .
Ο στρατηγικός αναλυτής της Oddo BHF, Thomas Zlowodzki, δήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης καθώς και οι τομείς του πετρελαίου και φυσικού είναι πιθανό να υποστηριχθούν.
Σε περίπτωση νίκης της Harris, σημείωσε ότι οι τομείς που πρέπει να επωφεληθούν είναι τα μέταλλα, η αεροδιαστημική και η άμυνα καθώς και τα κεφαλαιουχικά αγαθά.
Ο Stoxx Europe 600 αναμένεται να ανέβει σχεδόν 2% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.
Αλλά οι εκλογές στις ΗΠΑ θεωρούνται ιδιαίτερα αμφίρροπες.
Ο στρατηγικός αναλυτής της UBS  Gerry Fowler είπε ότι τα αυξανόμενα ασφάλιστρα κινδύνου και οι δασμοί μπορεί να σημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, η κατηγορία με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος με κέρδη 23%, θα είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων τομέων και οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντιστάθμισης του κινδύνου.

Μεγάλη αστάθεια

Με την ψηφοφορία αυτό το αποτέλεσμα ασαφές, ένα πράγμα είναι βέβαιο: οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για αστάθεια έως τις 5 Νοεμβρίου.
Οι υπεύθυνοι επενδυτικής στρατηγικής της Citigroup Inc. με επικεφαλής την Beata Manthey συνιστούν προσοχή και στάσης αναμονής πριν επιστρέψουν οι επενδυτές σε τομείς που θα επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη.
«Με βάση την πρώτη θητεία του Trump, θα μπορούσε κάλλιστα η απειλή για τους δασμούς να είναι μια διαπραγματευτική τακτική και να αποφεύγουμε μια κλιμάκωση των δασμών», δήλωσε ο De Mello του Gama.
«Όσο πιο αξιόπιστη η απειλή του, τόσο πιο πιθανό θα μπορούσε να πετύχει παραχωρήσεις, επομένως η αρχική φάση μπορεί να είναι σκληρή», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης