Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία – Βρετανία υπογράφουν συμφωνία πολέμου για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία

Γερμανία – Βρετανία υπογράφουν συμφωνία πολέμου για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία
H νέα συμφωνία θα επιτρέψει στις βρετανικές και γερμανικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία
Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία αναμένεται να υπογράψουν μια αμυντική συμφωνία ορόσημο την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε την Κυριακή (20/10/2024) η εφημερίδα The Times, επικαλούμενη τον Βρετανό υπουργό Άμυνας John Healey.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στις βρετανικές και γερμανικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, πιθανότατα στην Εσθονία και τη Λιθουανία.
Θα διευκολύνει επίσης την κοινή προμήθεια όπλων και τη στενότερη συνεργασία για την ανάπτυξη όπλων νέας γενιάς, ανέφερε η εφημερίδα.
Ο Healey φέρεται να θεωρεί αυτή τη συμφωνία με τη Γερμανία ως τη σημαντικότερη διμερή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο από τη στρατιωτική συμφωνία του 2010 με τη Γαλλία.

Ευρύτερη συμφωνία

Οι Times γράφουν ότι αυτό το σύμφωνο θεωρείται στη Βρετανία ως το πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη συμφωνία ασφάλειας και άμυνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που καλύπτει την άμυνα, την ανταλλαγή πληροφοριών, την ενέργεια και την παράνομη μετανάστευση.
Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, την επόμενη χρονιά αναμένονται ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Το Λονδίνο βλέπει τη στρατιωτική συμφωνία με το Βερολίνο ως ένα βήμα προς μια βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πιο λεπτομερείς συζητήσεις να προγραμματίζονται με τις Βρυξέλλες για το 2025, δήλωσε πηγή στην εφημερίδα.
Η Ρωσία έχει εκφράσει συνεχώς ανησυχίες για μια άνευ προηγουμένου συσσώρευση δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα δυτικά της σύνορα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με το ΝΑΤΟ αλλά σε ισότιμη βάση και εφόσον η Δύση εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για στρατιωτικοποίηση της ηπείρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης