Τελευταία Νέα
Διεθνή

Simkus (EKT): Δεν υπάρχει ανάγκη για μειώσεις άνω των 25 μονάδων βάσης, στα επιτόκια

Simkus (EKT): Δεν υπάρχει ανάγκη για μειώσεις άνω των 25 μονάδων βάσης, στα επιτόκια
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας απέφυγε να προβλέψει την απόφαση του Δεκεμβρίου για τη νομισματική πολιτική
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί περαιτέρω εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση του πληθωρισμού, εξέφρασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Gediminas Simkus, αν και δεν προέβλεψε το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης των αξιωματούχων τον Δεκέμβριο.
«Η κατεύθυνση είναι σαφής - λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας. «Δεν μπορώ ακόμη να πω ποια θα είναι η απόφαση τον Δεκέμβριο. Αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής - προς τα κάτω» είπε χαρακτηριστικά αν και υποστήριξε ότι δεν βλέπει την ανάγκη για μειώσεις των επιτοκίων μεγαλύτερες από 25 μονάδες βάσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επενδυτική κοινότητα με τους επενδυτές να αναμένουν μια σειρά μειώσεων επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ήδη κάτω από τον στόχο του 2% και την οικονομία της ευρωζώνης των 20 χωρών να αναπτύσσεται μόλις και μετά βίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, μια μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανή.
Ο Simkus δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν μια πιο σαφή εικόνα των οικονομικών τάσεων σε δύο μήνες. «Τον Δεκέμβριο, θα έχουμε πολύ περισσότερα "σκληρά" δεδομένα: ΑΕΠ, πληθωρισμό, δείκτες PMI, νέες προβλέψεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βίλνιους. «Όλα αυτά θα παρέχουν περισσότερα στοιχεία για τον ρυθμό της τάσης του πληθωρισμού - κινείται ταχύτερα ή πιο αργά;».
Από την πλευρά του, ο Martins Kazaks της Λετονίας δήλωσε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται στο 2%. Αλλά εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας -λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ και των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή- οι αποφάσεις θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται βήμα προς βήμα. Ωστόσο, ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να επιτευχθεί νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, είπε.
«Εάν ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από την πρόβλεψη τους προηγούμενους μήνες, θα είναι σημαντικό να δούμε αν θα είναι σημαντικά χαμηλότερος από την πρόβλεψη και τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Kazaks σε ανάρτηση στο blog. «Αν είναι έτσι, πιθανώς θα επιτύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους». Ο ίδιος επανέλαβε τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας, λέγοντας ότι οι απολύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό «σημαντικά κάτω από τον στόχο», αν και η βασική υπόθεση εξακολουθεί να είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα οργανώσουν μια ήπια προσγείωση χωρίς απότομη αύξηση της ανεργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης