Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κακοί Ρώσοι πάλι προκαλούν παγκόσμιο χάος – Η Δύση επιστράτευσε μέχρι και σεφ με αστέρι Michelin

Οι κακοί Ρώσοι πάλι προκαλούν παγκόσμιο χάος – Η Δύση επιστράτευσε μέχρι και σεφ με αστέρι Michelin
Οι Μυστικές Υπηρεσίες της Γερμανίας βλέπουν… παντού Ρώσους - Επιστράτευσαν μέχρι και σεφ με αστέρι Michelin στην Γαλλία 
Τελικά όταν έχεις θολωμένη κρίση βλέπεις παντού εχθρούς…
Όχι δεν μιλάμε για κάποιο δικτάτορα, συνήθως οι δικτάτορες φοβούνται και τον ίσκιο τους… αλλά την πολιτισμένη Δύση…

Οι «ύπουλοι Ρώσοι» θέλουν το παγκόσμιο χάος

Οι ύπουλοι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία δολοφονιών, εμπρησμών, δολιοφθορών και πειρατείας εναντίον της Δύσης, ενεργώντας με βάση την αρχή «τα πάντα, παντού, ταυτόχρονα». Και αυτό δεν είναι το σενάριο μιας νέας ταινίας δράσης και επιστημονικής φαντασίας, αυτό είναι το θέμα μιας πρόσφατης ανάλυσης του περιοδικού The Economist, που είναι το ιδεολογικό φερέφωνο των φιλελεύθερων σε όλο τον κόσμο.
Τίθεται το ερώτημα: γιατί οι Ρώσοι το χρειάζονται αυτό;
Η απάντηση του περιοδικού είναι εξαιρετικά απλή: ναι, απλώς για να «σπείρουν το παγκόσμιο χάος».
Τώρα, σαν καρμπόν, επαναλαμβάνονται οι δηλώσεις από διάφορες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, στις οποίες η Ρωσία κατηγορείται για όλα σχεδόν τα προβλήματα της Δύσης. Ξαφνικά, ανακαλύφθηκαν παντού κάποιες αυτοσχέδιες εκρηκτικές ή εύφλεκτες συσκευές, οι οποίες για κάποιο λόγο δεν λειτουργούν πάντα όπως αναμενόταν.
Και όλοι γνωρίζουν αμέσως ότι οι «ρωσικές ειδικές υπηρεσίες» βρίσκονται σίγουρα πίσω από αυτό. Λοιπόν, ποιος άλλος;

Οι Μυστικές Υπηρεσίες της Γερμανίας βλέπουν… παντού Ρώσους

Στη Γερμανία, οι επικεφαλής τριών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγόρησαν ομόφωνα τη Ρωσία αφού ένα μυστηριώδες πακέτο προκάλεσε φωτιά σε αεροπλάνο που δεν απογειώθηκε στη Λειψία. Κανείς δεν ανέφερε από που προήλθε αυτό το πακέτο (η Γερμανία δεν έχει απευθείας πτήσεις με τη Ρωσία) και πώς συνδέεται με την Ρωσία, αλλά εξακολουθούν να δείχνουν ξεκάθαρα τους Ρώσους και μάλιστα βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα:… υπάρχουν «φιλορώσοι» ψηφοφόροι στη Γερμανία.
Εδώ θα μπορούσε κανείς να αρχίσει να αμφιβάλλει: το χρειάζονται αυτό οι Ρώσοι;
Αλλά όχι, δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό το θέμα!

Επιστράτευσαν μέχρι και σεφ με αστέρι Michelin στην Γαλλία

Στη Γαλλία, παρόμοια δολιοφθορά «αποτράπηκε» με παρόμοιο τρόπο.
Τότε ξαφνικά κάποιος «Ρωσόφωνος από το Donbass» ανατινάχθηκε σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού.
Αν και ο γαλλικός Τύπος αναφέρει ότι ο ύποπτος έχει ρωσικά και ουκρανικά διαβατήρια, εξακολουθεί να εξάγει συμπεράσματα αμέσως: αυτό είναι «μέρος της ρωσικής εκστρατείας δολιοφθοράς».
Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει γιατί ο άτυχος «τρομοκράτης» αποφάσισε να βάλει φωτιά.
Στη συνέχεια, οι Γάλλοι συλλαμβάνουν ξαφνικά έναν βραβευμένο σεφ με αστέρι Michelin, ο οποίος φέρεται να παραδέχτηκε σε μια συνομιλία του όντας μεθυσμένος στην κυριολεξία… ότι ήταν «Ρώσος πράκτορας» και έγραψε στον Γάλλο ιδιοκτήτη του διαμερίσματός του ότι δεν μπορούσε να πληρώσει επειδή «εργάζεται για το κράτος της Ρωσίας».
Είναι μια λογική εξήγηση!

Πράξεις δολιοφθοράς στη Βρετανία

Οι αποτυχημένες «πράξεις δολιοφθοράς» στη Βρετανία μοιάζουν κάπως έτσι.
Τώρα, ας πούμε, μια ολόκληρη συμμορία Βρετανών πολιτών δικάζεται επειδή έβαλε φωτιά στην αποθήκη κάποιου Βρετανο-Ουκρανού επιχειρηματία, ο οποίος για κάποιο λόγο άλλαξε πρόσφατα το εντελώς ουκρανικό του όνομα, Mikhailo Prikhodko, σε ένα πιο ρωσικό: Mikhail Boykov.
Αλλά ο βρετανικός Τύπος δεν εκπλήσσεται από αυτό, δεν αμφισβητεί τη φύση της «επιχείρησης» αυτού του ανθρώπου, τηρώντας μια, αποκλειστικά «σωστή» εκδοχή: η αποθήκη πυρπολήθηκε «κατόπιν εντολής από τη Ρωσία».
Και τα μέσα ενημέρωσης δεν χρειάζονται καμία απόδειξη!

Η Μ15 στην Βρετανία πάσχει από αντι-Ρωσική υστερία

Οι Βρετανοί τώρα (και, πράγματι, όπως πάντα) είναι ξεκάθαρα οι απόλυτοι πρωταθλητές στην υποκίνηση αντιρωσικών αισθημάτων.
Ο επικεφαλής της MI5, Ken McCallum, βρίσκεται κυριολεκτικά στις τηλεοπτικές οθόνες εκεί τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας συνεχώς για τα σχέδια της Ρωσίας να πραγματοποιήσει δολιοφθορά κατά της Βρετανίας.

Και πάλι, χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο, απλώς εξηγεί τα κίνητρα:
«Οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες έχουν θέσει ως καθήκον τους να δημιουργήσουν μόνιμο χάος στους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρώπης».
Μία από τις ειδικές δυνάμεις της MI5 κυκλοφόρησε μάλιστα πρόσφατα ένα ειδικό φυλλάδιο, το οποίο διανέμεται στους επικεφαλής των βρετανικών επιχειρήσεων προκειμένου να επαγρυπνούν και να εντοπίσουν γεγονότα «ρωσικού σαμποτάζ».
Σχεδόν κάθε υπάλληλος, αν κρίνουμε από αυτές τις οδηγίες, είναι πλέον υπό υποψία: τι κι αν είναι Ρώσος κατάσκοπος ή ακόμη χειρότερα, σαμποτέρ!

Μια απίστευτη παράνοια

Είναι πολύ σημαντικό ότι όλα αυτά συμβαίνουν τις ημέρες που γιορτάζεται η 100ή επέτειος της περιβόητης «επιστολής του Grigory Zinoviev» - που στην πραγματικότητα ανέτρεψε την πρώτη κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας.
Στις 25 Οκτωβρίου 1924, τέσσερις ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές, η συντηρητική Daily Mail δημοσίευσε μια fake news επιστολή του Grigory Zinoviev που φέρεται να έδινε συνωμοτικές οδηγίες για τη δημιουργία χάους στη Βρετανία και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης…
Λοιπόν, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό για το οποίο κατηγορεί την Ρωσία σήμερα ο επικεφαλής της MI5.
Παρεμπιπτόντως, η MI5 ήταν αυτή που παρέδωσε την fake news επιστολή στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 1924…
Τι σύμπτωση έτσι;
Όπως είπε αργότερα ο ηγέτης των Εργατικών Ramsay MacDonald, η επιστολή, που αναδημοσιεύτηκε αμέσως από όλα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε «πανικό».
Τέσσερις ημέρες αργότερα, οι Εργατικοί υπέστησαν μια συντριπτική ήττα.
Ο ιδιοκτήτης της Daily Mail, Baron Rothemer, αργότερα καυχήθηκε ότι η «επιστολή Grigory Zinoviev» κόστισε στους Εργατικούς περίπου 100 βουλευτικές έδρες.
Παρεμπιπτόντως, η οικογένεια Rothemer εξακολουθεί να κατέχει αυτήν την εφημερίδα, η οποία επίσης συμμετέχει τώρα στην αντιρωσική εκστρατεία.
Στη συνέχεια, για πολλά χρόνια, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος απαιτούσαν έρευνα για τις συνθήκες εμφάνισης αυτής της επιστολής.
Και οι συντηρητικοί ξαφνικά έχασαν αμέσως το ενδιαφέρον τους: λένε, δεν είναι πια σχετικό... Και μόνο το 1999 (μετά από πόσες δεκαετίες!) μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή απέδειξε κατηγορηματικά ότι η «επιστολή Grigory Zinoviev» ήταν ψεύτικη, fake news… οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών MI5 και MI6 την είχαν κατασκευάσει.
Σήμερα βλέπουμε ακριβώς τις ίδιες τεχνικές.
Επιπλέον, όπως και πριν από εκατό χρόνια, η εμφάνιση αντιρωσικών πλαστών στοιχείων συνδέεται με ορισμένες εκλογές και εκστρατείες.
Στη Γαλλία, οι συλλήψεις «Ρώσων σαμποτέρ» πραγματοποιήθηκαν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γερμανία, αυτό το κύμα μεγαλώνει τώρα κατά τη διάρκεια των εκλογών.
Αλλά γιατί στη Βρετανία, όπου έχουν ήδη διεξαχθεί εκλογές, ξεκίνησε αυτή η υστερία - αυτό είναι πραγματικά το ερώτημα.
Μπορεί να υποτεθεί ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έγιναν απότομα πιο ενεργές κατά την έναρξη της πολυαναμενόμενης ακρόασης για την «υπόθεση Skripal», προσπαθώντας να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από αυτήν.
Αλλά έγινε τόσος θόρυβος γύρω του, τόσες κατηγορίες απαγγέλθηκαν στη Ρωσία, τόσοι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν!
Και έτσι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η διαδικασία - και ο βασιλιάς, ως συνήθως, αποδείχθηκε γυμνός.
Κανένας από τους Skripal δεν παρουσιάζεται στο κοινό, αλλά διαβάστηκε μόνο κάποια περίεργη μαρτυρία που φέρεται να έδωσαν τα θύματα.
Μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί τι φασαρία θα γινόταν στον κόσμο αν στη Ρωσία γίνονταν παρόμοια δικαστικά σόου χωρίς να παρουσιαστούν στο κοινό, ας πούμε, οι Αμερικανοί κατάσκοποι Evan Gershkovich και Paul Whelan!
Όμως ο βρετανικός Τύπος είναι ήρεμος, καθόλου αγανακτισμένος με την γελοία διαδικασία της «υπόθεσης Skripal» απλά δεν κάνει άβολες ερωτήσεις.
Και παρεμπιπτόντως, αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά από την κατάσταση πριν από εκατό χρόνια.
Όπως μπορούμε να δούμε, οι μέθοδοι των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών δεν έχουν αλλάξει εξακολουθούν να χρησιμοποιούν fake news όπως το 1924.
Αλλά τότε τουλάχιστον κάποιος στην Ευρώπη και στη Βρετανία ζήτησε έρευνα.
Τότε τουλάχιστον κάπου δημοσιεύτηκαν διαφορετικές απόψεις που αμφισβητούσαν τις επίσημες εκδοχές.
Τώρα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά!
Τώρα τα δυτικά (και ειδικά τα βρετανικά) Μέσα Ενημέρωσης απλώς επαναλαμβάνουν αυτές τις ανούσιες, ειλικρινά, υστερικές δηλώσεις σε στυλ «οι Ρώσοι έρχονται!».
Κάτι έχει αλλάξει στη Δύση κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα. Αλλά μόνο προς το χειρότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης