Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι συνέβη στην Attica Bank και οδήγησε την ΕΧΑΕ στην απόφαση να αναστείλει τη διαπραγμάτευση – Όλο το παρασκήνιο

Τι συνέβη στην Attica Bank και οδήγησε την ΕΧΑΕ στην απόφαση να αναστείλει τη διαπραγμάτευση – Όλο το παρασκήνιο
Σημειώνεται πως η ΕΧΑΕ με ανακοίνωσή της από 15 Οκτωβρίου είχε δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για τη διαμόρφωση του δικαιώματος και για τα όρια της μετοχής
Έντονα σημάδια που δείχνουν απουσία επενδυτικής παιδείας εντοπίστηκαν στις 21 Οκτωβρίου 2024 στο χρηματιστηριακό ταμπλό και ανάγκασαν τη διοίκηση της ΕΧΑΕ να λάβει δραστικά μέτρα.
Προφανώς και αναφερόμαστε στη διαπραγμάτευση της μετοχής της Attica Bank, η οποία μετά το reverse split επέστρεψε στο ταμπλό, έχοντας παράλληλα κόψει και το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου.
Αν και είχε γίνει η σχετική ενημέρωση από την ΕΧΑΕ, αν και η αύξηση είναι μεγάλη και το δικαίωμα ήταν λογικό να έχει υψηλή τιμή και η μετοχή χαμηλή, δεν ήταν, όπως φάνηκε, λίγοι αυτοί που δεν κατάλαβαν ορθά τι είχε συμβεί και έσπευδαν να αγοράσουν μετοχές, διαμορφώνοντας εκτιμώμενη αποτίμηση ακόμα και πάνω από τα 32 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και οι νέες μετοχές.
Το ρεπορτάζ του ΒΝ αναφέρει πως κάποιες χρηματιστηριακές βλέποντας την τιμή και τις εντολές που έμπαιναν στο σύστημα, είδαν ότι και δικοί τους πελάτες, μέσω πλατφόρμας έβαζαν εντολές από το σπίτι τους ή από το γραφείο τους.
Δηλαδή είχαν βάλει μόνοι τις εντολές χωρίς να έχουν επικοινωνήσει με τη χρηματιστηριακή και να δώσουν μέσω αυτής την εντολή.
Κάποια στελέχη αποφάσισαν να πάρουν τηλέφωνο τους επενδυτές που είχαν βάλει εντολές και να τους ρωτήσουν αν ήξεραν τι έκαναν.
Προφανώς και οι επενδυτές αγόραζαν με σκοπό να αποκομίσουν κάποιο βραχυπρόθεσμο κέρδος, ακολουθώντας την τάση, όμως αυτό μεγάλωνε ακόμα περισσότερο τη στρέβλωση.
Καθώς πλήθαιναν οι εντολές αγοράς, η διοίκηση του Χ.Α. αποφάσισε να παρέμβει και σταμάτησε τη διαπραγμάτευση τόσο της μετοχής όσο και του δικαιώματος, προκειμένου να δώσει χρόνο να ενημερωθούν οι επενδυτές.
Να σημειωθεί πως η τιμή του δικαιώματος ήταν επίσης υψηλότερη της τιμής έναρξης, χωρίς όμως να εντοπίζονται ανάλογες κινήσεις όπως στη μετοχή.
Θα μπορούσε κάποιος να περιμένει ότι το δικαίωμα θα ήταν αυτό με τις μεγάλες εντολές καθώς δίνει δικαίωμα σε αγορά μετοχών ακόμη και με τιμή 0,05 ευρώ (μέσω warrants), αλλά τελικά στη μετοχή εντοπίστηκε η στρέβλωση.
Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου άμεσα ενημέρωσε και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να ελέγξει τις συναλλαγές.

Η σύσκεψη για την επιστροφή στο ταμπλό

Στη συνέχεια και εν μέσω συνεδρίασης έγινε σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει στη συνέχεια και αν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση ή θα επανέλθει η μετοχή στο ταμπλό την επόμενη μέρα.
Τελικά στις 16:00 η μετοχή ξεκίνησε εκ νέου διαπραγμάτευση με συγκέντρωση εντολών.
Στα τερματικά των χρηματιστηριακών εταιρειών εμφανίστηκε το ακόλουθο μήνυμα:
«Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης, σας ενημερώνουμε ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών και δικαιωμάτων της εταιρίας ATTICA BANK θα ξεκινήσει στις 16:00 με την εισαγωγή φάσης συγκέντρωσης εντολών (intraday auction), η οποία θα διαρκέσει 15 λεπτά.
Στην συνέχεια θα ακολουθηθεί ο χρονισμός της αγοράς.
Ο λόγος της προσωρινής αναστολής της διαπραγμάτευσης, ήταν, όπως αναφέρθηκε, σε εφαρμογή του Άρθρου 2.6.9.1 του Κανονισμού ΑΤΗΕΧ, για την προστασία της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς, και αποφασίστηκε προκειμένου τα Μέλη του ΑΤΗΕΧ να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ενημερώσουν τους πελάτες τους για την απότομη και μεγάλη αύξηση της τιμής της μετοχής (+3.716,79%) και κατ΄ επέκταση την αντίστοιχη αύξηση της κεφαλαιοποίησης της εν λόγω εταιρίας η οποία διαμορφώθηκε στην αξία των 32,3 δισ. ευρώ περίπου. Επισημαίνεται ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πριν την έναρξη διαπραγμάτευσης σήμερα ήταν περίπου 847 εκατ. ευρώ».
Σύμφωνα με πηγές από την ΕΧΑΕ η αναστολή είναι ενάντια στις αξίες της Ελεύθερης Αγοράς, αλλά δεν μπορούσε να μην παρέμβει για λόγους εύρυθμης λειτουργίας και προστασίας των επενδυτών.
Σε ερώτημα του ΒΝ, αν θα μπορούσαν να ακυρωθούν οι πράξεις, η απάντηση ήταν πως όλα ήταν στο τραπέζι, αλλά οι πιθανότητες ήταν μικρές.
Όπως τόνιζαν χρηματιστηριακά στελέχη, δεν είναι ρόλος της ΕΧΑΕ να ακυρώνει εντολές, αφού όσοι ασχολούνται με το χρηματιστήριο είναι μεγάλα παιδιά και πρέπει να έχουν την ευθύνη των πράξεων τους.
Σημειώνεται πως η ΕΧΑΕ με ανακοίνωσή της από 15 Οκτωβρίου είχε δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για τη διαμόρφωση του δικαιώματος, για τα όρια της μετοχής και τον τύπο βάσει των οποίων προκύπτουν οι τιμές, όπως κάνει συνήθως όταν γίνεται μία εταιρική πράξη και ειδικά όταν πρόκειται για αύξηση κεφαλαίου.
Να αναγνωριστεί πάντως το ελαφρυντικό σε όσους αγόρασαν ότι πράγματι ήταν μία δύσκολη εξίσωση.

Οι κινήσεις στις 21 Οκτωβρίου 2024

Να σημειωθεί πως ο όγκος δεν ήταν μεγάλος μέχρι την αναστολή, αφού οι μετοχές πλέον είναι λίγες. Έγινε συνολικός όγκος, μέχρι τις 12:09 ,924 τεμαχίων με αξία 8.200 ευρώ.
Προοδευτικά και μέσω δημοπρασιών πήγαινε υψηλότερα.
Στις 10:31 άνοιξε στα 0,70 ευρώ με όγκο 14 τεμαχίων, η επόμενη πράξη έγινε 10:38 με 8 τεμάχια στα 0,76 ευρώ και η επόμενη στα 1,19 ευρώ με 17 τεμάχια. Στις 11:48 η τιμή είχε πάει στα 10 ευρώ και από τα 10 ευρώ στα 12 πήγε με 168 τεμάχια και μετά από τα 15 ευρώ στα 17 με 38 τεμάχια.
Στο τέλος στα 20 τεμάχια ζητούσαν 170 τεμάχια.
Όταν επανήλθε στα 20 ευρώ ζητούσαν 200 τεμάχια και το εκτιμώμενο άνοιγμα έδειχνε τα 20 ευρώ. Αυτό έδειξε πως δεν ακυρώθηκαν οι εντολές και ίσως κάποιοι επενδυτές να μην ενημερώθηκαν, ή να θέλησαν να κρατήσουν τις εντολές.
Αν και άνοιξε στα 20 ευρώ στη συνέχεια υποχώρησε και πριν τις τελικές δημοπρασίες ήταν στα 7,02 ευρώ με όγκο 1.485 τεμάχια. Η εκτιμώμενη αποτίμηση ήταν στα 11,3 δισ. ευρώ, οπότε η στρέβλωση δεν είχε αποκατασταθεί. Το ταμπλό έγραψε άνοδο 1.239,69%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης