Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ετοιμαστείτε για χρηματοοικονομικό σοκ – Σκάει παγκόσμια βόμβα χρέους 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Ετοιμαστείτε για χρηματοοικονομικό σοκ – Σκάει παγκόσμια βόμβα χρέους 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Η δημοσιονομική χρονοβόμβα των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σημαίνει χαμηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερους πραγματικούς μισθούς, οικονομική καταστολή και καταστροφή της αγοραστικής δύναμης
«Οι προβλέψεις μας δείχνουν έναν συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους, ένα δύσκολο μέλλον.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για να μειώσουν το χρέος και να ξαναχτίσουν τα αποθέματα ασφαλείας για το επόμενο σοκ, που σίγουρα θα έρθει, και ίσως νωρίτερα από όσο περιμέναμε» δήλωσε το ΔΝΤ
Αυτή η συμβουλή συνοδεύεται από μια προειδοποίηση.
Με τον τρέχοντα ρυθμό δαπανών, το χρέος των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 198% έως το 2050 χωρίς ύφεση.
Το δημόσιο χρέος της G-7 προς το ΑΕΠ αναμένεται να εκτιναχθεί στο 188%, ενώ το παγκόσμιο ποσοστό θα ανέλθει στο 122%.
Μόνο μία χώρα θα μειώσει το χρέος. Το ΔΝΤ αναμένει από τη Γερμανία να μειώσει το χρέος της από 63,5% σε 42%.
Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, το ΔΝΤ αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει το εκπληκτικό 329%.
Το Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο του ΔΝΤ ενημερώνει ότι τα επίπεδα του δημόσιου χρέους θα φτάσουν τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, λόγω της Κίνας και των ΗΠΑ.

Πολύ σπάνια

Πολύ σπάνια οι κυβερνήσεις ακολουθούν τις συμβουλές του ΔΝΤ.
Οι κυβερνήσεις ακούν μόνο όταν είναι να ξοδέψουν περισσότερα.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για εξοικονόμηση και περικοπή δαπανών, οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται γρήγορα το ΔΝΤ ως κακόβουλο οργανισμό.
Τα μηνύματα του ΔΝΤ για το 2020 φέρουν κάποια ευθύνη για αυτήν τη δημοσιονομική κρίση.
Στην Ετήσια Έκθεσή τους για το 2020, «Ένας Χρόνος Σαν Κανένας Άλλος», έγραψαν: «Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αναλάβει σημαντικά δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα για να παρέχουν σωτήρια στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, τέτοιες ραγδαίες επεκτάσεις σε ό,τι αφορά τον ρόλο της κυβέρνησης, όπως έχουν δείξει οι προηγούμενες κρίσεις, δημιουργούν ευκαιρίες για διαφθορά.
Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχουν και να επιβλέπουν έκτακτα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα.
Η συμβουλή του ΔΝΤ ήταν να ξοδέψετε ό,τι χρειαστεί, αλλά να κρατήσετε τα έσοδα».
Ποιο μέρος των συμβουλών του ΔΝΤ υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο; Ναι, το «ξοδέψτε ό,τι χρειάζεται». Και το έκαναν. Το κάνουν ακόμα.
Μάλιστα, πολλές κυβερνήσεις έχουν ενοποιήσει και αυξήσει τα έκτακτα προγράμματα δαπανών του 2020, διευρύνοντας τον ρόλο τους στην οικονομία και αυξάνοντας τις ελλειμματικές δαπάνες σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.

Οι κυβερνήσεις θα αγνοήσουν...

Τα επόμενα πέντε χρόνια, το ΔΝΤ προβλέπει ετήσια αύξηση του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ δεν προβλέπει κρίση ή ύφεση, επομένως αυτό θα συμβεί σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Οι κυβερνήσεις θα αγνοήσουν αυτές τις συστάσεις.
Όπως είπα προηγουμένως, οι κυβερνήσεις ακούνε το ΔΝΤ μόνο όταν συνιστά αύξηση των δημόσιων δαπανών και κατηγορούν τον οργανισμό όταν πρόκειται για τη μείωση του χρέους.
Καμία παρεμβατική κυβέρνηση δεν θα μειώσει τις δαπάνες, ιδιαίτερα όταν οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια.
Ακόμη χειρότερα, πολλοί στατιστικοί φορείς στην ευρωζώνη έχουν αναβαθμίσει μαζικά το ΑΕΠ του παρελθόντος και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τους χρησιμοποίησαν αυτή τη στατιστική αναθεώρηση για να καλύψουν περισσότερες δαπάνες, περισσότερο χρέος και περισσότερους φόρους.
Το ΔΝΤ εξηγεί στην καταχώρισή του στο blog, «Πόσο η υψηλή οικονομική αβεβαιότητα μπορεί να απειλήσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ότι οι κίνδυνοι ενός χρηματοπιστωτικού σοκ αυξάνονται, καθώς ο εφησυχασμός για το χρέος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σημαντικής ύφεσης στην οικονομική ανάπτυξη.
Ως συνήθως, ο τόνος του άρθρου είναι διπλωματικός και προϋποθέτει ότι οι κυβερνήσεις θα είναι δημοσιονομικά συνετές και θα δημιουργήσουν μαξιλάρια για να αποφύγουν ένα οικονομικό σοκ.
Δυστυχώς, οι συντάκτες του ΔΝΤ είναι υπερβολικά αισιόδοξοι.
Η πανδημία άνοιξε τον δρόμο στην παγκόσμια δημοσιονομική ανευθυνότητα. Κάθε κυβέρνηση πιστεύει ότι θα λύσει τα προβλήματά της αυξάνοντας τους φόρους στους πλούσιους και στις μεγάλες εταιρείες, την παλαιότερη και πιο γελοία τακτική στη δημοσιονομική πολιτική.
Εάν πιστεύετε ότι οι πλούσιες και μεγάλες εταιρείες πρόκειται να πληρώσουν 100 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υψηλότερους πρόσθετους φόρους τα επόμενα δέκα χρόνια, έχετε πρόβλημα με τα μαθηματικά και την ιστορία.
Η ιδέα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εφαρμόσουν επιθετικά μέτρα χαλάρωσης όταν τα πράγματα γίνονται άσχημα είναι γνωστή στις κυβερνήσεις και θα ωθήσουν τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις αδιαφορούν για την καταστροφή που προκαλεί αυτή η πολιτική στη μεσαία τάξη.
Η δημοσιονομική χρονοβόμβα των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σημαίνει χαμηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερους πραγματικούς μισθούς, οικονομική καταστολή και καταστροφή της αγοραστικής δύναμης.
Οι κυβερνήσεις δεν θα δώσουν προσοχή στο ΔΝΤ επειδή θα χρησιμοποιήσουν το επόμενο σοκ για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το μέγεθος της κυβέρνησης στην οικονομία με τη δικαιολογία άλλης μιας «έκτακτης ανάγκης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης