Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και η… Goldman Sachs – Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και η… Goldman Sachs – Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Ήταν στραβό το κλίμα που λέει ο λαός, ήρθε και η Goldman Sachs. Ίσως επηρέασε και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία λέει ότι αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια και πως χρειάζεται προσοχή. Η αγορά μας είναι πάμφθηνη αλλά όλα αυτά που γίνονται έχουν απογοητεύσει τους περισσότερους και πολλοί πουλάνε φοβούμενοι μη σπάσει προς τα κάτω ο Γενικός Δείκτης ή μη χαλάσει η εικόνα των ξένων αγορών κ.α. Προφανώς και παραξενεύει τους πάντες αυτή η συμπεριφορά και αυτή η απουσία επενδυτών την ώρα που στις ξένες αγορές το κλίμα τους τελευταίους μήνες είναι αρκετά καλύτερο.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Εκεί που προσπαθούσαμε να προσεγγίσουμε ξανά τις 1.450 μονάδες πήγαμε άτσαλα και πάλι προς τις 1.410 μονάδες. Στις 1.414,65 μονάδες και στο -1,67% με τζίρο πάνω από 133 εκατ. ευρώ που μάλλον είναι υψηλός σε σύγκριση με άλλες συνεδριάσεις.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νομίζουμε πως η Goldman Sachs έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα υπαρκτό σενάριο, για το οποίο όμως οι τραπεζίτες έχουν δώσει απάντηση. Δηλαδή είπε πως ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων είναι υψηλότερος και θα φέρει μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους. Πράγματι, αυτό το σενάριο είναι στα χαρτιά και πολλοί αναλυτές έχουν ρωτήσει στις τηλεδιασκέψεις και έχουν πάρει την απάντηση, πως έχουν προετοιμαστεί και από την αύξηση των χορηγήσεων θα καλύψουν την απώλεια. Μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν. Όπως και να έχει μάλλον τρόμαξαν σήμερα οι επενδυτές και πουλούσαν τράπεζες και όχι μόνο. Η ΠΕΙΡ στο -3,74%, η ΕΥΡΩΒ στο -2,99%, η ΑΛΦΑ στο -2,40% και η ΕΤΕ στο -0,91%.

ΔΕΗ: Στο -4,09%.

VIOHALCO: Στο -3,80% αυτή.

QUEST: Άνοιξε όπως έπρεπε η μετοχή και πήγε στο +8%, αλλά το κλίμα χάλασε και επηρεάστηκε και αυτή. Μας έκανε εντύπωση ο όγκος καθώς ήταν πολύ μεγάλος. Για τέτοια είδηση και τέτοια αποτίμηση, ούτε θα έπρεπε να έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου, ούτε να πουλάνε έτσι… χαλαρά οι επενδυτές. Στα 5,76 ευρώ και στο +3,78% με όγκο 179 χιλ. τεμάχια και υψηλό ημέρας στα 6,02 ευρώ.

CENERGY: Προσπάθησε να κρατηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις πέριξ των 9 ευρώ που έγινε η αύξηση κεφαλαίου, αλλά σήμερα με μεγάλο όγκο έφυγε πολύ χαμηλότερα. Στα 8,62 ευρώ και στο -3,15% με όγκο 888 χιλ. τεμάχια.

AUTOHELLAS: Αν και μείωσε την τιμή στόχο η Euroxx από τα 19 ευρώ στα 18,20 ευρώ, θεωρεί πως τα τρέχοντα επίπεδα προσφέρουν ένα καλό σημείο εισόδου. Το περιθώριο ανόδου είναι 62%. Με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής για το 2024 η μετοχή παίζει με P/E 7,4 φορές και με EV/EBITDA 4,5 φορές. Περιμένει κέρδη ανά μετοχή 1,52 ευρώ το 2024 λίγο κάτω από τα 1,59 ευρώ που είχε το 2023. Στα 11,10 ευρώ και στο -1,60%.

ATTICA BANK: Νομίζουμε πως η σημερινή πορεία της μετοχής δικαίωσε τη στήλη για τα όσα ανέφερε περί αναστολής, ενημέρωσης επενδυτές και μη ακύρωσης συναλλαγών. Όσοι πίστευαν ότι οι συναλλαγές χθες έπρεπε να ακυρωθούν, είδαν τι έγινε σήμερα. Μήπως να ακυρωνόντουσαν και οι σημερινές. Κάποια στιγμή υπήρχε εντολή αγοράς 267 τεμαχίων στα 7 ευρώ. Προφανώς, ο επενδυτής (ή οι επενδυτές) θέλει να χάσει ή θεωρεί πως θα μπορέσει να πουλήσει στα 10 ευρώ. Μεγάλα παιδιά είναι όλοι, ξέρουν ή οφείλουν να ξέρουν τι κάνουν. Στα 6,70 ευρώ και στο -4,56% με όγκο 1.050 τεμάχια και το δικαίωμα στο -11,11%.

ΕΧΑΕ: Αστειότητα είναι να έχει στο δελτίο τιμών την Attica Bank με αποτίμηση 11 δισ. ευρώ από τη στιγμή που δεν ξέρει αν θα καλυφθεί η αύξηση 100%. Χωρίς να έχουν μπει οι μετοχές, τις υπολογίζει όλες. Το κάνει με όλες τις εισηγμένες που κάνουν αύξηση και νομίζουμε πως είναι λάθος. Είναι στρέβλωση να φαίνεται τόση η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Χθες δηλαδή η κεφαλαιοποίηση της αγοράς πήγε στα 111,7 δισ. ευρώ από 101,5 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουν μπει τα χαρτιά της αύξησης. Σήμερα θα είναι μικρότερη λόγω της πτώσης. Υπολογίζει στην Αττικής 1,618 δισ. μετοχές η ΕΧΑΕ και είναι προς διαπραγμάτευση 530 χιλ. τεμάχια.

ΒΙΟΤΕΡ: Στη συγκεκριμένη κάποιοι πίστευαν ότι έχει πτυχίο 7ης τάξης και τώρα κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι αξίζει 100 εκατ. ευρώ. Ό,τι θέλει ο καθένας. Έχει ένα επενδυτή το Χ.Α. που έχει μπει σε μια-δυο εταιρείες και νομίζουμε ότι μπαίνει παντού. Και μπορεί να μπαίνει, αλλά μην τον θεωρούμε και μεγιστάνα. Να πούμε πως το αρμόδιο υπουργείο έχει δώσει προθεσμία για αναθεώρηση πτυχίων. Έστω όμως ότι το παίρνει, ή ενεργοποιείται ξανά. Με τι κεφάλαια θα εκτελέσει έργα και με τι μηχανήματα; Έχει δρόμο ακόμα η υπόθεση. Στα 0,3320 ευρώ και στο +9,93% με όγκο 59 χιλ. τεμάχια.

ΑΕΕΑΠ: Διαβάσαμε πως η κα Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μιλώντας στο συνέδριο για τα ακίνητα είπε πως θα εκσυγχρονιστεί ο νόμος και πως έχουν ενεργητικό 21 δισ. ευρώ. Νομίζουμε πως είναι πολύ μικρότερο το νούμερο και κάπου 6 δισ. ευρώ. Τα 21 δισ. ευρώ δε βγαίνουν από τις λογιστικές καταστάσεις, εκτός και αν έχει βάλει και τα αμοιβαία κεφάλαια.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Σκληρή πτώση. Η Intertech στο -6,22%, η Foodlink στο -5,71%, η Galaxy Mezz στο -4,66%, η Performance στο -4,19%, η Revoil στο -3,79%, η Αλουμύλ στο -3,72% και η Intracom στο -3,52%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης