Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αποκαθήλωση του δολαρίου δεν είναι κοντά, αλλά έχει αρχίσει - Οδηγός η ισοπέδωση περισσότερων από 20.000 κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η αποκαθήλωση του δολαρίου δεν είναι κοντά, αλλά έχει αρχίσει - Οδηγός η ισοπέδωση περισσότερων από 20.000 κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΠΟΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να «διασφαλίσουν οι ΗΠΑ την κυριαρχία τους
Οι ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ξεκίνησαν τη Δευτέρα 21/10 στην Ουάσιγκτον, και αναμένεται να διαρκέσουν έως το Σάββατο 26/10.
Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν η παγκόσμια κρίση χρέους καθώς επίσης και πώς θα αποφευχθεί ένα νέο, παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σοκ λόγω των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου δημόσιου χρέους, που βάσει ΔΝΤ εκτιμάται στα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ειδικότερα, το αμερικανικό χρέος υπολογίζεται στα 35,75 τρισεκατομμύρια δολάρια και, όπως είναι ευνόητο, το παγκόσμιο οικονομικό μεγαθήριο, μαζί και ο κόσμος, διατρέχουν μείζονα κίνδυνο, δεδομένου ότι το μερίδιό του στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώνεται κάτω από 15%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον καιρό της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930.
Υπενθυμίζεται πως το ιστορικό υψηλό του είναι 50% (σε ονομαστικούς όρους) στα μέσα της δεκαετίας του 1940, μετά τη δημιουργία του συστήματος διεθνών ανταλλαγών του Bretton Woods.
«Οι χώρες αναζητούν τρόπους και μέσα διεξαγωγής του εμπορίου και των επιχειρήσεων εκτός της κυριαρχούμενης από τις ΗΠΑ χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, σε μια προσπάθεια να ανεξαρτητοποιηθούν από τους όρους που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ σε πολλές χώρες, ειδικά εμποδίζοντας τις χώρες να συναλλάσσονται με χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ» ανέφερε ο Chintamani Mahapatra, ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Καλίνγκα Μελετών Ινδο-Ειρηνικού, είπε στο Sputnik, σχολιάζοντας τη σχετική πτώση των ΗΠΑ στο πλαίσιο των συναντήσεων του ΔΝΤ/Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή…

Ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή για πολλές χώρες αυτήν τη στιγμή για «να κάνουν συναλλαγές με χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις, ακόμη κι αν δεν τις υποστηρίζουν» τόνισε ο Mahapatra, επισημαίνοντας ότι το γιουάν έχει δρόμο να διανύσει προτού αναδυθεί ως αξιόπιστο διεθνές νόμισμα και ότι ιδρύματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΠΟΕ θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να «διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα διατηρήσουν την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα».
«Η συνδυασμένη Δύση θα προσπαθήσει να εμποδίσει την άνοδο ενός εναλλακτικού συστήματος. Και η μη Δύση δεν είναι ενωμένη.
Οι χώρες έχουν περίπλοκη αλληλεξάρτηση» είπε ο παρατηρητής.
«Έτσι, δεν μπορεί κανείς να γράψει τη νεκρολογία του δολαριακού συστήματος που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή.
Άλλες οικονομίες πρέπει να βελτιωθούν ώστε η κυριαρχία των ΗΠΑ να μειωθεί.
Σε αυτήν την περίπτωση το εναλλακτικό σύστημα θα αναδυθεί εύκολα».
«Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος για το παγκόσμιο εμπόριο, έτσι ώστε το σύστημα πληρωμών να είναι διαφορετικό από την τρέχουσα οικονομική αρχιτεκτονική που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, η αποδολαριοποίηση δεν είναι κάτι εύκολο.
Οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να επιλύσουν τις διμερείς διαφορές τους στον τομέα της ασφάλειας προτού επιδιώξουν να δημιουργήσουν μια αποδολαριοποιημένη τάξη βασισμένη στη μη διάκριση, την ισότητα και τη δικαιοσύνη» τόνισε ο Mahapatra.
Προς το παρόν, «οι ΗΠΑ ωφελούνται από τον πόλεμο στην Ευρώπη και την περιοχή της Δυτικής Ασίας.
Επομένως, το να περιμένουμε από άλλες οικονομίες να έχουν καλύτερες επιδόσεις προσώρας δεν κρίνεται σκόπιμο» πρόσθεσε ο Mahapatra.
Όσον αφορά την εστίαση της ατζέντας του ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας, ο παρατηρητής τόνισε ότι όσο διατηρείται η ηγεμονία του δολαρίου, το αυξανόμενο χρέος στις ΗΠΑ θα εγείρει μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.
«Παρόλο που οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία στον, έχει τεράστιο δημόσιο χρέος, δεν πρόκειται να υποφέρουν.
Εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τυπώνει δολάρια και όχι οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Αλλά η πτώση ή η αναταραχή στην οικονομία των ΗΠΑ λόγω του τεράστιου και μη βιώσιμου χρέους θα έχει παγκόσμιες προεκτάσεις και έτσι οι χώρες προσπαθούν να αποφύγουν τους κραδασμούς ως φυσική αντίδραση» είπε ο Mahapatra.

Κυριαρχία

«Eάν η οικονομία των ΗΠΑ καταρρεύσει, η παγκόσμια κοινότητα θα κλυδωνιστεί.
Αυτό θα οφείλεται εν μέρει στην κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο και τις συναλλαγές.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη ελέγχεται από τις ΗΠΑ λόγω της ισχύος και της επιρροής του νομίσματός του.
Το διεθνές εμπόριο δεν είναι δυνατό χωρίς την είσοδο των χωρών στο ελεγχόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, κάτι που αντανακλάται στις κυρώσεις που εμποδίζουν άλλες χώρες να πραγματοποιούν συναλλαγές, εξήγησε ο Mahapatra.
Τούτου λεχθέντος, οι εμπειρίες της Ρωσίας από το 2014, και ιδιαίτερα μετά το 2022 και η ισοπέδωση περισσότερων από 20.000 κυρώσεων κατά της χώρας από τη Δύση, έχουν δείξει ότι τουλάχιστον μεγαλύτερες χώρες έχουν την ικανότητα και τα μέσα να ξεπεράσουν τους εμπορικούς περιορισμούς που θέτει το δολάριο.
Στη σύνοδο κορυφής BRICS αυτής της εβδομάδας στο Καζάν, η Ρωσία θα επιδιώξει να δείξει στους εταίρους της συστηματοποιημένους τρόπους για να αυξήσουν το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα και να ενισχύσουν τα τραπεζικά δίκτυά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης