Με κέρδη από έτος σε έτος περίπου 33%, οι αποδόσεις του χρυσού έχουν ξεπεράσει την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού Nasdaq 100, κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Και από τον Οκτώβριο του 2022 που ξεκίνησε η ανοδική πορεία των μετοχών, ο χρυσός έχει ξεπεράσει τα κέρδη των μετοχών, αποδίδοντας 67% σε σύγκριση με την απόδοση του S&P 500 που είναι περίπου 63%, σύμφωνα με τα στοιχεία της YCharts. Αυτές οι ανώτερες αποδόσεις καθιστούν το μέταλλο μία από τις πιο καυτές επενδύσεις στον κόσμο.
Το μεγαλύτερο ETF χρυσού, το SPDR Gold Shares, έχει 78 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία και έχει δει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια εισροών τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ETF.com.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον φυσικό χρυσό. Η Costco έχει σταθερά ξεπουλήσει τις ράβδους χρυσού όταν γίνονται διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της και η Wells Fargo εκτιμά ότι η Costco πουλάει μέχρι και 200 εκατομμύρια δολάρια σε ράβδους χρυσού και ασημένια νομίσματα στα μέλη της κάθε μήνα. Πρόκειται για μια τέλεια καταιγίδα για το κίτρινο μέταλλο και οι προοπτικές υποδηλώνουν περισσότερα κέρδη μπροστά μας.
Το Business Insider επιχειρεί να… αποκρυπτογραφήσει τους λόγους για τους οποίους ο χρυσός έχει εκτοξευθεί.
Ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες
Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο αγοράς χρυσού τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με το World Gold Council, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του έτους το ποσό ρεκόρ των 483 τόνων χρυσού. Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, της Ινδίας και της Κίνας βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου των μεγαλύτερων αγοραστών.
Μέρος της αύξησης της ζήτησης προέρχεται από χώρες που θέλουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους μακριά από το δολάριο ΗΠΑ.
«Πιστεύουμε ότι ο τριπλασιασμός των αγορών των κεντρικών τραπεζών από τα μέσα του 2022 λόγω των φόβων για τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι διαρθρωτικός και θα συνεχιστεί», ανέφερε η Goldman Sachs σε ενημερωτικό της σημείωμα τον περασμένο μήνα.
Αυτή η δυναμική έχει εμφανιστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, καθώς η Αμερική προσπάθησε να προκαλέσει τη μέγιστη οικονομική ζημιά στη Ρωσία μέσω κυρώσεων. Αλλά είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν κυρώσεις εναντίον μιας χώρας που εξαρτάται λιγότερο από το δολάριο, και ένας τρόπος για να είναι κανείς λιγότερο εξαρτημένος από το δολάριο είναι να αγοράζει χρυσό. Πρόκειται για μια δυναμική που οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρακολουθούν στενά, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Mohamed El-Erian.
Ο El-Erian έγραψε σε άρθρο του στους Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι η επίμονη άνοδος του χρυσού «αποτυπώνει μια ολοένα και πιο επίμονη τάση συμπεριφοράς μεταξύ της Κίνας και των χωρών της “μεσαίας ισχύος”». «Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τη διερεύνηση πιθανών εναλλακτικών λύσεων στο σύστημα πληρωμών με βάση το δολάριο, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της διεθνούς αρχιτεκτονικής εδώ και περίπου 80 χρόνια».
Η Ρωσία είχε κάποια επιτυχία σε αυτό, καθώς κατάφερε να κατευθύνει την οικονομία της μακριά από μια πλήρη ύφεση μετά την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων από τις ΗΠΑ το 2022.
Η ικανότητα της Ρωσίας να κατευθύνει την απο-δολαριοποιημένη οικονομία της μακριά από μια κρίση θα μπορούσε να δώσει αυτοπεποίθηση σε άλλες χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο, κάτι που τελικά ωφελεί τον χρυσό. «Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η διάβρωση του κυρίαρχου ρόλου του δολαρίου, αλλά και μια σταδιακή αλλαγή στη λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος», επεσήμανε ο El-Erian. «Καθώς αναπτύσσει βαθύτερες ρίζες, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να κατακερματιστεί ουσιαστικά το παγκόσμιο σύστημα και να διαβρωθεί η διεθνής επιρροή του δολαρίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.
Γεωπολιτικές εντάσεις
Ο χρυσός θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο λόγω της μακρόχρονης ιστορίας του ως σταθερού αποθηκευτικού χώρου αξίας.
Έτσι, όταν αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι επενδυτές τείνουν να συρρέουν στο λαμπερό μέταλλο, και αυτή τη στιγμή δεν λείπουν οι λόγοι για να ανησυχούν. Από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μέχρι τις κλιμακούμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη μακροχρόνια απειλή της Κίνας κατά της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, όχι μειώνονται.
Επιπλέον, η αλματώδης αύξηση του χρέους των ΗΠΑ σημαίνει ότι τα αμερικανικά ομόλογα -ένα άλλο ιστορικό ασφαλές περιουσιακό στοιχείο- μπορεί να μην είναι πλέον τόσο ακίνδυνο.
«Ο χρυσός φαίνεται να είναι το τελευταίο "ασφαλές καταφύγιο" που παραμένει, δίνοντας κίνητρο στους traders, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, να αυξήσουν την έκθεσή τους», ανέφερε η Bank of America σε ενημερωτικό της σημείωμα αυτό το μήνα.
Το Trump trade
Το «Trump trade» έχει πάρει φόρα πρόσφατα, καθώς οι πιθανότητες του πρώην προέδρου να κερδίσει τις εκλογές έχουν αυξηθεί, και ο χρυσός ήταν μεγάλος ωφελημένος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια πιθανή προεδρία Trump αναμένεται να συνοδεύεται από την εκτόξευση του κρατικού ελλείμματος και την ταχεία αύξηση του σωρού του χρέους, γεγονός που θα οδηγούσε περαιτέρω σε ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη του πληθωρισμού και τη βιωσιμότητα του δολαρίου ΗΠΑ.
«Εάν ανησυχείτε για δημοσιονομική σπατάλη, οικονομική καταστολή και επιθέσεις στην ανεξαρτησία της Fed, ο χρυσός θα ήταν ένα ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε πρόσφατα ο οικονομολόγος Davix Oxley της Capital Economics.
Ακόμα και αν ο Trump δεν κερδίσει τις εκλογές, το έλλειμμα είναι πιθανό να αυξηθεί, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για περισσότερα κέρδη για τον χρυσό, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της Interactive Brokers, Steve Sosnick. «Kανένας από τους δύο υποψηφίους δεν μιλά για δημοσιονομική πειθαρχία, και η Fed φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων ακόμη και αν ο πληθωρισμός παραμένει λίγο πάνω από τον στόχο. Έτσι, υπάρχει η σκέψη ότι ο χρυσός θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, εάν τα επιτόκια αυξηθούν και η οικονομία παραμείνει υγιής. Και αν η οικονομία δεν είναι υγιής, θα μπορούσε και πάλι να είναι μια καλή αποθήκη αξίας», δήλωσε ο Sosnick στο Business Insider»
Επιτόκια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council, η πτώση των επιτοκίων έχει ιστορικά ωφελήσει τις τιμές του χρυσού, με το εμπόρευμα να αυξάνεται έως και 10% τους έξι μήνες μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed.
Με τη Fed να αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια πολλές φορές κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, τα χαμηλότερα επιτόκια θα πρέπει να λειτουργήσουν ως άνεμος για τις τιμές του χρυσού.
Ενώ τα επιτόκια αυξήθηκαν από την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed τον περασμένο μήνα, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να φτάνει αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, οι τιμές του χρυσού συνέχισαν να αυξάνονται.
Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές χρυσού επικεντρώνονται περισσότερο στην παγκόσμια πορεία των επιτοκίων, που δείχνει χαμηλότερα, καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες φαίνονται έτοιμες να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, ενώ η Τράπεζα του Καναδά τα μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης. Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα και οι οικονομολόγοι λένε ότι βλέπουν την Τράπεζα της Αγγλίας να προβαίνει σε μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως οι αγορές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών