Δάφνινο στεφάνι κατέθεσε το πρωί της Κυριακής 17/11 στον χώρο του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας
"Το Πολυτεχνείο έχει αξία διαχρονική και εμβέλεια καθολική. Σήμερα, στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων για τη δημοκρατία, μας υπενθυμίζει ότι αυτή αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό και τον αξεπέραστο ορίζοντα της κοινωνικής και πολιτικής μας συνύπαρξης", τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, κατέθεσε στεφάνι.
"Το μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου", υπογράμμισε στο μηνυμά του ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.
Σακελλαροπούλου: Το Πολυτεχνείο έχει αξία διαχρονική και εμβέλεια καθολική - Η δημοκρατία αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό
"Το Πολυτεχνείο έχει αξία διαχρονική και εμβέλεια καθολική. Σήμερα, στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων για τη δημοκρατία, μας υπενθυμίζει ότι αυτή αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό και τον αξεπέραστο ορίζοντα της κοινωνικής και πολιτικής μας συνύπαρξης", τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, για την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η κα Σακελλαροπούλου, "η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια κορυφαία στιγμή για τη δημοκρατία μας. Ημέρα τιμής και μνήμης των αγωνιστών και των θυμάτων που είχαν το σθένος να αντιπαρατεθούν, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Η ηρωική τους πράξη υπήρξε η αρχή του τέλους του καθεστώτος και το θεμέλιο της Μεταπολίτευσης. Στη νεανική ορμή και το πάθος τους για την ελευθερία ρίζωσε η πιο προοδευτική και ειρηνική περίοδος της σύγχρονης ιστορίας μας".
Ο Πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο: Ο αγώνας τους για Δημοκρατία, Ελευθερία και Ευθύνη δεν θα πάει χαμένος
Δάφνινο στεφάνι κατέθεσε το πρωί της Κυριακής 17/11 στον χώρο του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από την χούντα.
Αμέσως μετά, ο κ. Τασούλας δήλωσε ότι «η Βουλή των Ελλήνων για μια ακόμη φορά, σήμερα, στην 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τιμά αυτήν τη σημαντική μνήμη. Ήθελα να πω, με αφορμή αυτήν την τιμή, ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο μια κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας, προερχόμενη από τη νεολαία κυρίως, ήταν και μία τήρηση, μία συμμόρφωση προς το καταλυθέν Σύνταγμα από τη δικτατορία. Το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος του 1952, που κατέλυσε η δικτατορία των Συνταγματαρχών λέει ότι «η τήρησίς του αφιερούται εις τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Οι νέοι της Ελλάδος, οι φοιτητές, εδώ στο Πολυτεχνείο, πριν 51 χρόνια, αυτήν την αφιέρωση που τους έκανε το Σύνταγμα την τίμησαν».
«Σήμερα εμείς, οφείλουμε αυτήν τη συμπεριφορά να την αναδείξουμε και δεσμευόμαστε ότι ο αγώνας τους για Δημοκρατία, Ελευθερία και Ευθύνη δεν θα πάει χαμένος», κατέληξε ο κ. Τασούλας.
Μητσοτάκης: Το μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου
"Το μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης που εκπέμπει το Πολυτεχνείο δεν χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, αποτελεί διαρκές σύμβολο προόδου το οποίο ούτε εγκλωβίζεται στο παρελθόν, ούτε δωρίζεται στην κομματική εκμετάλλευση", τονίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του για την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
"Γι’ αυτό και, 51 χρόνια μετά, εξακολουθεί να ακτινοβολεί. Να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία. Την πίστη στην ενότητα. Και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής", προσθέτει ο πρωθυπουργός.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μητσοτάκης, "η Ελλάδα του 2024 τιμά τους αγωνιστές του ‘73 με τα πανεπιστήμιά της ανοιχτά στη σύγχρονη γνώση. Θυμίζοντας πως η χούντα ήταν εκείνη που πρώτη τα βεβήλωσε και τα κατέστρεψε. Υποδέχεται, επίσης, την ιστορική μας επέτειο, μεταφράζοντας τα τότε αιτήματα λαού και φοιτητών σε σημερινές χειροπιαστές πολιτικές. Για περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και βελτιωμένες αποδοχές.
Τέλος, το γεγονός ότι ταυτόχρονα συμπληρώνονται και 50 χρόνια από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Μεταπολίτευσης έρχεται να υπογραμμίσει πόσο πολύτιμα αγαθά είναι ο κοινοβουλευτισμός της ελευθερίας και η πολιτική σταθερότητα της σιγουριάς και της ευημερίας. Δεδομένα που εδραιώνονται και απλώνονται. Σε μία ισχυρή πατρίδα όπου τα διδάγματα του χθες δυναμώνουν το βλέμμα προς το αύριο".
Ανδρουλάκης: Πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες και όσους αγωνίζονται για την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών
«Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, ως πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες και όσους αγωνίζονται καθημερινά για την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ένα κράτος όπου η ισχύς του δικαίου θα υπερβαίνει το δίκαιο του ισχυρού», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, στο μήνυμά του για την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης, «τον περασμένο Ιούλιο γιορτάσαμε πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Ήταν όμως εκείνες οι τρεις μέρες του Νοέμβρη του '73 που αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο αυτής της δημοκρατικής επανόδου, την αρχή του τέλους της χούντας.
Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, τιμούμε όσες και όσους, με γενναιότητα και αυτοθυσία, αψήφησαν τον γύψο του φασισμού σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα δημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης.
Όσες και όσους ήταν εκεί για την πατρίδα μας, ήταν εκεί για όλους εμάς, τις νεότερες γενιές και "για να μπορούν να έχουν τα παιδιά μας τον δικό τους ήλιο", όπως είχε γράψει η Λένα Παππά ».
«Το Πολυτεχνείο καταλαμβάνει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, ως πηγή έμπνευσης για τους δημοκράτες πολίτες και όσους αγωνίζονται καθημερινά για την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ένα κράτος όπου η ισχύς του δικαίου θα υπερβαίνει το δίκαιο του ισχυρού.''
Πιερρακάκης: Το Πολυτεχνείο είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό
«Το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο μία ημέρα μνήμης. Είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό», υπογραμμίζει στο μήνυμά του για την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Όπως τονίζει ο κ. Πιερρακάκης , «με την εξέγερση του 1973 στο Πολυτεχνείο, όπως και με την κατάληψη της Νομικής που προηγήθηκε τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, χιλιάδες νέες και νέοι της εποχής, μας δίδαξαν την ανιδιοτέλεια, τον αυτοσεβασμό, το ήθος και την ακεραιότητα. Η αντίστασή τους στην ανελευθερία και τον σκοταδισμό είναι μέχρι και σήμερα μάθημα Δημοκρατίας και ελευθερίας.
Το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο μία ημέρα μνήμης. Είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό. Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό και συγκίνηση σε όσους αγωνίστηκαν, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους. Ο αγώνας και η θυσία τους αποτέλεσαν μια ιστορική ρωγμή στον χρόνο, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Σήμερα καλούμαστε να δούμε το Πολυτεχνείο ως μία πρόκληση για το μέλλον. Οι δημοκρατικές αξίες είναι εμπεδωμένες στη χώρα και είναι χρέος μας να τις διαφυλάξουμε απέναντι σε έναν σύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις. Οι νέες μάχες αφορούν μια κοινωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης, μια κοινωνία πιο δίκαιη και ισχυρή».
«Τιμούμε αυτή την ημέρα ως απόδειξη ότι η ελληνική κοινωνία, οι νέες και οι νέοι της έχουν τη δύναμη και το θάρρος να αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας. Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα είναι πάντα αρωγός στην προσπάθειά τους να χαράξουν το μέλλον που ονειρεύονται», καταλήγει ο κ. Πιερρακάκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών