Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Μέχρι τέλος του 2024 τα νέα τιμολόγια – Που αποδίδεται η αύξηση της κερδοφορίας

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Μέχρι τέλος του 2024 τα νέα τιμολόγια – Που αποδίδεται η αύξηση της κερδοφορίας
Τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα 10,06 εκατ. ευρώ από 702 χιλ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Ίσως και μέχρι το τέλος του 2024 ο ρυθμιστής να έχει ανακοινώσει τα νέα τιμολόγια για το νερό, εκτίμησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2024, ο Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ.
Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο των 2,1 δισ. ευρώ, στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και στην επάρκεια του νερού λέγοντας, πως δεν είναι υπεύθυνη η ΕΥΔΑΠ για να βρει νερό, αλλά το κράτος έχει αυτήν την ευθύνη. Ωστόσο, συνεργάζεται στενά με την πολιτεία προκειμένου να βοηθήσει με όποιους τρόπους έχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο κράτος έχει θα δώσει τη δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες περιοχές, εξέλιξη που είναι θετική για την ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τον κ.Σαχίνη.

Η συνεργασία με την ΕΤΕπ

Ανακοινώθηκε από τη διοίκηση συνεργασία με ΕΤΕπ και συγκεκριμένα όπως αναφέρει και η λογιστική κατάσταση στις 5 Ιουλίου 2024 υπεγράφη Συμφωνία τεχνικής βοήθειας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της ΕΥΔΑΠ για την υποστήριξη του επενδυτικού της προγράμματος.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα παράσχει δωρεάν στοχευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ΕΥΔΑΠ για να υποστηρίξει το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύψους 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής και αδιάλειπτη παροχή πόσιμου νερού καθώς και η διαχείριση κλιματικών κινδύνων, όπως η λειψυδρία, η ξηρασία και οι καύσωνες.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας της ΕΤΕπ θα υποστηρίξουν την ΕΥΔΑΠ για την ιεράρχηση των δράσεων και την υλοποίηση έργων χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αναπτύξει για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας ως μέρος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Μέσω της συμφωνίας θα ξεπεραστούν επενδυτικά εμπόδια και θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση έργων προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδυναμίες της αγοράς και να αμβλυνθούν επενδυτικά κενά.
Η συνεργασία διασφαλίζει την πρόσβαση σε καθαρές και βιώσιμες λύσεις ύδρευσης και αποχέτευσης για όλους τους κατοίκους της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, σε προσιτές τιμές.

Η πορεία των αποτελεσμάτων

Σημαντικό ήταν το όφελος από την μείωση του ενεργειακού κόστους το οποίο πέρυσι είχε ανέλθει στα 17,2 εκατ. ευρώ και τώρα διαμορφώθηκε στα 12,6 εκατ. ευρώ, μείωση 27%.
Σημαντική ήταν και η μείωση του φυσικού αερίου, αλλά είναι μικρό έξοδο.
Τα αποτελέσματα ωφελήθηκαν και από αναστροφή πρόβλεψης, αλλά και χωρίς αυτή, όπως είπε η διοίκηση θα υπήρχε αύξηση στα EBITDA.
Σε επίπεδο εξόδων σημαντική ήταν η αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 10%, όπως και των εξόδων σε τρίτους (35%), διαμορφούμενα στα 2,9 εκατ. ευρώ.
Συνολικά τα έξοδα αυξήθηκαν 14%.
Ο τζίρος ενισχύθηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ βελτιώθηκαν και τα μικτά κέρδη.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 10,06 εκατ. ευρώ από 702 χιλ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης