Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ένα χρόνο μετά τη φράση Κοντόπουλου «τέρμα τα αστεία με τη διασπορά» στο Χρηματιστήριο το αποτέλεσμα είναι μηδέν

Ένα χρόνο μετά τη φράση Κοντόπουλου «τέρμα τα αστεία με τη διασπορά» στο Χρηματιστήριο το αποτέλεσμα είναι μηδέν
Κίνηση για αύξηση διασποράς δεν έχει γίνει από κάποιο βασικό μέτοχο στο πλαίσιο του νέου κανονισμού του Χ.Α. πλην της ανακοίνωσης της Trastor
Σχετικά Άρθρα
Ελάχιστες κινήσεις έως μηδενικές προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που προβλέπει ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν γίνει σε διάστημα ενός έτους από τότε που ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, ταρακούνησε τις εισηγμένες και έκανε πολλές να ανησυχούν για την επόμενη μέρα.

Πριν από ένα χρόνο ο Γιάννος Κοντόπουλος είχε πει τη φράση «τέρμα τα αστεία με τη διασπορά», θέλοντας να δώσει μία κατεύθυνση για το έργο που ήθελε να αφήσει στο Χρηματιστήριο.
Τότε, είχε παρουσιάσει την απόφαση να αλλάξει τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου και να πετάξει έξω τις εταιρείες που δεν θα ικανοποιούν τα νέα κριτήρια που θα έβαζε.
Το ΒΝ άρχισε να αποκαλύπτει το σχέδιο και η αγορά άρχισε να μαθαίνει τελικά και από τις επίσημες ανακοινώσεις πως όποιες δεν έχουν 25% διασπορά με κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ και 15% για κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ θα διαγράφονται.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά.
Έγιναν κάποιες τροποποιήσεις, δόθηκε και άλλος χρόνος και κάποιες εναλλακτικές, ώστε να μη διαγραφούν εταιρείες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια κίνηση από εισηγμένη εταιρεία για βελτίωση της διασποράς.
Η πρώτη κίνηση έγινε μέσω ανακοίνωσης σε εκδήλωση για τον κλάδο real estate από τον διευθύνοντα σύμβουλου της Trastor, Τάσο Καζίνο, ο οποίος είπε ότι θα γίνει αύξηση κεφαλαίου και θα καλυφθεί η μισή από την Πειραιώς και η άλλη μισή από επενδυτές προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά και να αποφύγει τη διαγραφή.
Να σημειωθεί πως η Trastor, μαζί με την Καρέλιας και την Alpha Αστικά Ακίνητα, είναι υποψήφιες προς διαγραφή καθώς έχουν διασπορά μικρότερη από 10%.
Από κάποιες άλλες εταιρείες έχουμε μάθει ότι θέλουν να πάνε στην Εναλλακτική Αγορά, ενώ κάποιες διοικήσεις διαφωνούν με τη διαγραφή και λένε πως ο βασικός μέτοχος δεν θέλει να πουλήσει στις τρέχουσες τιμές και πως δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ.Κοντόπουλος να διαγράψει εταιρείες.

Πληροφορίες του ΒΝ αναφέρουν πως έχουν γίνει συναντήσεις στην ΕΧΑΕ και μέσω δικηγόρων έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από κάποιες εταιρείες.
Η βελτίωση της διασποράς όπως έχει ξαναγράψει το ΒΝ, είναι μία πολύ θετική εξέλιξη όταν συμβαίνει, αλλά δεν είναι εύκολο.
Ειδικά σε μία περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, παρατηρεί κάποιος ότι ακόμα και εκδόσεις μεγάλων εταιρειών δεν έχουν τραβήξει βλέμματα Ελλήνων επενδυτών.
Προφανώς και υπάρχουν εταιρείες όπου οι βασικοί μέτοχοι θέλουν να αυξήσουν τη διασπορά, αλλά ένα χρόνο τώρα δεν έχει γίνει κάποια κίνηση, ενώ είναι αμφίβολο αν υπάρξει επιτυχία σε ένα τέτοιο εγχείρημα, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ο νέος κανονισμός θα ξεκινήσει να ισχύει σε 8 μήνες και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αφού θα δοθεί και άλλος χρόνος (έξι μήνες επιπλέον) υπάρχει χρόνος αρκετός για να αυξηθεί η διασπορά.

Από την Επιτήρηση επίσης κάποια αισιόδοξα μηνύματα

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από την Επιτήρηση, όπου ο κανονισμός προβλέπει διαγραφή με αναδρομική ισχύ.
Η Frigoglass ανακοίνωσε εξαγορά εταιρειών με μετοχές και άρα θα βελτιώσει τα ίδια κεφάλαια και θα αποκτήσει τζίρο, άρα μπορεί να βγει από την Επιτήρηση με βάση τις υποθέσεις που έχουν γίνει, αλλά θα πρέπει να δούμε και τον ισολογισμό.
Επίσης Μπήτρος και Βιοτέρ ανακοίνωσαν υπογραφή συμφωνιών εξυγίανσης που προβλέπει διαγραφή δανείων.
Υπάρχουν εκτιμήσεις για βελτίωση ιδίων κεφαλαίων, ενώ στο θέμα της παραγωγικής δραστηριότητας η Μπήτρος φαίνεται ότι έχουν οι βασικοί μέτοχοι εταιρείες να συνεισφέρουν, ενώ και η Βιοτέρ θέλει να επαναδραστηριοποιηθεί.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης