Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία βγάζει στο Αιγαίο την «αιχμή της Γαλάζιας Πατρίδας» - Εκπλήσσει το νέο υποβρύχιο drone STM NETA 300

Η Τουρκία βγάζει στο Αιγαίο την «αιχμή της Γαλάζιας Πατρίδας» - Εκπλήσσει το νέο υποβρύχιο drone STM NETA 300
Το νέο τουρκικό υποβρύχιο drone STM NETA 300 φιλοδοξεί να γίνει ο «προστάτης των βυθών της Γαλάζιας Πατρίδας»
Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί αίσθηση με τα άλματα που σημειώνει στην αμυντική της βιομηχανία, ωστόσο το τελευταίο της εξοπλιστικό απόκτημα έχει και ... ελληνικό ενδίαφέρον, καθώς φιλοδοξεί να αποτελέσει την «υποβρύχια αιχμή της Γαλάζιας Πατρίδας».
Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική εταιρεία ναυπηγικής STM αποκάλυψε σήμερα 23/10 ένα νέο μη επανδρωμένο αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (UUV), το STM NETA 300, ανακοινώνοντας ότι αποτελεί το πρώτο μιας σειράς παρόμοιων εγχειρημάτων που θα λανσαριστούν εν καιρώ.
«Η πρώτη αποστολή του STM NETA 300 αφορά στην ανίχνευση και καταστροφή ναρκών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της STM, Özgür Güleryüz, σε δήλωση κατά την πρώτη ημέρα της έκθεσης SAHA στην Κωνσταντινούπολη.
Το σύστημα λειτουργεί αυτόνομα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων αντιμετώπισης ναρκών (Mine Countermeasure - MCM), αξιοποιώντας τεχνολογίες σόναρ πλευρικής σάρωσης και κάλυψης κενών, για την ανίχνευση ναρκών σε ύποπτες περιοχές υψηλού κινδύνου.
Αυτό επιτρέπει στον χρήστη να ταξινομεί και να εντοπίζει νάρκες ή αντικείμενα που μοιάζουν με νάρκες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, όπως αναφέρεται στη δήλωση.
Ωστόσο, η εταιρεία τόνισε ότι το STM NETA 300 αναμένεται να εκτελέσει πληθώρα αποστολών, συμπεριλαμβανομένων της συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης, αναγνώρισης και ανθυποβρυχιακού πολέμου, εξουδετέρωσης εκρηκτικών, καθώς και ερευνών αγωγών και γεωφυσικών δεδομένων.
Ο Güleryüz επεσήμανε ότι τα νέα εξοπλιστικά εγχειρήματα της εταιρείας αναπτύσσονται για να καλύψουν τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και δυνάμει «εξαγωγικά προϊόντα».
Η εταιρεία δήλωσε ότι το UUV έχει μέγιστη ταχύτητα πέντε κόμβων και μπορεί να επιχειρεί σε βάθος 300 μέτρων.
Το σύστημα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει έως και 24 ώρες με μία φόρτιση μπαταρίας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση δοκιμών στη θάλασσα.
Το NETA είναι σκάφος ρηχών υδάτων, αλλά η STM αναμένει να αναπτύξει μελλοντικά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους UUVs που θα μπορούν να επιχειρούν σε μεγαλύτερα βάθη.
Εκτός από το NETA 300, η STM παρουσίασε την τουρκική φρεγάτα TCG Istanbul (F-515), την κορβέτα κλάσης Ada, καθώς και μοντέλα αρκετών πλοίων και υποβρυχίων της.
Παράλληλα, η STM έχει και άλλα project εν εξελίξει, με το τον εξοπλισμό του ναυτικού της Μαλαισίας με τρία Littoral Mission Ships.
Διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο μερίδιο σε εθνικά τουρκικά έργα.
Φέτος, παρέδωσε τη φρεγάτα Istanbul, το πλοίο φορτίου TCG Derya, το πλοίο υποστήριξης TCG Lt. Arif Ekmekçi, καθώς και το οπλισμένο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας Marlin.

Το STM NETA 300 φιλοδοξεί να γίνει ο «προστάτης των βυθών της Γαλάζιας Πατρίδας»

mavi_vatan.JPG

Διαθέτοντας προηγμένα σόναρ και δυνατότητες λειτουργίας έως 300 μέτρα βάθος για την προστασία των βυθών έως τις γεωφυσικές έρευνες, το νέο μη επανδρωμένο όχημα θέτει πολύ ψηλά τον πήχη για την επόμενη γενιά υποβρύχιων επιχειρήσεων.
Ενημερώνοντας ότι η οικογένεια Μη Επανδρωμένων Αυτόνομων Υποβρύχιων Οχημάτων STM θα επεκταθεί έτι περαιτέρω, ο Güleryüz τόνισε: «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τα μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα μεσαίας και μεγάλης κατηγορίας που μπορούν να επιχειρούν σε μεγαλύτερα βάθη και σε διαφορετικούς τύπους επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, σκοπεύουμε να παράγουμε λύσεις για επιχειρησιακές ανάγκες σύμφωνα με όλες τις αντιλήψεις χρήσης που απαιτούν οι ένοπλες δυνάμεις μας. Πιστεύουμε ότι η οικογένεια STM NETA θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προστασία των βυθών της 'Γαλάζιας Πατρίδας' και θα αυξήσει την αποτροπή μας. Ταυτόχρονα, θα έχουμε δημιουργήσει μια οικογένεια προϊόντων με υψηλές εξαγωγικές δυνατότητες για φιλικές και αδελφικές χώρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης