Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street: Απώλειες για 4η ημέρα στον Dow Jones - Άνοδος σε S&P 500 και Nasdaq με Tesla +19%

Wall Street: Απώλειες για 4η ημέρα στον Dow Jones - Άνοδος σε S&P 500 και Nasdaq με Tesla +19%
Απροσδόκητη μείωση στα επιδόματα ανεργίας για τις ΗΠΑ
(Διαρκές upd) Σε αρνητικό έδαφος για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα βρίσκεται ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στη Wall Street, με τις IBM (-7%), Verizon (-2,3%) και Boeing (-2%) να είναι οι αδύναμοι κρίκοι της σημερινής (24/10) συνεδρίασης εν μέσω περιόδου οικονομικών αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο 2024. 

Πρωταγωνίστρια της ημέρας είναι η μετοχή της Tesla με «ράλι» 19% (σε S&P 500 και Nasdaq) και κεφαλαιοποίηση 800 δισ. δολαρίων, στον απόηχο των εντυπωσιακών επιδόσεων για την αυτοκινητοβιομηχανία του Elon Musk. 
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της Tesla το γ' τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 2,01 δισεκ. δολάρια για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ τα συνολικά έσοδα έφθασαν τα 25 δισ. δολάρια.
Οι παραδόσεις οχημάτων για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, στα 435.059 οχήματα, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά το Model 3.

Οι επενδυτές λαμβάνουν επίσης υπόψη τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα:

Απροσδόκητη μείωση στα επιδόματα ανεργίας

Μείωση κατά 15.000 σε 227.000, σημείωσαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 19 Οκτωβρίου.
Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων μειώθηκε κατά 2.000 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας στις 238.500.
Το προκαταρκτικό εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ασφαλισμένης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 1,3% για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Οκτωβρίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το μη αναθεωρημένο ποσοστό της προηγούμενης εβδομάδας.
Η απασχόληση των ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 28.000 άτομα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε 1.897.000 άτομα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Νοεμβρίου 2021. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων αυξήθηκε κατά 17.500 σε 1.860.750.

Σε υψηλό 16 μηνών οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Σεπτέμβριο 2024, στις 738.000

Αυξητικά κινήθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, λόγω της πτώσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 4,1% τον Σεπτέμβριο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 738.000 κατοικιών από 709.000 τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 720.000.
Τον Αύγουστο οι πωλήσεις είχαν καταγράψει βουτιά 4,7%.
Ο εν λόγω αριθμός προσαρμόζεται εποχιακά και αναφέρεται στο πόσα σπίτια θα πωλούνταν σε έναν ολόκληρο χρόνο, εάν οι κατασκευαστές συνέχιζαν με τον ίδιο ρυθμό κάθε μήνα.
Η μέση τιμή πώλησης μιας νεόδμητης κατοικίας παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη, στα 426.300 δολάρια από 426.100 δολάρια.

Nέα βελτίωση στο δείκτη PMI - Ώθηση από τον κλάδο των υπηρεσιών

Mε σταθερό ρυθμό διευρύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2024, χάρη στην ανθεκτική ζήτηση στον κλάδο των υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global ανέβηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στις 54,3 μονάδες -πάνω από το αναπτυξιακό επίπεδο των 50 μονάδων.
Στον κλάδο της μεταποίησης, ο PMI διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες, από 47,3 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

Υποχώρηση στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών

πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ διολίσθησαν κατά 1% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, με ετήσιο ρυθμό 3,84 εκατ. κατοικιών, ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2010 σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.
Οι πωλήσεις ήταν 3,5% χαμηλότερες από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν σε τρεις στις τέσσερις περιφέρειες των ΗΠΑ, με μόνο τη Δυτική περιοχή να σημειώνει άνοδο.
Τα αποθέματα αυξήθηκαν 1,5% από μήνα σε μήνα σε 1,39 εκατομμύρια σπίτια προς πώληση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό αντιπροσωπεύει μια προσφορά 4,3 μηνών με τον τρέχοντα ρυθμό πωλήσεων. Το απόθεμα ήταν 23% υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Beige Book (Fed): Νέα υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ - Αύξηση στις τιμές τροφίμων

Νέα υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην αμερικανική οικονομία έδειξε η η μηνιαία έκθεση «Beige Book» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η οποία ερευνά το επιχειρηματικό κλίμα στις 12 Περιφέρειες των ΗΠΑ όπου εδρεύουν οι Fed.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα για τον Οκτώβριο 2024, η οικονομική δραστηριότητα παρουσίασε μικρή αλλαγή σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αν και δύο Περιφέρειες ανέφεραν μέτρια ανάπτυξη.
Οι περισσότερες περιοχές ανέφεραν πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ οι αναφορές για τις καταναλωτικές δαπάνες ήταν μικτές.
Η δραστηριότητα της αγοράς κατοικιών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές κατοικιών παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές ή ελαφρώς αυξημένες. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων στεγαστικών δανείων κράτησε ορισμένους πολίτες μακριά από την αγορά σπιτιού. Οι αγορές εμπορικών ακινήτων ήταν γενικά αμετάβλητες.
Η πρόσφατη απεργία λιμενεργατών προκάλεσε μόνο μικρές προσωρινές διακοπές οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, ενώ οι ζημιές από τον τυφώνα Milton επηρέασαν τις καλλιέργειες και προκάλεσαν παύσεις λειτουργίες σε επιχειρήσεις.
Στην αγορά εργασίας, η απασχόληση αυξήθηκε ελαφρά και οι απολύσεις παρέμειναν περιορισμένες.
Στο κρίσιμο μέτωπο του πληθωρισμού, ο ρυθμός αύξησης των τιμών συνέχισε να μετριάζεται στις περισσότερες Επαρχίες.
Ωστόσο, αναφέρθηκαν απότομες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων, όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Οι δείκτες στις 18:40 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30):

1840.png

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,5%, ο S&P 500 0,6% και ο Nasdaq 0,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης