Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Ισραήλ ισοπεδώνει Βηρυτό, έτοιμο το πλήγμα σε Ιράν - Hezbollah: Σφαγή IDF στον Λίβανο, 70 νεκροί σε μια εβδομάδα

To Ισραήλ ισοπεδώνει Βηρυτό, έτοιμο το πλήγμα σε Ιράν - Hezbollah: Σφαγή IDF στον Λίβανο, 70 νεκροί σε μια εβδομάδα
Καμένη γη η Γάζα - Επιθέσεις σε Δαμασκό και Homs - Διεθνής Διάσκεψη στο Παρίσι για τον Λίβανο
(upd7) Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πιέσουν για μια αποκλιμάκωση της έντασης σε Γάζα και Λίβανο, Ισραήλ και Hezbollah επιδίδονται καθημερινά σε μια «επίδειξη» ισχύος, κλιμακώνοντας τα πλήγματα τους κατά των αντιπάλων τους.
Οι Ισραηλινοί με δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, έχουν ισοπεδώσει σχεδόν τη νότια Βηρυτό, και συγκεκριμένα τη συνοικία Dahiyeh που θεωρείται προπύργιο της Hezbollah, η οποία από την πλευρά της μέσα σε 24 ώρες εκτόξευσε 135 ρουκέτες κατά στόχων στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ, με τις σειρήνες της αεράμυνας να ηχούν για πολλοστή φορά στο Τελ Αβίβ.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, όλα δείχνουν πως το Ισραήλ είναι πανέτοιμο να εξαπολύσει την επίθεση του στο Ιράν καθώς το μόνο που απομένει είναι να πατήσει… το κουμπί η κυβέρνηση, με αναλυτές να επισημαίνουν τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια δραματική κλιμάκωση τουλάχιστον έως τις 5 Νοεμβρίου που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
Πάντως, χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant σε πιλότους και πληρώματα στην αεροπορική βάση Hatzerim, ότι «αφού χτυπήσουμε στο Ιράν, όλοι θα καταλάβουν τι κάνατε στη διαδικασία προετοιμασίας και εκπαίδευσης».

Όλα έτοιμα για την επίθεση στο Ιράν

Οι δηλώσεις αυτές του Gallant, αν μη τι άλλο υποδεικνύουν πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξαπολύσει τα αντίποινα του στο Ιράν, καθώς το μόνο που αναμένεται είναι η τελική διαταγή.
Άλλωστε το Ισραήλ ετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες για μια τέτοια σύγκρουση, προσομοιώνοντας διάφορα σενάρια επίθεσης και εμπλοκής με τον ιρανικό στρατό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν καταλήξει σε μια σιωπηρή συμφωνία, βάσει της οποίας το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να μην πλήξει τις ενεργειακές και πυρηνικές υποδομές του Ιράν με αντάλλαγμα τον ταχύτερο εφοδιασμό του με όπλα και συστήματα.
Πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Anthony Blinken επανέλαβε την έκκληση του προς το Ισραήλ να μην κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο με το Ιράν και τη Hezbollah, υποστηρίζοντας πως θεωρεί «πολύ σημαντικό το Ισραήλ να ανταποδώσει με τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση».
6_104.JPG
Ισοπεδώνουν τη Βηρυτό

Παρά τις εκκλήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον νότιο Λίβανο και τη Βηρυτό, και ιδιαίτερα τα νότια προάστια που θεωρούνται προπύργιο της Hezbollah.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες 23/10 τουλάχιστον 17 αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στη νότια Βηρυτό, κατά την οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς 6 κτήρια καθώς και τα γραφεία ενός τηλεοπτικού σταθμού που πρόσκειται στην Hezbollah.
Εκτιμάται πως αυτοί ήταν οι πιο εκτεταμένοι και «βίαιοι» βομβαρδισμοί των Ισραηλινών από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο.
Ο IDF ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια των αεροπορικών αυτών βομβαρδισμών επλήγησαν πάνω από 160 στόχοι της Hezbollah και ότι σε συντονισμένες επιχειρήσεις με τις χερσαίες δυνάμεις εξουδετέρωσαν τουλάχιστον 20 μαχητές της Hezbollah στον νότιο Λίβανο και ότι συνέλαβαν πάνω από 200.

Επίθεση και στη Δαμασκό

Οι Ισραηλινοί όμως εξαπέλυσαν επιθέσεις και στη Συρία πλήττοντας στόχους στην κεντρική Δαμασκό αλλά και μια στρατιωτική βάση στην πόλη Homs.
Κατά τις επιθέσεις αυτές, σκοτώθηκαν ένας Σύρος στρατιώτης και άλλοι 7 τραυματίστηκαν, ενώ αναφέρθηκαν και υλικές ζημιές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας.
2_648.JPG
Σφαγή Ισραηλινών - 70 νεκροί στρατιώτες και 600 τραυματίες σε μια εβδομάδα

Για μεγάλες απώλειες των Ισραηλινών κάνει λόγο η Hezbollah, η οποία ανακοίνωσε ότι μέσα σε μια εβδομάδα οι δυνάμεις της εξόντωσαν πάνω από 70 Ισραηλινούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen, περισσότεροι από 600 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί την περίοδο αυτή σε μάχες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.
Η Hezbollah υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εξουδετέρωσε 28 άρματα μάχης Merkava, τέσσερις στρατιωτικές μπουλντόζες, ένα τεθωρακισμένο όχημα και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.

135 ρουκέτες σε 24 ώρες από τη Hezbollah


Παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται, η Hezbollah διατηρεί αξιόμαχο το δυναμικό της, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τον αριθμό των ρουκετών και των πυραύλων που εκτοξεύει καθημερινά κατά στόχων στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η Hezbollah εκτόξευσε τουλάχιστον 135 ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων.
Ανάμεσα στους στόχους αυτούς ήταν στρατιωτική βάση και βιομηχανική εγκατάσταση κοντά στο Τελ Αβίβ, καθώς και άλλες δύο στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Haifa.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα το πρωί η Hezbollah εκτόξευσε τουλάχιστον άλλες 50 ρουκέτες με τους Ισραηλινούς να κάνουν λόγο για δύο σοβαρά τραυματίες και για έναν με ελαφρύτερα τραύματα.
Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, ενώ τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου.

Netanyahu: Η Hezbollah ετοίμαζε ακόμα μεγαλύτερη επίθεση από αυτήν της Hamas

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu επεσήμανε ότι η Hezbollah προετοίμαζε στον Λίβανο μια επίθεση κατά του Ισραήλ «ακόμη μεγαλύτερη» από αυτή της 7ης Οκτωβρίου 2023.
«Σε απόσταση 100 μέτρων, 200 μέτρων από τα σύνορα (του Ισραήλ, στην πλευρά του Λιβάνου σ.σ.) βρήκαμε υπόγειες σήραγγες που προετοίμαζαν για εισβολή στο Ισραήλ.
Μια ακόμη μεγαλύτερη επίθεση από αυτήν της 7ης Οκτωβρίου… με τζιπ και μοτοσικλέτες, με ρουκέτες και πυραύλους», διευκρίνισε ο Netanyahu.
«Σχεδίαζαν εισβολή», διαβεβαίωσε όταν ρωτήθηκε από το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Cnews και το radio Europe 1.
4_223.jpg
Διάσκεψη στο Παρίσι για τον Λίβανο

Υπό τη δήλωση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Annalena Baerbock ότι ο Λίβανος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, οι μεγάλες δυνάμεις συνέρχονται σήμερα 24/10 στο Παρίσι με απώτερο στόχο να συμφωνήσουν σε μια επείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, να στηρίξουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις που το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του IDF και να πιέσουν για μια κατάπαυση του πυρός.
Παρά την προσπάθεια της Γαλλίας να διατηρήσει την επιρροή της στον Λίβανο, στη διάσκεψη όπου θα υπάρχουν αντιπρόσωποι από 70 κράτη και 15 διεθνείς οργανισμούς, το παρών θα δώσουν ελάχιστοι υπουργοί.
Ανάμεσα στις ηχηρές απουσίες είναι αυτές των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Λίβανος υποστηρίζει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί αυτήν την κρίση.

Καμένη γη… η Γάζα

Την ίδια στιγμή η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί κυριολεκτικά… σε καμένη γη.
Παρά τις εκκλήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Anthony Blinken ότι έχει έρθει η στιγμή να τερματιστεί ο πόλεμος και ότι μετά τον θάνατο του ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός και για μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων, το Ισραήλ επιμένει να πάει μέχρι τέλους τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι ο στρατός είναι έτοιμος για «μήνες μαχών» στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβαλε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας που επρόκειτο να αρχίσει στο βόρειο τμήμα του, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τη νέα επίθεση εναντίον της Hamas.
Μέχρι στιγμής από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 42.792 Παλαιστίνιοι στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης