Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η S&P Global «διέγνωσε»... σχιζοφρένεια στις αγορές ενέργειας - Από τη μία πλευρά είναι η Κίνα και από την άλλη, η Μέση Ανατολή

Η S&P Global «διέγνωσε»... σχιζοφρένεια στις αγορές ενέργειας - Από τη μία πλευρά είναι η Κίνα και από την άλλη, η Μέση Ανατολή
H αγορά έχει κολλήσει σε μια κατάσταση αναμονής, καθώς αξιολογεί πώς ο πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει τις υποδομές πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Διχασμένες μεταξύ των κινήτρων από την Κίνα και της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, είναι οι αγορές ενέργειας.
O ειδικός στον τομέα της ενέργειας Dan Yergin υποστηρίζει ότι οι traders προσβλέπουν στην Κίνα για σημάδια μελλοντικής ζήτησης, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για αναταραχές εν μέσω συνεχιζόμενων γεωπολιτικών ζητημάτων στη Μέση Ανατολή.
«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές ενέργειας είναι πραγματικά σχιζοφρενικές», δήλωσε ο Yergin μιλώντας στο CNBC σε συνέντευξή του. Ο Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global, επισημαίνει ότι οι αγορές θα πρέπει να εστιάσουν μεταξύ των δυνητικά υποσχόμενων κινήτρων στην Κίνα και των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή.
«Βλέπετε την τιμή του πετρελαίου να ταλαντεύεται μεταξύ των δύο αυτών», είπε ο Yergin. Από τη μία είναι η Κίνα, που τις δύο τελευταίες δεκαετίες αντιπροσωπεύει το ήμισυ της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Αυτό έχει αμφισβητηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια υποτονική οικονομία και αδύναμη καταναλωτική ζήτηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά την αρχική ανακοίνωση τόνωσης τον περασμένο μήνα βοήθησαν τις προοπτικές της Κίνας να βγει από την ύφεση. «Φαίνεται να υπάρχει λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη τώρα που δεν υπήρχε στην αρχή για τα κινεζικά μέτρα τόνωσης, ότι μπορεί να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση», είπε ο Yergin.
Τα πιο πρόσφατα μέτρα από το Πεκίνο περιλαμβάνουν προγράμματα χρηματοδότησης που θα εισφέρουν έως και 112,6 δισ. δολ., στο χρηματιστήριο του, καθώς και μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά, η αγορά επικεντρώνεται επίσης στην αβεβαιότητα σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και εάν ο πόλεμος θα επηρεάσει πράγματι τις πετρελαϊκές υποδομές στην περιοχή, λέει ο Yergin. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά την περασμένη εβδομάδα, όταν το Ισραήλ σκότωσε τον κύριο στόχο του, τον ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar.
«Πιστεύω ότι είναι ακόμη πιο επικίνδυνο, γιατί, φυσικά, είναι πραγματικά μια περίοδος αναμονής. Πότε θα γίνουν τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν, είναι αύριο; Την επόμενη μέρα; Είναι μετά τις προεδρικές εκλογές; Αυτό το μέρος είναι ασαφές, και το Ιράν απείλησε με αντίποινα ξανά», είπε ο Yergin.
Σύμφωνα με τον Yergin, η αγορά έχει κολλήσει σε μια κατάσταση «περιμένετε να δείτε» καθώς αξιολογεί πώς ο πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει τις υποδομές πετρελαίου. Προσθέτει ότι ενώ η σύγκρουση ήταν προηγουμένως ένας πόλεμος αντιπροσώπων, θα μπορούσε τώρα να μετατραπεί σε άμεση σύγκρουση, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα διακυβεύματα για την αγορά πετρελαίου της Μέσης Ανατολής. Ως αποτέλεσμα αυτών των δύο δυνάμεων, και με τους traders να περιμένουν να δουν τι θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης, η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε ένα μοτίβο διακράτησης. Οι τιμές έχουν πέσει μεταξύ του χαμηλού επιπέδου των 70 δολαρίων και περίπου των 80 δολαρίων, καθώς οι traders αντιδρούν στις νέες εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης