Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Levy Economics: Πολιτική και όχι οικονομική η απόφαση για Grexit - Σαδίστρια η Ευρωζώνη

Levy Economics: Πολιτική και όχι οικονομική η απόφαση για Grexit - Σαδίστρια η Ευρωζώνη
«Η Ελλάδα ξεμένει με ταχύτατους ρυθμούς από χρήματα»
H χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγήσει και στο Grexit, διερωτάται το Levy Economics Institute, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στον πλέον δυσεπίλυτο γρίφο της Ευρωζώνης.
Το οικονομικό ινστιτούτο, πραγματοποιώντας μία μίνι ανασκόπηση της διαπραγματευτικής πορείας των τελευταίων τριών μηνών, κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μία κυβέρνηση με αντιφάσεις, χωρίς στρατηγική ή όραμα για το μέλλον.
«Τη μία στιγμή δρα εναντίον της Ευρωζώνης και την άλλη στιγμή, συνθηκολογεί με τις Βρυξέλλες» αναφέρει χαρακτηριστικά το Levy Economics Institute.
«Από τη μία πλευρά δηλώνει προσδεμένη στο ευρώ και από την άλλη πλευρά, διατρανώνει την τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων» συνεχίζει στο ίδιο αυστηρό ύφος.
Βέβαια, εκτός των αδιαμφισβήτητων λαθών της Ελλάδας, η Ευρωζώνη – εξηγεί το ινστιτούτου - αρνείται να «ξεκλειδώσει» την τελευταία δόση της βοήθειας, εγείροντας σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία ποδηγετούν την Ελλάδα στο τέλμα της χρεοκοπίας.
«Στη γλώσσα του σώματος, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ως σαδιστές, οι οποίες επιδιώκουν να προκαλέσουν περαιτέρω πόνο στο ήδη κακοποιημένο σώμα της Ελλάδας» εξηγεί γλαφυρά το Levy Economics Institute.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η τρέχουσα κρίση ρευστότητας είναι η χειρότερη καθ΄ όλη της διάρκεια των τελευταίων ετών.
Το κύριο πρόβλημα βέβαια, αναλύει χαρακτηριστικά, δεν είναι η εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα, αλλά η οπισθοχώρηση της οικονομίας προς την ύφεση και η μαζική φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
«Η Ελλάδα ξεμένει με ταχύτατους ρυθμούς από χρήματα» διαμηνύει εμφατικά το Levy.
Tι θα συμβεί λοιπόν, εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταβάλλει κάποιες από τις επικείμενες δόσεις προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ;
Θα αναγκαστεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη;
Σύμφωνα με το Levy, εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, θα παραμείνει στην Ευρωζώνη για όσο διάστημα αφενός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αιτηθούν την άμεση αποπληρωμή των δικών τους δανείων και αφετέρου, η ΕΚΤ εκφράσει την αλληλεγγύη της.
Ανεξαρτήτου έκβασης, η αθέτηση των ελληνικών πληρωμών θα κρατήσει την Ελλάδα για αρκετό καιρό αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων.
«Εάν κηρυχθεί στάση πληρωμών, οι προοπτικές του Grexit θα αυξηθούν σημαντικά, από τη στιγμή που η ΕΚΤ άρει τη στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA» εξηγεί το Ινστιτούτου.
Μία τέτοια εξέλιξη βέβαια, θα συνεπάγεται πως Ελλάδα και ΕΚΤ θα βρίσκονται αυτόματα σε αχαρτογράφητα νερά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, καταλήγει, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, θα πρόκειται για πολιτική και όχι οικονομική απόφαση.

(πρώτη ενημέρωση 11 Μαΐου 2015, 00:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης