Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies: Oι ελληνικές τράπεζες στρέφονται στο asset management - Ποια εμφανίζει τις ισχυρότερες επιδόσεις - Oι νέες τιμές στόχοι

Jefferies: Oι ελληνικές τράπεζες στρέφονται στο asset management - Ποια εμφανίζει τις ισχυρότερες επιδόσεις - Oι νέες τιμές στόχοι
Η Ελλάδα έχει υποδιείσδυση έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών
Στα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να στηρίξουν την αύξηση των προμηθειών τα επόμενα χρόνια, εστιάζουν για τη βελτίωση των εσόδων τους οι ελληνικές τράπεζες.
Όπως λοιπόν αναφέρει η Jefferies, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία (AUM) στις ΑΕΔΑK των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να βαίνουν αυξανόμενα και σε αυτό το πλαίσιο οι συστάσεις των ελληνικών τραπεζών είναι buy με τιμές-στόχους: Εθνική Τράπεζα στα 8,80 ευρώ, Αlpha Bank στα 2,6 ευρώ, Eurobank στα 2,70 ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς στα 5,20 ευρώ.

Αυξήθηκαν...

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, τα AUM στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκαν κατά 3% τον Μάιο και κατά 8% σε επίπεδο τριμήνου (QTD), με τις Eurobank και Alpha Bank να διατηρούν τα μεγαλύτερα μερίδια.
Η Alpha Bank σημείωσε τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα (YTD), όπερ σημαίνει +180 μ.β.
Οι καθαρές ροές ήταν χαμηλότερες τον Μάιο, στα 389 εκατ. ευρώ, για τις μεγάλες τράπεζες (έναντι 722 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο) ή 3% επί των AUM (5% τον Απρίλιο).
Το α’ τρίμηνο του 2024 σημειώθηκε κατά μέσο όρο αύξηση 36% σε ετήσια βάση στις επενδυτικές προμήθειες.

Μερίδια αγοράς - Η Eurobank διατηρεί την πρώτη θέση: Τα μερίδια αγοράς παρέμειναν σταθερά τον Μάιο για τις 4 μεγάλες τράπεζες, με τη Eurobank να έχει το μεγαλύτερο (26%) και την Εθνική Τράπεζα το μικρότερο με 11% (Γράφημα 3).
Τον Μάιο, η Πειραιώς σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς (+20 μονάδες βάσης), ενώ η Alpha Bank σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (-19 μονάδες βάσης).
Οι 4 μεγάλες τράπεζες είδαν το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς τους να παραμένει σταθερό, στο 81% τον Μάιο (81% τον προηγούμενο μήνα).

Ασθενέστερες καθαρές ροές τον Μάιο - ισχυρότερες για την Πειραιώς: Οι καθαρές ροές ήταν χαμηλότερες τον Μάιο του 2024, στα 389 εκατ. ευρώ, μετά από έναν ισχυρό Απρίλιο (722 εκατ. ευρώ).
Εξαιρουμένης της Alpha, οι μεγάλες τράπεζες είδαν καθαρές ροές ως ποσοστό επί των AUM στο 3% τον Μάιο, με την Πειραιώς να αναδεικνύεται ως η ισχυρότερη (η Alpha χαμηλότερα στο 1%, σημειώνοντας ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια εποχικότητα στα στατιστικά για αυτές) (Σχήμα 5).
Εξετάζοντας τις επιδόσεις του QTD, η Alpha είχε τις ισχυρότερες καθαρές ροές στα 382 εκατ. ευρώ (ή 9% επί των AUM), ενώ η Eurobank ήταν η πιο αδύναμη στο 6% επί των AUM (Γράφημα 6).

Επίδοση α' τριμήνου 24 - Αύξηση των επενδυτικών προμηθειών κατά 36% ετησίως: Το α' τρίμηνο του 2024 σημειώθηκε ισχυρή απόδοση στις προμήθειες επί επενδύσεων (διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και έσοδα από τραπεζοασφάλειες) με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 36% ετησίως - η Εθνική σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση έναντι των άλλων τραπεζών.
Η Πειραιώς σημείωσε 10 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024 (ιδιωτικών/θεσμικών χαρτοφυλάκια συμπεριλαμβανομένων), πετυχαίνοντας τον στόχο της.
Η Alpha Bank παρουσίασε μετατροπή καταθέσεων σε AUM, γεγονός που αντιστάθμισε τις εκροές κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Η Eurobank είδε τα συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια στα 5,9 δισ. ευρώ, ή αύξηση 11%, έναντι στόχου 6,5 δισ. ευρώ για το έτος 2024.

Προμήθειες: Απ’ όλες τις τράπεζες, η Alpha παράγει το υψηλότερο ποσοστό των εσόδων από προμήθειες από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και έσοδα από τραπεζοασφάλειες, ενώ η Εθνική το χαμηλότερο (Γράφημα 7).
Σε επίπεδο τριμήνου, η Εθνική κατάφερε να αυξήσει επιτυχώς το ποσοστό των επενδυτικών προμηθειών από 9% το α' τρίμηνο του 2023 σε 13% το α' τρίμηνο του 2024 και σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Ευκαιρίες - Η Ελλάδα έχει υποδιείσδυση έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών: Οι αμοιβές ως ποσοστό του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης (Γράφημα 8).
Ο μέσος όρος των ελληνικών τραπεζών είναι 55 μονάδες βάσης με κάποια διασπορά - η Πειραιώς είχε τη μεγαλύτερη απόδοση με 74 μονάδες βάσης και η Εθνική τη χαμηλότερη με 50 μονάδες βάσης 2023.
Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις αντίστοιχες, με το AUM ως ποσοστό του ΑΕΠ να είναι περίπου 10%, έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που είναι περίπου 35% (Γράφημα 9).
Συγκρίνοντας το AUM με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης κάτω από τις αντίστοιχες στο 10% έναντι του μέσου όρου της ΕΕ 46% (Γράφημα 10).
1_697.JPG
2_502.JPG
1_698.JPG
2_503.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης