Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βία, λιντσαρίσματα, στημένοι αγώνες και χρέη άνω του 1 δισ. σε μια σεζόν… αυτό είναι το τουρκικό ποδόσφαιρο κατά τους Financial Times

Βία, λιντσαρίσματα, στημένοι αγώνες και χρέη άνω του 1 δισ. σε μια σεζόν… αυτό είναι το τουρκικό ποδόσφαιρο κατά τους Financial Times
Η πτώση κατά 80% της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επίσης αυξήσει το κόστος για τους συλλόγους να υπογράψουν συμφωνίες με διεθνείς παίκτες που αναμένουν ότι οι μισθοί τους θα συνδέονται με σκληρά νομίσματα
Μια ζοφερή εικόνα για το «λαμπερό» πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Τουρκίας σκιαγραφεί νέα ανάλυση των Financial Times, αναδεικνύοντας τα συνεχή περιστατικά βίας, το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και την υπερχρέωση των περισσότερων ομάδων.
Αφορμή στάθηκε μία ακόμη έκρηξη βίας στην Τραπεζούντα τον Μάρτιο μετά την ήττα της γηπεδούχου Trabzonspor από τη Fenerbahçe της Κωνσταντινούπολης, η οποία ήρθε μόνο μήνες αφότου ο πρόεδρος ενός διακεκριμένου συλλόγου της Άγκυρας γρονθοκόπησε έναν διαιτητή που στη συνέχεια τον κλώτσησε ενώ βρισκόταν στο έδαφος.
Ο πρόεδρος ζήτησε αργότερα συγγνώμη, λέγοντας ότι ήθελε μόνο να φτύσει στο πρόσωπο του άνδρα.
Οι εκδηλώσεις πάθους που μεταμορφώνονται σε βία είναι εδώ και καιρό χαρακτηριστικό της εμπειρίας μιας ημέρας αγώνα στην Τουρκία.
Μιας χώρας, που όπως επισημαίνουν οι FT, έχει εμμονή με το ποδόσφαιρο, με τους οπαδούς συχνά να επιδιώκουν να εκφοβίσουν τους αντίπαλους για να έχουν πλεονέκτημα.

Βαθύτερα προβλήματα

Αν και οι δεσμεύσεις έχουν φτάσει στα άκρα σε όλη τη χώρα, τα φετινά προβλήματα - που προκάλεσαν μια σύντομη διακοπή του πρωταθλήματος - δείχνουν μια βαθύτερη προβληματική, καθώς το ποδόσφαιρο εντάσσεται στις τάξεις των τουρκικών θεσμών στους οποίους το κοινό έχει χάσει την πίστη του.
«Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στο τουρκικό ποδόσφαιρο έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία 20 χρόνια», είπε ο Ali Koç, πρόεδρος της Fenerbahçe και μια διχαστική φιγούρα στο τουρκικό ποδόσφαιρο που είναι γόνος μιας από τις πλουσιότερες επιχειρηματικές δυναστείες της χώρας.
Ο Koç είπε ότι η αυξανόμενη δυσπιστία είχε φουντώσει με τρόπους που ξεπερνούσαν ακόμη και τις συνήθεις έντονες αντιπαλότητες.
Προκάλεσε διαμάχη τον περασμένο μήνα, όταν η Fenerbahçe έχασε τον αγώνα του Τουρκικού Super Cup εναντίον της μεγάλης αντίπαλης Galatasaray σε αυτό που περιέγραψε ως «εξέγερση» ενάντια στην τρέχουσα κατάσταση του τουρκικού ποδοσφαίρου.
«Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να τρέχουν στο γήπεδο, προσπαθώντας να λιντσάρουν παίκτες, χωρίς να τιμωρούνται σωστά, γίνονται ήρωες χάρη στον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι του συλλόγου τους», είπε ο Koç στους Financial Times.

Στημένοι αγώνες

Ο Bağış Erten, ένας βετεράνος Τούρκος αθλητικός δημοσιογράφος, είπε ότι ήταν «η πιο τρομερή σεζόν από το 2011», αναφερόμενος στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων εκείνης της χρονιάς, προσθέτοντας ότι υπήρχε ένα «απίστευτο επίπεδο» μίσους, που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από ανώτερα στελέχη της ομάδας.
Η δυσπιστία μεταξύ των φιλάθλων για τους θεσμούς που υποτίθεται ότι διαφυλάσσουν τη δικαιοσύνη στο τουρκικό ποδόσφαιρο - συμπεριλαμβανομένων των διαιτητών, της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και των αρχηγών συλλόγων - βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης στο τουρκικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με γνώστες του κλάδου και αναλυτές.
«Κάθε εβδομάδα γίνεται μια μαζική συζήτηση σχετικά με τις αποφάσεις διαιτητών», είπε ο Özgehan Şenyuva, καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, ο οποίος έχει μελετήσει το τουρκικό fandom.
«Υπάρχει πάντα αυτή η αναζήτηση για κάτι βαθύτερο, κάποιου είδους συνομωσία», πρόσθεσε.
Η υποψία ότι παίζουν σκιώδεις δυνάμεις στους αγώνες που αποφασίζουν αντανακλούσε τη φθίνουσα πίστη των Τούρκων στην πολιτική και την κοινωνία ευρύτερα, σύμφωνα με τον Şenyuva.
Έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το κράτος δικαίου, τη δικαστική ανεξαρτησία και την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών καθώς ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan ξεκινά την τρίτη δεκαετία στην εξουσία.
Ο προκάτοχος του Koç στη Fenerbahçe, ο Aziz Yıldırım, κρίθηκε ένοχος το 2012 για στημένο αγώνα και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση.
Ο Yıldırım αθωώθηκε αργότερα, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι μια ομάδα, η οποία λέει ότι ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Erdoğan, είχε ξεκινήσει μια ευρεία συνωμοσία για να δυσφημήσει δεκάδες ηγετικές προσωπικότητες του τουρκικού ποδοσφαίρου.
«Το ποδόσφαιρο είναι απλώς ένας μεγεθυντικός παράγοντας των γενικών συμπεριφορών στην κοινωνία», είπε ο Şenyuva.
«Όταν δεν εμπιστεύεσαι τους δικαστές στα δικαστήρια, δεν θα εμπιστεύεσαι τους διαιτητές στο γήπεδο».

Τα δύσκολα οικονομικά του τουρκικού ποδοσφαίρου (σεζόν 2022/23)

Το τουρκικό ποδόσφαιρο κυριαρχείται εδώ και καιρό από την τριάδα της Κωνσταντινούπολης Fenerbahçe, Galatasaray και Beşiktaş.
Όμως, η βαθύτερη οικονομική δυσπραγία σε όλο το άθλημα έχει συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη μεταξύ των «μεγάλων τριών» συλλόγων τα τελευταία χρόνια.
Αυτό έγινε τη σεζόν 2023/24, με τη Fenerbahçe και τη Galatasaray να κυριαρχούν στην κορυφαία Süper Lig.
«Από τη μια πλευρά φαίνεται αρκετά καλό - δύο ομάδες ανταγωνίζονται μεταξύ τους - αλλά τι γίνεται με τις άλλες ομάδες», είπε ο Erten.
Ένα πρώην στέλεχος του χώρου που εξακολουθεί να ασχολείται με το τουρκικό ποδόσφαιρο σημείωσε ότι «όλοι οικονομικά αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Τα τέλη μετάδοσης, μια βασική πηγή εσόδων ειδικά για συλλόγους εκτός των μεγάλων πόλεων που μπορούν να έχουν μικρότερους θαυμαστές, έχουν πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.
1_132.jpg

Ο όμιλος μέσων ενημέρωσης του Κατάρ, BeIN, συμφώνησε το 2022 να πληρώνει μόλις 182 εκατομμύρια δολάρια ανά σεζόν για την προβολή αγώνων της Süper Lig, από μια συμφωνία περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που συμφωνήθηκε το 2016.
Η πτώση κατά 80% της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επίσης αυξήσει το κόστος για τους συλλόγους να υπογράψουν συμφωνίες με διεθνείς παίκτες που αναμένουν ότι οι μισθοί τους θα συνδέονται με σκληρά νομίσματα, είπε το στέλεχος.
Το κόστος «εισαγωγής» διεθνών «αστέρων» έχει αυξηθεί από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά για να καλλιεργήσει ταλέντα σε τοπικό επίπεδο, σημείωσαν αρκετοί συμμετέχοντες στη βιομηχανία.
Οι κορυφαίοι σύλλογοι της Τουρκίας σημείωσαν ζημιές 310 εκατ. ευρώ προ φόρων τη σεζόν 2022-2023, σύμφωνα με την UEFA, η οποία εποπτεύει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Συλλογικά οι τουρκικές ομάδες εμφάνισαν 1 δισ. ευρώ σε ακαθάριστο τραπεζικό χρέος, με 18 συλλόγους να έχουν αρνητική θέση στα ίδια κεφάλαια.
«Το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο ποδοσφαίρου στην Τουρκία δεν είναι βιώσιμο», είπε ο Koç, προσθέτοντας ότι αυτό «καθιστά τους συλλόγους ευάλωτους σε εξωτερικές παρεμβάσεις και επιρροές».
Ο Erten συμφώνησε, λέγοντας ότι το φάσμα της πολιτικής παρέμβασης στο ποδόσφαιρο είχε απλώς επιδεινώσει την έλλειψη πίστης των οπαδών.
Πράγματι, ήταν τέτοια η απογοήτευση ορισμένων Τούρκων οπαδών του ποδοσφαίρου που είχαν αλλάξει ακόμη και να ακολουθήσουν άλλα αθλήματα όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ.
«Οι Τούρκοι έχουν εμμονή με το ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση στο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης