Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall με το βλέμμα στον πληθωρισμό – Στο +1,1% ο S&P 500, o Nasdaq +1,13% - Νέο ρεκόρ για Dow, με +0,55%

Άνοδος στη Wall με το βλέμμα στον πληθωρισμό – Στο +1,1% ο S&P 500, o Nasdaq +1,13% - Νέο ρεκόρ για Dow, με +0,55%
Θετικά πρόσημα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης…
Ισχυρή άνοδο κατέγραψε η Wall Street την Παρασκευή 30 Αυγούστου μετά τον πληθωρισμό (PCE) στις ΗΠΑ και τα δεδομένα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη... με τον δείκτη Dow Jones να «γράφει» νέο ιστορικό υψηλό.
«Το PCE Ιουλίου παρέχει στήριξη στο αφήγημα περί περικοπής 25 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο Tim McDonough της Key Wealth, προσθέτοντας:
«Όλα τα βλέμματα θα στραφούν πλέον στην έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου, καθώς η Fed στρέφει την εστίασή της από τον πληθωρισμό στην αγορά εργασίας».
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +0,55% στις 41.563 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +1,01% στις 5.648 μον., ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,13% στις 17.713μον.
σαφδσφαδφασδ.JPG
Στο κλείσιμο του Αυγούστου, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,8%, ο S&P 500 2,3% και ο Nasdaq 0,6%. Αυτός ήταν ο τέταρτος ανοδικός μήνας για τον S&P 500.
Στο απότομο sell-off των αρχών του μήνα, ο S&P 500 έφτασε να χάνει έως και 7,3% πριν ανακάμψει.
Ο Dow και ο Nasdaq υποχώρησαν τότε έως 5,4% και 10,7%, αντίστοιχα.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Alibaba που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, σημείωσαν άλμα 4%, μετά την ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής αγοράς της Κίνας ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε μια τριετή ρυθμιστική διαδικασία «διόρθωσης», μετά από το πρόστιμο που δέχτηκε στο πλαίσιο αντιμονοπωλιακής έρευνας.
Επίσης, η κεφαλαιοποίηση της Berkshire Hathaway παρέμεινε πάνω από τα 3 τρισεκ. δολ., καταγράφοντας άνοδο +1,61%.

Παράλληλα, ανοδική πορεία τροχοδρόμησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,91% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,93%.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent σημείωσε πτώση 1,4% στα 78,81 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2,9% στα 73,72 δολάρια.
Η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% στα 2.532 δολ. ανά ουγγιά.

Στο μεταξύ, στο 2,5% -έναντι σταθερού στόχου 2% που έχει θέσει η Fed- διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο δείκτης PCE (personal consumption expenditures) για την αμερικανική οικονομία, η «αγαπημένη» μέτρηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τις τιμές.
Σε μηνιαία βάση, ο PCE αυξήθηκε 0,2% τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ενώ, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PCE αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία και 2,6% σε ετήσια σύγκριση.
Ο PCE λαμβάνεται υπόψη για τις αποφάσεις της Fed και παρακολουθεί την πορεία στις τιμές προσωπικών δαπανών κατανάλωσης στις ΗΠΑ.
Επισημαίνεται πως οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν -σε μηνιαία βάση- κατά 0,5% τον Ιούλιο, από 0,3% τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια στιγμή, η δεύτερη και τελευταία ανάγνωση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο αυξήθηκε ελαφρά στο 67,9 από το προκαταρκτικό 67,8 που δημοσιεύτηκε προ ημερών.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν ότι θα βελτιωθεί ελαφρά στην τελική ένδειξη 68. Ο δείκτης ήταν 66,4 τον Ιούλιο.
Ο δείκτης που μετρά τη γνώμη των καταναλωτών για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας αυξήθηκε στο 61,3 στα τέλη Αυγούστου, έναντι 60,9 αρχικά.
Η μέτρηση των προσδοκιών εξαμήνου παρέμεινε σταθερή στο 72,1, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κατά μέσο όρο 2,8% το επόμενο έτος, κάτω από την εκτίμηση 2,9% που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης