Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tρέμει νίκη Trump και αντίδραση Putin ο Zelensky - Μπροστά στο τέλος του πολέμου, ζητά εγγυήσεις από Biden

Tρέμει νίκη Trump και αντίδραση Putin ο Zelensky - Μπροστά στο τέλος του πολέμου, ζητά εγγυήσεις από Biden
Τα τέσσερα βασικά σημεία του «σχεδίου νίκης» που υποστηρίζει ότι θα παρουσιάσει στις ΗΠΑ - Ζητά κινήσεις από Biden πριν εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αναμένεται να πιέσει όσο μπορεί, τον πρόεδρο Joe Biden να δεσμευτεί απέναντί του με εγγυήσεις ασφαλείας πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποχωρήσει από την εξουσία, ώστε να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας και να υποχρεώσει τη Ρωσία να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Αυτό γράφουν οι Financial Times, σε άρθρο τους για τις κινήσεις του Ουκρανού ηγέτη που έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες για πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα εν αναμονή των εκλογών στις ΗΠΑ.
Διέταξε την εισβολή στην περιοχή Kursk της Ρωσίας τον Αύγουστο για να κερδίσει πόντους και ένα μοχλό στις μελλοντικές συνομιλίες και δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μια ειρηνευτική διάσκεψη με τη συμμετοχή της Μόσχας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει συνομιλίες με τον Biden, ο Zelensky είπε ότι θα παρουσιάσει ένα «σχέδιο νίκης» στον πρόεδρο των ΗΠΑ που ελπίζει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο.
Ο Zelensky είπε ότι το σχέδιο, το οποίο θέλει να εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, θα ενισχύσει την Ουκρανία και θα ωθήσει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Το σχέδιο νίκης, αυτή η γέφυρα για την ενίσχυση της Ουκρανίας, μπορεί να συμβάλει σε πιο παραγωγικές μελλοντικές διπλωματικές συναντήσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Zelensky.

Το μπαλάκι στον Biden πετάει ο Ουκρανός πρόεδρος

Περιέγραψε την πρωτοβουλία ως την ευκαιρία του Biden να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που εξασφάλισε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Τόνισε ότι το σχέδιο έπρεπε να εφαρμοστεί πριν ο Biden αποχωρήσει τον Ιανουάριο.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μια ιστορική αποστολή», είπε ο Zelensky.
«Ας τα κάνουμε όλα αυτά σήμερα, ενώ όλοι οι αξιωματούχοι που θέλουν τη νίκη της Ουκρανίας είναι σε επίσημες θέσεις».
Η Ουκρανία έχασε εδάφη από τη Ρωσία στα ανατολικά το τελευταίο διάστημα, ενώ η Μόσχα δεν έδειξε κανένα σημάδι ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Ο Ουκρανός ηγέτης περιέγραψε τα τέσσερα σημεία του «σχεδίου νίκης», αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το πρώτο σημείο, είπε, είναι περαιτέρω εγγυήσεις ασφάλειας.
Η Ουκρανία έχει πρόσφατα υπογράψει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους, αλλά θέλει ισχυρότερες διαβεβαιώσεις παρόμοιες με την εγγύηση αμυντικής συνδρομής που συνοδεύει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το δεύτερο ήταν η επιχείρηση στο Kursk, η οποία είπε ότι «εκπληρώνει» το στόχο να εκτρέψει τη ρωσική επιθετική δύναμη.
Το τρίτο αίτημα του Zelensky είναι για «συγκεκριμένα» προηγμένα όπλα.
Δεν διευκρίνισε το είδος του οπλικού συστήματος που ήθελε.
Το τέταρτο είναι η ανάπτυξη της οικονομίας της Ουκρανίας μαζί με τους εταίρους της.

«Σήμερα μας βοηθάτε στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου και στο μέλλον η Ουκρανία θα σας εξοικονομήσει πολλούς από τους πόρους σας», είπε ο Zelensky.

Ο Zelensky δεν βλέπει το «σχέδιο νίκης» ως αντικατάσταση της «φόρμουλας ειρήνης» του, μια πρωτοβουλία 10 σημείων που βασίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και θέτει ένα πλαίσιο για μια διαρκή διευθέτηση. Θα δώσει στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να πάει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου θα συζητηθεί η φόρμουλα ειρήνης, είπε.
Ο Zelensky απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας «τύπου Μινσκ» όπου η σύγκρουση θα παγώσει, δηλώνοντας ότι η Ρωσία απλά θα εισβάλει ξανά.
«Χρειαζόμαστε μια δίκαιη και σταθερή ειρήνη», είπε ο Zelensky.
Μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, ο Zelensky θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσει το σχέδιο στον Biden και στην αντιπρόεδρο Kamala Harris που είναι υποψήφιος εναντίον του Donald Trump στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Trump μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, είπε.

Eλπίδες για συνάντηση με Trump

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πως ελπίζει να συναντήσει τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Trump όταν ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας κατά την παρουσία του σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
«Το πιθανότερο θα έχουμε μια συνάντηση, νομίζω στις 26-27 Σεπτεμβρίου», είπε ο Zelensky σε δημοσιογράφους αργά χθες το βράδυ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Αν και ο Trump και Zelensky είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τον Ιούλιο, δεν έχουν συναντηθεί κατ’ ιδίαν από τη θητεία του Trump μεταξύ 2017-2021.
Ο Zelensky έχει κάνει λόγο για ένα σχέδιο σχετικά με τον τρόπο που θα αναγκαστεί η Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμό της διπλωματικά και έχει επισημάνει πως επαφίεται στις ταχείες αποφάσεις των συμμάχων από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης