Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί τελικά οι ΗΠΑ θα πείσουν το Ισραήλ να μην επιτεθεί στο Ιράν – Η ημερομηνία που φέρνει δραματικές ανατροπές στη Μέση Ανατολή

Γιατί τελικά οι ΗΠΑ θα πείσουν το Ισραήλ να μην επιτεθεί στο Ιράν – Η ημερομηνία που φέρνει δραματικές ανατροπές στη Μέση Ανατολή
Η ανάλυση του ιρανικού χτυπήματος και μία πρόβλεψη για τις ισραηλινές ενέργειες στο άμεσο μέλλον
Οι ΗΠΑ θα πείσουν το Ισραήλ να μην επιτεθεί στο Ιράν μετά την τελευταία πυραυλική επιδρομή αντιποίνων της Τεχεράνης, καθώς η Ουάσιγκτον δεν χρειάζεται έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, εκτιμά ο Vladimir Sazhin ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Εγγύς και Μέσης Ανατολής
στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Μου φαίνεται ότι οι Αμερικανοί αυτή τη στιγμή πείθουν το Ισραήλ να μην χτυπήσει πολύ δυνατά.
Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί παρά να απαντήσει στο χτύπημα του Ιράν.
Είναι πολύ σημαντικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί δεν θέλουν ένα χτύπημα του Ισραήλ γιατί μετά θα πρέπει να το βοηθήσουν» δήλωσε ο αναλυτής στο Tass.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ειδικό, η ουκρανική ατζέντα δεν θα εξασθενίσει για τη Δύση ακόμη και σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των εντάσεων στην περιοχή.
«Πιστεύω ότι το θέμα της Ουκρανίας δεν θα σβήσει. Είτε για την Ευρώπη είτε για τους Αμερικανούς», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Θα χάσουν και το Ισραήλ και το Ιράν από έναν μεγάλο πόλεμο

Ο Sazhin πρόσθεσε επίσης ότι ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ θα επωφεληθούν από μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση, καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονται σε επισφαλή θέση: Το Ισραήλ πρέπει να ολοκληρώσει την εξουδετέρωση των εχθρών του κατά μήκος των συνόρων του, ενώ το Ιράν έχει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα να αντιμετωπίσει.
«Στο τέλος, το αν θα υπάρξουν εχθροπραξίες μεγάλης κλίμακας θα εξαρτηθεί από το πώς το Ισραήλ θα ερμηνεύσει αυτό το ιρανικό χτύπημα. Οι Ισραηλινοί μπορεί να συμφωνήσουν ότι ήταν μια πράξη επίδειξης: Το Ιράν δεν θα μπορούσε παρά να απαντήσει, γιατί αν δεν είχε απαντήσει στις ισραηλινές ενέργειες κατά της Hezbollah θα είχε χάσει την ηγετική του θέση ως ο κύριος μαχητής κατά του σιωνισμού και του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Αλλά εάν οι Ισραηλινοί θεωρήσουν ότι αυτή είναι μια σοβαρή επίθεση και όχι μια συμβολική πράξη θα απαντήσουν με όλες τους τις δυνάμεις», συνέχισε.
«Μπορεί να εξαπολυθεί ένα χτύπημα εναντίον των ενεργειακών εγκαταστάσεων του Ιράν, κυρίως των διυλιστηρίων πετρελαίου και των τερματικών σταθμών πετρελαίου.
Ίσως επηρεαστούν και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Μετά από αυτό, η ιρανική οικονομία θα καταρρεύσει.
Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, δεδομένης της ήδη τεταμένης κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στη χώρα», είπε ο ειδικός.
Ο Sazhin σημείωσε ότι μετά το χτύπημα στο Ισραήλ, το Ιράν βρέθηκε σε αμφίβολη θέση.

Σε δύσκολη θέση το Ιράν

«Μετά το χτύπημα, το Ιράν βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση, επομένως έχει λίγες πιθανότητες να κερδίσει σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας.
Ακόμη και χωρίς πόλεμο θα δυσκολευτεί.
Όλα τα σχέδια του Ιράν να μειώσει την πίεση των δυτικών κυρώσεων, νομίζω ότι όλα θα ακυρωθούν τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον», κατέληξε ο ειδικός.
Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, το Ιράν πραγματοποίησε μια μαζική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ ως απάντηση στις δολοφονίες βασικών προσωπικοτήτων της ηγεσίας της Hamas, της Hezbollah και του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
Η Τεχεράνη είπε ότι το 90% των πυραύλων έπληξαν με επιτυχία τους καθορισμένους στόχους ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται πως το Ιράν είχε εκτοξεύσει περίπου 180 πυραύλους και οι περισσότεροι από αυτούς αναχαιτίστηκαν.
Το Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ υποσχέθηκε να εκπλήξει με την επιθετική απάντησή του.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, προειδοποίησε στα εβραϊκά ότι τα πλήγματα στο Ισραήλ θα είναι ακόμη πιο εκτεταμένα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης