Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Σκληροί όροι για να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ

Πολωνία: Σκληροί όροι για να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ
«Δεν θα υπάρξει καμία συγκατάθεση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιλύσει το ζήτημα της Βολχύνιας», δήλωσε ο Władysław Kosiniak-Kamysz στο πρακτορείο ειδήσεων Wirtualna Polska
Η Πολωνία θα μπλοκάρει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου το Κίεβο λύσει το ζήτημα της εκταφής των θυμάτων από τη σφαγή της Βολχύνιας, το οποίο αποτελεί για χρόνια αγκάθι στη μεταξύ τους σχέση, δήλωσε την Πέμπτη ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Władysław Kosiniak-Kamysz.
Την Τετάρτη, το ουκρανικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιτρέψει την επιτόπια έρευνα το 2025 για τη σφαγή της Βολχύνιας στη δυτική περιοχή Ρίβνε, ένα σφοδρό επεισόδιο σφαγών από Ουκρανούς εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Πολωνία επαίνεσε την απόφαση της Ουκρανίας να ανοίξει τον δρόμο για την εκταφή ορισμένων θυμάτων σφαγών της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά από μια διαμάχη για το θέμα που κλόνισε τις σχέσεις μεταξύ των γειτόνων.
«Δεν θα υπάρξει καμία συγκατάθεση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιλύσει το ζήτημα της Βολχύνιας», δήλωσε ο Władysław Kosiniak-Kamysz στο πρακτορείο ειδήσεων Wirtualna Polska.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη, παρόλο που γνωρίζει ότι ο πρόεδρος Andrzej Duda έχει διαφορετική άποψη.
Ο Duda είναι σταθερός υποστηρικτής της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα της πλήρους ρωσικής εισβολής και είναι στενός φίλος του Ουκρανού ομολόγου του, Volodymyr Zelenskyy.
Πρόσθεσε ότι, ακόμη και αν τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνούσαν στην ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ, το Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα του (PSL, ΕΛΚ) θα μπλοκάρει την απόφαση, αν το ζήτημα παραμείνει άλυτο.
Η πολωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου 100.000 Πολωνοί και 5.000 Ουκρανοί σκοτώθηκαν στις περιοχές Ρίβνε και Βολχύνια της σημερινής δυτικής Ουκρανίας μεταξύ 1943 και 1945.
Οι κύριοι στόχοι του Ουκρανικού Επαναστατικού Στρατού (UPA) ήταν να κερδίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εκδιώκοντας τους Ναζί και αργότερα τους Σοβιετικούς κατακτητές και να εκδιώξει τους Πολωνούς από αυτό που ισχυριζόταν ότι ήταν ιστορικά ουκρανική γη.

Η Ουκρανία έχει ξεχάσει την υποστήριξη της Πολωνίας

Για να ενταχθεί μια χώρα στην ΕΕ, «πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, όχι μόνο οικονομικές, αλλά και εκείνες που αφορούν την ιστορική αλήθεια», υποστήριξε η Kosiniak-Kamysz.
Διαφώνησε με την ευρέως επικριθείσα δήλωση που έκανε τον περασμένο μήνα ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, ο οποίος δήλωσε ότι ιστορικά ζητήματα όπως η σφαγή της Βολχύνιας θα πρέπει να αφεθούν στους ιστορικούς, ώστε η εστίαση να μετατοπιστεί στην οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος.
Για τον Kosiniak-Kamysz, αυτή είναι «η χειρότερη διατύπωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί».
Ο υπουργός Άμυνας απέρριψε επίσης την άποψη του Ντούντα ότι «όποιος εμποδίζει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ενεργεί σύμφωνα με την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν».
«Διαφωνώ ριζικά με αυτό […] Η συμφιλίωση με το παρελθόν και ο σεβασμός προς τα μέλη ενός μπλοκ στο οποίο θέλει να ενταχθεί μια χώρα είναι ουσιαστικής σημασίας», είπε.
«Ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε στρατιωτική βοήθεια (στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής) και η ουκρανική πλευρά φαίνεται να έχει ξεχάσει αυτή τη βοήθεια».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον κίνδυνο να συμβάλει ο καθορισμός όρων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ στην αντι-ουκρανική δυσαρέσκεια στην πολωνική κοινωνία, απάντησε ότι το πιο ειλικρινές πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να τεθούν σαφείς όροι και να εκφραστούν οι προσδοκίες με διαφάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης