Gun Room

Επίσημη παρουσίαση του CZ BREN 3 στην έκθεση Eurosatory

Επίσημη παρουσίαση του CZ BREN 3 στην έκθεση Eurosatory
Οι Τσέχοι κράτησαν τα δυνατά σημεία μιας αξιόπιστης πλατφόρμας και τη βελτίωσαν στα σημεία
Χθες 17 Ιουνίου 2024 έγινε η επίσημη παρουσίαση στην έκθεση Eurosatory του τυφεκίου εφόδου CZ BREN 3.
Χτίζοντας πάνω στην επιτυχία του υφισταμένου BREN 2 (που υπηρετεί σε 23 χώρες, περιλαμβανομένων των: Τσεχία, Γαλλία, Αργεντινή, Μεξικό), το νέο μοντέλο σηματοδοτεί μια εκτενή αναβάθμιση.
Οι Τσέχοι κράτησαν τα δυνατά σημεία μιας αξιόπιστης πλατφόρμας και τη βελτίωσαν στα σημεία.
Οι κύριες αναβαθμίσεις φαίνεται να επικεντρώνονται στους τομείς: ευχρηστία, πολυμορφικότητα και μακροζωία.

Βελτιωμένη εργονομία

Το BREN 2 είναι ήδη ένα αμφιδέξιο όπλο με μοχλό όπλισης που αναστρέφεται για χρήση από τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά.
Το νέο μοντέλο, αναβαθμίζει την ευχρηστία με ένα νέο, πτυσόμενο μοχλό όπλισης που λειτουργεί ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του κορμού.
Τα λοιπά χειριστήρια “μιμούνται” το μοχλό απελευθέρωσης του κλείστρου και το αντίστοιχο κουμπί απόρριψης γεμιστήρων των αναβαθμισμένων Colt M4/M5.
Οι μοχλοί υπάρχουν και στις δύο πλευρές του κορμού, ώστε να ταιριάζουν και σε αριστερόχειρες χωρίς αλλαγές.
Μια υπεροχή του BREN 3 έναντι του Colt είναι πως η αλλαγή θέσης στον επιλογέα πυρός απαιτεί μετακίνηση του μοχλού κατά 45, αντί των 90 μοιρών.
Είναι ταχύτερη και ενστικτώδης καθώς το χέρι δεν εγκαταλείπει τη χειρολαβή. Το κλείστρο παραμένει ανοικτό όταν αδειάσει ο γεμιστήρας, εξασφαλίζοντας καλύτερη ψύξη της θαλάμης.
Ένα κουμπί εντός της σκανδαλοθήκης επιτρέπει στο χρήστη να επαναφέρει το κλείστρο στην κλειστή θέση χωρίς να μετακινεί την λαβή του.
Σπάνιο για στρατιωτικό τουφέκι, η έλξη της σκανδάλης απαιτεί δύναμη μόνο 2,5 κιλών και η διαδρομή της έίναι μόλις 7mm, συμβάλλοντας στην πρακτική ευστοχία.
2_230.jpg
Πολυμορφικότητα και εξατομίκευση

Πριν μια δεκαετία, το BREN 2 μπορούσε να χρησιμοποιεί γεμιστήρες STANAG (M-16) ή εναλλακτικά HK G36.
Επίσης μετατρεπόταν για διαμετρήματα 5,56 ΝΑΤΟ ή 7,62Χ39mm.
Το σημερινό BREN 3 μπορεί να μεταπηδά από το 5,56 σε .300 Blackout (7,62X35mm) που αποτελεί το νέο στάνταρ για τα σιγασμένα όπλα των δυνάμεων SOF της Δύσης.
Η αλλαγή απαιτεί την αντικατάσταση του πιστονιού βραχείας οπισθοδρόμησης και φυσικά της κάνης, πράγμα που επιτυγχάνεται με το λύσιμο κάποιων βιδών από το χρήστη, χωρίς να χάνεται ο “μηδενισμός” του όπλου. Υπάρχουν τέσσερα μήκη κανών σε 5,56mm (7, 11, 14,5 και 16 ίντσες) και δύο για το .300 Blk (7 και 9 ίντσες).
Το δεύτερο προορίζεται για χρήση με υποηχητικά βλήματα και σιγαστήρες. Οπότε οι αλουμινένιοι χειροφυλακτήρες που περιβάλλουν την κάνη είναι σχεδιασμένοι και με ανάλογη πρόβλεψη.
Έρχονται σε κατάλληλα μήκη, ώστε κουμπώνοντας γύρω από τις κάνες προσθέτουν μια συνεχή ράγα Picatinny στην κορυφή του κορμού και αναμονές M-Lok περιμετρικά.
Αυτό επιτρέπει την ανάρτηση χρήσιμων περιφερειακών (φώτα, πομποί λέηζερ, δίποδες, ακόμη και βομβιδοβόλα) χωρίς περίσσιο όγκο και βάρος.
Αναμένεται πως η στόχευση θα γίνεται μέσω ηλεκτροπτικών συσκευών (όπως το Aimpoint Comp M5) αλλά τα μηχανικά στόχαστρα “ανάγκης” παραμένουν πάνω στη ράγα.
Πρακτικά, κάθε στρατιώτης μπορεί να προσαρμόσει το όπλο στην αποστολή και τις προτιμήσεις του.
Για το κοντάκιο υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε το συνθετικό, αναδιπλούμενο ή ένα νέο πτυσσόμενο που θυμίζει εκείνο του ΜΡ-5. Κλείνει σε 4 θέσεις, μειώνοντας τον όγκο και βάρος.
3_217.jpg
Αντοχή και αξιοπιστία

Ο κορμός του BREN 3 κατασκευάζεται από σφυρήλατο ντουραλουμίνιο, το οποίο κατόπιν υφίσταται αντιδιαβρωτική επίστρωση για χρόνια αντοχής σε αντίξοες συνθήκες.
Έχει περάσει με επιτυχία τα τέστ πτώσης, έκθεσης σε ακραίο ψύχος ή ζέστη, λάσπη και άμμο που ορίζει το ΝΑΤΟ.
Οι σφυρήλατες κάνες απο μολυβδενιο-βαναδιούχο χάλυβα κατασκευάζονται με ψυχρή σφυρηλάτηση για μέγιστη αντοχή. Δέχονται αντιδιαβρωτική επίστρωση χρωμίου στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με τη CZ έχουν διάρκεια ζωής 20.000 φυσιγγίων, πενήντα τοις εκατό μεγαλύτερη από τις συμβατικές.
Όλα τα υπόλοιπα ατσάλινα απάρτια καλύπτονται από επίστρωση DLC (ατμοποιημένα άτομα άνθρακα με υφή και σκληρότητα βιομηχανικού διαμαντιού) που μειώνει την τριβή και σφραγίζει τους πόρους του μετάλλου.
Τα προηγμένα υλικά συνεχίζονται στον κατώτερο κορμό το κοντάκι και τη χειρολαβή.
Κατασκευάζονται από πλαστικό ενισχυμένο από ανθρακονήματα.
Αυξάνουν την αντοχή και την απορρόφηση κραδασμών με μειωμένο βάρος.
Όπως προαναφέρθηκε, το όπλο λειτουργεί με αέρια μέσω πιστονιού βραχείας οπισθοδρόμησης που παίρνει ενέργεια από μία οπή στην κάνη.
Το περιστροφικό κλείστρο κλειδώνει πάνω στην κάνη μέσω οκτώ κεφαλών που κατανέμουν την πίεση στην περίμετρο της θαλάμης.
Δύο εξωστήρες ενισχύουν την αξιόπιστη απόρριψη καλύκων.
Καθώς είναι ικανό για αυτόματη βολή, έχει δοθεί έμφαση στη δυνατότητα εκτέλεσης ριπών χωρίς να προκαλείται αυτανάφλεξη από υπερβολική θερμοκρασία στη θαλάμη. Αυτή είναι ακραία κατάσταση στην οποία τα καψύλια αναφλέγονται χωρίς να χτυπηθούν από τον επικρουστήρα, λόγω υπερθέρμανσης της κάνης.
4_187.jpg
Στην αιχμή της τεχνολογίας

Οι βελτιώσεις στο BREN 3 εκσυγχρονίζουν μία πλατφόρμα εγνωσμένης αξίας και το τοποθετούν μπροστά από άλλες προτάσεις (FN SCAR, HK-433, κλπ.) που μετρούν δύο δεκαετίες υπηρεσίας.
Μένει να φανεί αν θα υιοθετηθεί άμεσα από κάποια ευρωπαϊκή δύναμη.
Η Ουγγαρία, η Ρουμανία η Ουκρανία και η Πολωνία ήδη χρησιμοποιούν ή και συναρμολογούν το παλιότερο BREN 2. Οπότε, το “άλμα” είναι εφικτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης