Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ από τα στοιχεία της Goldman Sachs για το Chat GPT – Εξασθενεί ο αρχικός ενθουσιασμός, κίνδυνος «φούσκα» στην ΑΙ

Σοκ από τα στοιχεία της Goldman Sachs για το Chat GPT – Εξασθενεί ο αρχικός ενθουσιασμός, κίνδυνος «φούσκα» στην ΑΙ
Ο τομέας της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει από το 2010 το 32% της παγκόσμιας απόδοσης μετοχικού κεφαλαίου και το 40% των αποδόσεων της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ
Το ChatGPT της ΟpenAI συνεχίζει να ηγείται της αγορά των chatbot τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ο αρχικός ενθυσιασμός για την υποδοχή αυτής της νέας τεχνολογίας —που διαρκεί λίγο περισσότερο από ένα χρόνο— φαίνεται να εξασθενεί γρήγορα, όπως αντικατοπτρίζεται στα πιο πρόσφατα μηνιαία δεδομένα επισκεψιμότητας ιστότοπου.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Peter Oppenheimer της Goldman, ο οποίος επικαλείται την εταιρεία αναλύσεων Similarweb, ο συνολικός αριθμός μηνιαίων επισκέψεων στον ιστότοπο του ChatGPT μειώθηκε απότομα από την άνοιξη έως τα μέσα του καλοκαιριού, όπως αναφέρεται σε σημείωμα προς τους πελάτες την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, ο αρχικός ενθουσιασμόςσχετικά με το chat-GPT εξασθενεί όσον αφορά τους μηνιαίους χρήστες (γράφημα), επισημαίνεται.

Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στον κλάδο δεν θα είναι ισχυροί, αλλά υποδηλώνει ότι τα νέα κέρδη για τον κλάδο μπορεί να προέλθουν από τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να δημιουργηθούν στo «πίσω μέρος» αυτών των θεμελίων της τεχνητής νοημοσύνης».
Η έκρηξη στις μηνιαίες επισκέψεις δεν υποδηλώνει το... τέλος της OpenAI.
Αντίθετα, οι πελάτες έχουν βαρεθεί το GPT-4 ή έχουν προσελκύσει άλλα μοντέλα γλωσσών LLM *  που τροφοδοτούνται από μεγάλη τεχνολογία, όπως το Grok της xAI.
Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ορισμένοι χρήστες να μην έχουν βρει την ανάγκη να ενσωματώσουν τα chatbots στην καθημερινή τους ζωή.
Οι χρεώσεις και τα έσοδα
Καθώς τα LLM του OpenAI  εξελίσσονται, το ChatGPT θα βελτιωθεί επίσης, επιτρέποντας στην startup που διευθύνει ο Sam Altman να αποκαλύψει νέα premium chatbots όπου μπορεί να χρεώνει πολύ πάνω από τα 20 δολ. το μήνα (τρέχουσα τιμή για το GPT-4).
Ένα Large Language Model (LLM) είναι ένας τύπος αλγόριθμου AI που χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους βαθιάς μάθησης (deep learning) και big data για την παραγωγή κειμένου με τρόπο που να μοιάζει στον τρόπο που μιλάει ένας άνθρωπος.
Την Πέμπτη (5/7), το The Information ανέφερε ότι στελέχη της OpenAI συζήτησαν νέα μοντέλα τιμολόγησης που κοστίζουν έως και 2.000 δολ.  το μήνα για τα επερχόμενα προηγμένα LLM, όπως ένα νέο LLM που εστιάζεται στη λογική που ονομάζεται Strawberry και ένα νέο ναυαρχίδα της LLM που ονομάζεται Orion.
Άτομα με άμεση γνώση της προτεινόμενης τιμής συνδρομής του OpenAI, η οποία θα μπορούσε σύντομα να κοστίσει σε ορισμένους χρήστες 2.000 δολ. το μήνα για premium LLMs, είπαν ότι τίποτα δεν είναι οριστικό, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν «βαριές αμφιβολίες ότι η τελική τιμή θα ήταν τόσο υψηλή».
Παρόλα αυτά, είναι μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια, επειδή υποδηλώνει ότι η επί πληρωμή έκδοση του ChatGPT, η οποία πρόσφατα αναμενόταν να δημιουργήσει έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολ. ετησίως, σε μεγάλο βαθμό από συνδρομές 20 δολ.  ανά μήνα, μπορεί να μην εξελίσσεται αρκετά γρήγορα προκειμένου να καλύψει το μεγάλο κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-07_153640.png
To μέλλον της αγοράς τεχνολογίας

Την Παρασκευή (6/9), ο Jacob Malmstrom της Goldman σχολίασε το σημείωμα του Oppenheimer προς τους πελάτες:
«Από το 2010 έχουν συμβεί πολλά, τουλάχιστον στις αγορές, τα οποία γράφει ο Peter Oppenheimer στο τελευταίο του Global Strategy Paper: Ο τομέας της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει από το 2010 το 32% της παγκόσμιας απόδοσης μετοχικού κεφαλαίου και το 40% των αποδόσεων της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η αύξηση του EPS (των κερδών ανά μετοχή) για τον τομέα της Παγκόσμιας Τεχνολογίας ήταν 400%, ενώ όλοι οι άλλοι τομείς μαζί έχουν επιτύχει περίπου 25% από την αιχμή πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο Peter σημειώνει ότι όταν οι νέες τεχνολογίες αρχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και αυξάνονται οι τιμές των μετοχών, γεγονός που προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε «φούσκες» νεοεισερχομένων ή εταιρειών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα για να δημιουργήσουν υψηλότερες αποδόσεις.
Ο Peter υποστηρίζει ότι ο τομέας της τεχνολογίας είναι πιθανό να συνεχίσει να κυριαρχεί στις αποδόσεις, ενώ θα παρέχει ευκαιρίες και σε μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας και σε άλλα μέρη της αγοράς.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Thrive Capital και μια ομάδα μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Nvidia, σχεδιάζουν να επενδύσουν στο OpenAI κεφάλαια που αποτιμώνται στο ύψος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης