Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χρηματιστές και επενδυτές να προετοιμαστούν για σοκ και δέος - Οι 3 λόγοι που οι αγορές δεν είναι «φούσκα», αλλά «φουσκάρα»

Χρηματιστές και επενδυτές να προετοιμαστούν για σοκ και δέος - Οι 3 λόγοι που οι αγορές δεν είναι «φούσκα», αλλά «φουσκάρα»

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια στρεβλή εικόνα και, τελικά, η πραγματικότητα θα εμφανιστεί εν καιρώ…

Υψηλά επίπεδα… αισιοδοξίας διαπιστώνονται στις αγορές μετά την έναρξη ενός νέου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με την περικοπή του βασικού επιτοκίου αναφοράς της κατά 0,5%, στο εύρος του 4,75% - 5%.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια στρεβλή εικόνα και, τελικά, η πραγματική εικόνα θα αποκαλυφθεί εν καιρώ…
Τελικά, η πραγματικότητα θα εμφανιστεί και θα δούμε μια σημαντική και μακροχρόνια πτώση σε όλες τις αγορές.
Υπάρχουν πολλά σημάδια που αναβοσβήνουν με κίτρινο χρώμα αυτή τη στιγμή.
Ακολουθούν τρεις αιτίες που αποτελούν σαφείς δείκτες αυτού που θεωρείαι ουσιαστική φούσκα της αγοράς:
1_820.JPG
1) Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι αρκετά ακραίες

Ο S&P 500, με όρους μελλοντικών κερδών, τυγχάνει διαπραγμάτευσης εξαιρετικά «βόρεια», σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, όπου η εικόνα των θέσεων εργασίας έχει σαφώς αρχίσει να επιδεινώνεται.
Με όρους τελικών κερδών, τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο 28x.
Εκτός της πανδημίας και των lockdowns (όταν τα κέρδη μειώθηκαν και τα επιτόκια έπεσαν σχεδόν στο μηδέν), αυτή είναι η υψηλότερη αποτίμηση… για αυτόν τον δείκτη.
2_606.JPG
Βάσει του δείκτη τιμής προς πωλήσεις, ο S&P 500 σπάνια έχει τύχει διαπραγμάτευσης σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Στην πραγματικότητα, η μοναδική φορά που ο S&P 500 διαπραγματεύτηκε υψηλότερα ήταν στις αρχές του 2022, λίγο πριν από μια σημαντική πτώση στην αγορά που «είδε» τον δείκτη NASDAQ να χάνει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του.
3_354.JPG
Οι επενδυτές κινούνται στο περιθώριο…

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι εξαιρετικά έμπειροι επενδυτές συσσωρεύουν μετρητά.
Πιθανώς ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο Warren Buffett.
Ο «μάντης της Όμαχα» έχει μαζέψει ένα βουνό 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του επενδυτικού του οχήματος Berkshire Hathaway Inc – έναντι 167 δισεκ. δολ. που είχε συσσωρεύσει στο τέλος του 2023.
Όπως είναι γνωστό, αύξησε σημαντικά τα μετρητά της εταιρείας, πουλώντας μεγάλα πακέτα μετοχών από δύο θέσεις που κατείχε για πολλά χρόνια, την Apple Inc. (AAPL) και την Bank of America Corporation (BAC).
1_822.JPG
Η Apple, με όρους PE, διαπραγματεύεται στο 32x και με όρους τιμής προς πωλήσεις καταγράφει ιστορικά υψηλά.
Η Bank of America, βάσει P/BV (τιμή προς λογιστική αξίας), διαπραγματεύεται σε υψηλό 15ετίας.
2_607.JPG
Προφανώς, και η μετοχή της Berkshire Hathaway είναι ακριβή στα τρέχοντα επίπεδα συναλλαγών.
Τουλάχιστον, αυτό μπορεί να προκύψει από τον Ajit Jain που πούλησε λίγο περισσότερο από τις μισές συμμετοχές του στην εταιρεία πρόσφατα.
Ο κ. Jain είναι ο επί μακρόν επικεφαλής της ασφαλιστικής επιχείρησης και Αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Η Berkshire, βάσει P/BV, διαπραγματεύεται εξίσου σε υψηλό 15ετίας.
3_355.JPG
Επιπλέον, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund και ιδιοκτήτης των New York Mets Steve Cohen φημολογείται ότι σύντομα θα επιστρέψει δισεκατομμύρια δολάρια στους επενδυτές του μέσω του επενδυτικού του ταμείου Point72 Asset.
Η διοίκηση θα παραιτηθεί από πιθανές αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι η πρώτη φορά που η Point72, που δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία, σκέφτεται απλώς μια κίνηση.
Το ταμείο fund διαχειρίζεται επενδύσεις 25 δισεκ. δολ.

2) Δημοσιονομικά

Πέρα από τα παραπάνω, σε δημοσιονομικό επίπεδο στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Την περασμένη εβδομάδα το ομοσπονδιακό έλλειμμα τον Αύγουστο ανήλθε στα 380 δισεκατομμύρια δολάρια - πολύ πάνω από τα αναμενόμενα 285,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εισπράξεις ανήλθαν στα 306 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τον προηγούμενο μήνα.
Οι δαπάνες αυξήθηκαν πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια από τη προηγούμενη εβδομάδα, λίγο κάτω από τα 687 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό ανεβάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους 11 μήνες του οικονομικού έτους, όπερ σημαίνει αύξηση 24% από το 2023.
Federal Deficit history for August
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ, είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και, φυσικά, είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως με έλλειμμα σχεδόν 7% η κανονικότητα θα επανέλθει σύντομα.
Το γεγονός ότι αυτά τα ελλείμματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής επέκτασης είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Τι συμβαίνει όταν η χώρα μπαίνει σε ύφεση;
U.S. Debt to GDP Ratio
Το κόστος εξυπηρέτησης του αμερικανικού χρέους τον Αύγουστο ήταν 92,3 δισεκ. δολ.
Αυτό σημαίνει ότι, με ετήσιο ρυθμό, η χώρα ξοδεύει πάνω από 1 τρισεκ. δολ. για να εξυπηρετήσει τη μαζική και αυξανόμενη καύση του χρέους της, που ανέρχεται στα 35,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς - είναι πλέον το πιο επιβαρυντικό στοιχείο στον προϋπολογισμό, ξεπερνώντας τις αμυντικές δαπάνες ή την κοινωνική ασφάλιση.
Και αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις αξίας τουλάχιστον 80 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον του ομοσπονδιακού χρέους.
Κάποια στιγμή, όμως, αυτό το χρέος θα αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ, ωστόσο κανείς δεν ξέρει πότε θα συμβεί αυτή η «ημέρα του απολογισμού».
Αυτό που μπορεί κανείς να προβλέψει, δεδομένου του τεράστιου φορτίου χρέους, είναι ότι οι μέρες των μηδενικών επιτοκίων έχουν φύγει για πάντα και τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά, δεδομένης της ανάγκης διαρκούς αναχρηματοδότησης του υπάρχοντος και του νέου ομοσπονδιακού χρέους.
VIX
Το σχεδόν νευρωτικό όριο των συναλλαγών τις τελευταίες έξι εβδομάδες, στις οποίες σημειώθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις, θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα σημαντικό σημείο καμπής που έρχεται.
Οι πιθανότητες για σημαντική διόρθωση φαίνονται επίσης αυξημένες… δεδομένου ότι οι τρέχουσες μετρήσεις αποτίμησης οι μετοχές κινούνται σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης