Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολεμικές προετοιμασίες στην ΕΕ: Να «στοκάρουν» όπλα τα κράτη, ετοιμαζόμαστε για πόλεμο με τη Ρωσία

Πολεμικές προετοιμασίες στην ΕΕ: Να «στοκάρουν» όπλα τα κράτη, ετοιμαζόμαστε για πόλεμο με τη Ρωσία
Ο Andrius Kubilius ο πρώτος στρατιωτικός επικεφαλής του μπλοκ, λέει ότι η Δυτική Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ρωσικές επιθέσεις - Ο Επίτροπος Άμυνας της ΕΕ θέλει υποχρεωτικά τα κράτη μέλη να διατηρούν αποθέματα όπλων.
Ο Andrius Kubilius ο πρώτος στρατιωτικός επικεφαλής της ΕΕ, υποστηρίζει ότι η Δυτική Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ρωσικές επιθέσεις, όπως φέρνουν στο φως οι Financial Times.
Ο πρώτος Επίτροπος Άμυνας της ΕΕ θέλει υποχρεωτικά τα κράτη μέλη να διατηρούν ένα ελάχιστο απόθεμαπυρομαχικών και άλλων προμηθειών, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλιμακωθεί η μικρού μεγέθους βιομηχανία όπλων του μπλοκ ώστε να προετοιμάζεται για πόλεμο.
Ο Andrius Kubilius, ο οποίος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο φέτος εάν εγκρίνει την επιλογή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για τη ρωσική επίθεση μέσα σε λίγα χρόνια.
Συνέκρινε το σχέδιό του με τις ρυθμίσεις που ισχύουν για το φυσικό αέριο, βάσει των οποίων οι χώρες πρέπει να διατηρούν αποθέματα και να τα μοιράζονται με τους γείτονες που έχουν ανάγκη.
«Γιατί δεν έχουμε κάποιου είδους κριτήρια που ονομάζονται στρατιωτική ασφάλεια για να κρατάμε σε αποθήκες τόση ποσότητα βλημάτων πυροβολικού και κάποια άλλα προϊόντα»...ας πούμε σκόνη [εκρηκτικά];
«Φέρνετε προστιθέμενη αξία στην ασφάλεια των κρατών μελών, αλλά επιπλέον δημιουργείτε μόνιμη ζήτηση για παραγωγή, που είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για την αμυντική βιομηχανία.
Δεν έχουν σταθερές μακροπρόθεσμες παραγγελίες για παραγωγή».
«Οι δημοκρατικοί Ευρωπαίοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι», είπε ο Andrius Kubilius, προσθέτοντας ότι και η Βρετανία θεωρείται «μέρος της Ευρώπης»

Η ΕΕ προσπάθησε να ενισχύσει την παραγωγή όπλων αφού η Ουκρανία εξάντλησε μεγάλες ποσότητες όπλων στον πόλεμο με την Ρωσία.

Η Φινλανδία, γείτονας της Ρωσίας, είναι ένα από τα λίγα κράτη μέλη με μεγάλα αποθέματα όπλων, ενώ δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία το 2022 ανέφεραν ότι ο στρατός της θα ξεμείνει από πυρομαχικά μετά από δύο ημέρες μάχης.
Ο Kubilius είπε ότι δεν υπάρχει καμία επιθυμία να αναλάβει τον ρόλο του ΝΑΤΟ.
Αξιωματούχοι της συμμαχίας που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ επέκριναν το εναλλακτικό σύνολο προτύπων εξοπλισμού και τις προσπάθειες προμηθειών της ΕΕ.
Τον Μάρτιο, η ΕΕ διέθεσε 500 εκατομμύρια ευρώ βάσει του νόμου για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα σε 2 εκατομμύρια οβίδες ετησίως μέχρι το τέλος του 2025.
Ο Kubilius, πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας, είπε ότι ήταν μια βελτίωση στο ετήσιο όριο των 300.000 όταν η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο το 2022. 
Αλλά χρειάζονται περισσότερα, είπε.
«Αν έχω δίκιο, είμαστε ακόμα πίσω από τους Ρώσους».

Διορία 100 ημερών στον Kubilius για Λευκή Βίβλο αμυντικής στρατηγικής

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen είπε ότι το μπλοκ πρέπει να δαπανήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει το έλλειμμα στις αμυντικές δαπάνες από το τέλος του ψυχρού πολέμου στη δεκαετία του 1990.
Έχει δώσει στον Kubilius 100 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της για να εκπονήσει μια λευκή βίβλο για την αμυντική στρατηγική.
Θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα
, η οποία θα κόστιζε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, και
- ένα σύστημα άμυνας στον κυβερνοχώρο, είπε.
Ο Kubilius θέλει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δανειστούν τα χρήματα για αυτό από κοινού, μια ιδέα που αντιτίθεται προς το παρόν από τους καθαρούς συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό Γερμανία και Ολλανδία.
Θα σκιαγραφήσει επίσης άλλα έργα κοινού ενδιαφέροντος που θα ήταν επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων τρόπων παροχής κινήτρων στις εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας να συνεργαστούν διασυνοριακά.

Η τάση διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ευνοούν τους εθνικούς τους παραγωγούς έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό διαφορετικών μοντέλων αρμάτων μάχης, πυροβολικού και οχημάτων μάχης, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα.

Για να προσελκύσει ιδιωτικό χρήμα, εν τω μεταξύ, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τους επενδυτικούς κανόνες για να χαρακτηρίσει τις αμυντικές δαπάνες ως βιώσιμες, είπε ο Kubilius.
Είπε επίσης ότι ήθελε να συνεργαστεί πιο στενά με τους Ουκρανούς κατασκευαστές όπλων, καθώς τα drones και οι πύραυλοι είχαν μεταμορφώσει το σύγχρονο πεδίο μάχης. «Έχουν εμπειρία από τον πραγματικό κόσμο», είπε.
Ο Kubilius προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, επικαλούμενος την εκτίμηση της Γερμανίας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να επιτεθεί σε ένα μέλος της ΕΕ έως το 2029.
Η ΕΕ σαρώνει τον κόσμο για να στείλει όπλα στην Ουκρανία.
Η Τσεχική Δημοκρατία ηγείται μιας προσπάθειας αγοράς 300.000 βλημάτων πυροβολικού.
Ο Kubilius είπε ότι τα βιομηχανικά σχέδια της ΕΕ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει αποχωρήσει από το μπλοκ.
«Θεωρούμε τη Βρετανία ως μέρος της Ευρώπης», είπε.
«Οι δημοκρατικοί Ευρωπαίοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι.
Βλέπω τον κίνδυνο της αδυναμίας μας... και ο Putin θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να αναζητήσει κάποιες επιπλέον περιπέτειες.
«Αλλά οι Κινέζοι παρακολουθούν [επίσης] και θα βγάλουν ένα απλό συμπέρασμα: η Δύση είναι αρκετά αδύναμη.
Παρά το γεγονός ότι η συνδυασμένη δυτική οικονομική δύναμη αναφορικά με τις δαπάνες είναι πέντε φορές ισχυρότερη από τη Ρωσία, δεν είμαστε σε θέση να κερδίσουμε.
Ποιος είναι ο λόγος;
«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης