Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γαλλικό χάος – Το τέλος του «Μακρονισμού» – Η κρίση χρέους και οι πολιτικές αναταράξεις θα ρίξουν την κυβέρνηση Barnier

Γαλλικό χάος – Το τέλος του «Μακρονισμού»  – Η κρίση χρέους και οι πολιτικές αναταράξεις θα ρίξουν την  κυβέρνηση Barnier
Αδύνατη η δημοσιονομική εξυγίανση και πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης – Ο τρυφηλός βίος και τα ταξίδια του Emmanuel Macron
Η μειοψηφική κυβέρνηση Barnier την οποία διόρισε ο Γαλλός πρόεδρος Emmanuel Macron βρίσκεται στο μέσον μια διπλής οικονομικής και πολιτικής κρίσης.
Η Γαλλία, χαρακτηριστικά, έχασε μια προθεσμία αυτή την εβδομάδα για να ενημερώσει πώς θα μειώσει το χρέος και το έλλειμμά της, αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές απαιτήσεις που θέτει η Ε.Ε.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο στις 18 Σεπτεμβρίου ότι η χώρα θα πρέπει να βρει τρόπο να εξοικονομήσει το πόσον των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας παραδέχθηκε  ότι τα οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να ελέγξει ένα αυξανόμενο χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα που έχουν εκτιναχθεί τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
«Ανακαλύπτω ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ σοβαρή», είπε ο Michel Barnier, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο Emmanuel Macron αυτόν τον μήνα μετά από ένα καλοκαίρι στο οποίο η Γαλλία ουσιαστικά ήταν χωρίς κυβέρνηση.
Ο Barnier δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η «τρύπα» του προϋπολογισμού απαιτεί άμεση και υπεύθυνη δράση.
Η προειδοποίηση ήρθε καθώς ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του ανώτατου οργάνου για τον έλεγχο των κρατικών δαπανών, είπε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη (18/9) ότι η χώρα θα χάσει έναν στόχο να μειώσει το έλλειμμά της φέτος και θα πρέπει να βρει τρόπους εξοικονόμηση 110 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια για συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau, πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να καλύψει τα τρία τέταρτα του ελλείμματος με περικοπές δαπανών και το υπόλοιπο με νέες αυξήσεις φόρων – κάτι που ο Macron είχε υποσχεθεί να μην κάνει στις εκλογές και δεν θα γίνει βέβαια δεκτό και απο την αντιπιλίτευση.

Ο αδύναμος κρίκος 

«Έχουμε πάρα πολύ χρέος, πάρα πολύ έλλειμμα», είπε ο κ. Villeroy de Galhau σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση την Τετάρτη (18/9) σημαίνοντας συναγερμό.
Το χρέος της Γαλλίας έχει εκτοξευθεί στα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ, ή περισσότερο από το 110% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το υψηλότερο στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.
Το έλλειμμα ανέρχεται στα 154 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 5,5% της οικονομικής παραγωγής, τη χειρότερη επίδοση μετά την Ιταλία και πολύ πάνω από το όριο του 3% του μπλοκ.
Περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως πηγαίνουν για την πληρωμή τόκων για το χρέος.
Στη Γερμανία, τη δημοσιονομική σταθερή και μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, το έλλειμμα είναι 2,5% της εθνικής παραγωγής και το χρέος στο 63,6%.
Η Γαλλία, η οποία ετέθη «υπό επιτήρηση» από τις Βρυξέλλες τον Ιούνιο μέσω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείματος για την αποτυχία της να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική ισορροπία.
Η Γαλλία, με μια από τις βασικές οικονομίες της Ευρώπης, έχει γίνει ένας αδύναμος κρίκος καθώς η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης προκαλεί ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

 
Η πολιτική κρίση


Το πρόβλημα κινδύνευσε να αναζωπυρώσει ένα ήδη τεταμένο πολιτικό τοπίο καθώς το κοινοβούλιο είναι κερματισμένο μεταξύ ακροδεξιών, ακροαριστερών και κεντρώων συνασπισμών μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αυτό το καλοκαίρι, προκειμένου να να ανακοπεί η άνοδος του πατριωτικού κόμματος Εθνική Συσπείρωση – το οποίο παρότι κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων κατετάγη τρίτο όσον αφορά τη κοινοβουλευτική δύναμη εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται ο δεύτερος γύρος στις περιφέρειες.
Οι πολιτικές του ενδέχεται να υπόκεινται σε veto από το κομμα της Marine LePen.
Ο Barnier αντιμετωπίζει εμπόδια στην περικοπή του προϋπολογισμού της Γαλλίας χωρίς να οδηγήσει το Κοινοβούλιο σε αδιέξοδο — ή να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε διαμαρτυρίες στους δρόμους.
Aναγκάστηκε να καθυστερήσει να στείλει στην ΕΕ το σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικου ελλείμματος αυτή την εβδομάδα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρέθηκαν σε έντονη αντιπαράθεση για μείωση των κρατικών δαπανών  και ηχηρές εκκλήσεις για νέους φόρους στους «πλούσιους» και στις «εταιρείες».
Το συνδικάτο αστυνομικών της Γαλλίας απείλησε την Τετάρτη (18/9) με διαδηλώσεις εάν περικοπεί ο προϋπολογισμός του.
Και ο  Jordan Bardella , ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα θα μπλοκάρει τον προϋπολογισμό εάν δε περικοποούν δημόσιες δαπάνες για τους μετανάστες.

Οι δαπάνες… και η χλιδή - Τι κατήγγειλε το Ελεγτικό Συνέδριο 

Δεν βοήθησε το γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο παρακολουθεί επίσης τον προϋπολογισμό του προέδρου, προειδοποίησε την κυβέρνηση του Macron τον Ιούλιο για άφθονες δαπάνες για επίσημες δεξιώσεις και ένα γεμάτο πρόγραμμα για ταξίδια ανά τον κόσμο
Το δικαστήριο επεσήμανε ένα υπερβολικά ακριβό δείπνο κόστους  475.000 ευρώ για τον βασιλιά Κάρολο Γ' της Βρετανίας στο Παλάτι των Βερσαλλιών το 2023, με μπλε αστακό και σπάνια γαλλικά κρασιά, καθώς και ένα δείπνο 412.000 ευρώ για τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narenda Modi στο Μουσείο του Λούβρου.

Η εκτόξευση του χρέους και ο φόβος των αγορών - Κίνδυνος για παύση πληρωμών στο δημόσιο

Η δημοσιονομική κρίση είναι μια κληρονομιά  των εκτεταμένων δημοσιονομικών δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της  πανδημίας και για την προστασία των νοικοκυριών από μια κρίση του κόστους ζωής που συνδέεται με την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Μετά την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αύξησε σημαντικά τις αμυντικές δαπάνεςς.
Όλες αυτές οι δαπάνες φαινόταν διαχειρίσιμες όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά, αλλά όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε σημαντικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η ικανότητα της Γαλλίας να αποπληρώσει το χρέος επιδεινώθηκε απότομα.
Τον Μάιο, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's μείωσε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Γαλλίας και η Moody's προειδοποίησε ότι θα έκανε το ίδιο εάν το πολιτικό αδιέξοδο εμπόδιζε την κυβέρνηση να περάσει μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομική κρίσης.
Αλλά η έλλειψη πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση περιπλέκει αυτό το έργο.
Στη χειρότερη περίπτωση, η Γαλλία θα μπορούσε να βρεθεί χωρίς κρατικό προϋπολογισμό για το 2025, και τουλάχιστον στα χαρτιά, δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώνει τους πολιτικούς της υπαλλήλους.
Για να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες, η Γαλλία πρέπει να μειώνει συνεχώς το έλλειμμά της στο 3% έως το 2027.
Ωστόσο, οι Γάλλοι οικονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την Τετάρτη (18/9) ότι η μείωση των δαπανών κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια θα έβλαπτε την ανάπτυξη.
Προέτρεψαν τον Barnier να προσπαθήσει να αγοράσει περισσότερη περίοδο χάριτος από τις Βρυξέλλες για να επιτύχει αυτούς τους στόχους έως το 2029.
Ο 39αρης υπουργός Οικονονικών
Ο macron διόρισε τον Antoine Armand ως υπουργό Οικονομικών, ωθώντας έναν 33χρονο με περιορισμένη πολιτική εμπειρία σε μια επείγουσα μάχη για τον προϋπολογισμό στην οποία πρέπει να διατηρήσει σιωπηρή υποστήριξη από την ακροδεξιά για να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης
Θα πλαισιωθεί από τον υπουργό Προϋπολογισμού Laurent Saint-Martin, σύμφωνα με δήλωση που διάβασε ο επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου το Σάββατο (21/).
Ο 39χρονος επικεφαλής της Business France, που προωθεί την ανάπτυξη των εξαγωγών και τις ξένες επενδύσεις, είναι πρώην γενικός εισηγητής για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον»

«Αυτή η νέα κυβέρνηση σηματοδοτεί την επιστροφή του ‘’Μακρονισμού’’ από την πίσω πόρτα», έγραψε ο πρόεδρος της Εθνικής Συμπείρωσης Jordan Bardella στο X, προσθέτοντας ότι είναι «μια κυβέρνηση που δεν έχει μέλλον».
Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Jean-Luc Melenchon, του οποίου το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία  είναι μέρος της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου που είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, έγραψε στο X ότι «είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε» από  την κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό.
Ο Melenchon θα μπορούσε να προσπαθήσει να ζητήσει ψηφοφορία δυσπιστίας από την 1η Οκτωβρίου.
Η ανακοίνωση του κυβερνητικού επιτελείου θέτει τέλος σε εβδομάδες αβεβαιότητας μετά την απόφαση για πρόωρες εκλογές που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές ομολόγων, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.
Η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω το καλοκαίρι υπό την εποπτεία μιας προσωρινής κυβέρνησης.
Χωρίς νέα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών ή την αύξηση της φορολογίας, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα μπορούσε να φτάσει το 6% της οικονομικής παραγωγής φέτος, ανέφερε την Παρασκευή η Les Echos, επικαλούμενη νέες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο μέχρι την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, αν και οι βοηθοί του Barnier έχουν εκφράσει τη δυνατότητα να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα.
Επιδεινώνοντας την πίεση στον νέο υπουργό Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει τη Γαλλία σε ειδική διαδικασία για την επιβολή αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας σε χώρες που θεωρείται ότι έχουν υπερβολικά χρέη και ελλείμματα.
Ο Barnier έχει επισημάνει ότι η συγκράτηση του ελλείμματος θα είναι κορυφαία προτεραιότητα.
Αλλά ο βετεράνος συντηρητικός πολιτικός έχει δώσει ελάχιστες ενδείξεις για το πώς σκοπεύει να το πετύχει και απέχει πολύ από το να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να υποστηρίξει οποιοδήποτε σχέδιο - όλα αυτά σημαίνουν το τέλος του Μακρονισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης