Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μνημειώδης υποκρισία: Οι ΗΠΑ δεν φοβούνται κλιμάκωση πολέμου στη Μέση Ανατολή... τον θέλουν για να «γονατίσουν» Hezbollah, Hamas

Μνημειώδης υποκρισία: Οι ΗΠΑ δεν φοβούνται κλιμάκωση πολέμου στη Μέση Ανατολή... τον θέλουν για να «γονατίσουν» Hezbollah, Hamas
Αμερικανοί αξιωματούχοι προσποιούνται ότι φοβούνται τον πλήρη πόλεμο του Λιβάνου, ενώ ελπίζουν ότι τα ισραηλινά χτυπήματα να διαλύσουν την Hezbollah
Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει για μια κλιμάκωση του πολέμου με ένα ενδεχόμενο άνοιγμα ενός «βόρειου μετώπου» κατά της Hezbollah του Λιβάνου από τον Ιούνιο.
Αυτή την εβδομάδα, μετά από μια άνευ προηγουμένου ύποπτη επίθεση της Mossad εντός του Λιβάνου με στόχο συσκευές επικοινωνιών και άλλα ηλεκτρονικά είδη, οι κίνδυνοι ενός τέτοιου ενδεχόμενου αυξήθηκαν δραματικά.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι παρόλο που ο Λευκός Οίκος είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για την κλιμάκωση της εκστρατείας διασυνοριακών αεροπορικών επιθέσεων, πυραύλων και ρουκετών που πυροδοτεί έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η κυβέρνηση «ελπίζει» ότι η ισραηλινή «στρατιωτική πίεση» στη Hezbollah του Λιβάνου μπορεί να καταλήξει σε μια «διπλωματική συμφωνία» που θα επέτρεπε στους εκτοπισμένους και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο 21/9 ότι υπήρχε «πραγματικός και οξύς» κίνδυνος των ολοένα και πιο βίαιων επιθέσεων και ότι η Ουάσιγκτον «εργάζεται» για να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

ΗΠΑ συμφωνούν με Τελ Αβίβ

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας ανώνυμα στο Axios ότι η στρατηγική ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών έχει στόχο να «πιέσει» τη Hezbollah προς μια διπλωματική συμφωνία, απηχώντας τα συναισθήματα που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Netanyahu την Τετάρτη σε ένα βίντεο 10 δευτερολέπτων στο δίκτυο X  σχετικά με την επιστροφή των Ισραηλινών στα σπίτια τους στο βορρά.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συμφωνούν με το σκεπτικό του Τελ Αβίβ, αλλά είπαν ότι η «εξαιρετικά δύσκολη πραγματοποίηση» θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.
«Ένα από τα βασικά μηνύματα» των πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων «ήταν ότι θέλουμε να διατηρήσουμε έναν δρόμο ανοιχτό για μια διπλωματική επίλυση και επομένως δεν θέλουμε οι Ισραηλινοί να λάβουν μέτρα που θα κλείσουν έναν τέτοιο δρόμο», είπαν οι αξιωματούχοι.

Ο ηγέτης της Hezbollah Hasan Nasrallah χαρακτήρισε τις εκρήξεις των βομβητών ως «πράξη τρόμου» και «κήρυξη πολέμου», υποσχόμενος «δίκαιη τιμωρία» για τους δράστες της.

Ο Nasrallah τόνισε ότι η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης «δεν θα σταματήσει» τις διασυνοριακές της επιδρομές και ότι οι Ισραηλινοί εκκενωμένοι «δεν θα μπορούν να επιστρέψουν» στα σπίτια τους «μέχρι να τελειώσει η ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα».
Η Hezbollah ξεκίνησε μια εκστρατεία επιθέσεων πυροβολικού, ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα κατεχόμενα από το Ισραήλ φάρμες Σεμπάα και τα Υψίπεδα του Γκολάν τον Οκτώβριο του 2023 σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα στον απόηχο της αιφνιδιαστικής διασυνοριακής επιδρομής της Hamas στο νότιο Ισραήλ. πυροδότησε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία βομβαρδισμού των IDF, ακολουθούμενη από χερσαία εισβολή.
Η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί σταδιακά στη μεγαλύτερη και πιο αιματηρή ανταλλαγή μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Hezbollah από τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, με εκατοντάδες πολιτοφύλακες, ισραηλινά στρατεύματα, λιβανέζους πολίτες, Ισραηλινούς πολίτες και Σύρους πολίτες να σκοτώνονται και περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. στο νότιο Λίβανο και στο βόρειο Ισραήλ.

Κύμα επιδρομών

Αυτή την εβδομάδα, αφότου η Hezbollah εξαπέλυσε ένα κύμα επιδρομών με ρουκέτες, αντιαρματικές και κατά πυροβολικού με στόχο τοποθεσίες των IDF στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ ως αντίποινα για την επίθεση στους βομβητές, το Ισραήλ απάντησε με μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον πολιτοφυλακών και πολιτικών υποδομών.
Την Παρασκευή, ένα ισραηλινό χτύπημα σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Βηρυτού σκότωσε τον διοικητή της δύναμης της Hezbollah Radvan, Ibrahim Akil και τρεις δωδεκάδες άλλους.
Την Κυριακή, η Hezbollah στόχευσε την αεροπορική βάση Ramat David του Ισραήλ, 20 χλμ νοτιοανατολικά της Χάιφα, χρησιμοποιώντας βαρείς πυραύλους Fadi 1 και Wadi 2, πυροδοτώντας φωτιά στη βάση.
Επίσης την Κυριακή, η Hezbollah ανέφερε σε δήλωση ότι στόχευσε μια αμυντική εγκατάσταση παραγωγής Rafael βόρεια της Χάιφα.
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτές τις επιθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης