Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος και χάος στο Βόρειο Ισραήλ - Hezbollah: Σφυροκόπημα από 150 ρουκέτες, ισοπέδωση της Haifa – Τα βαθύτερα πλήγματα από το 2006

Τρόμος και χάος στο Βόρειο Ισραήλ - Hezbollah: Σφυροκόπημα από 150 ρουκέτες, ισοπέδωση της Haifa  – Τα βαθύτερα πλήγματα από το 2006
Μεχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που ξεκίνησε μετά τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, οι πύραυλοι της Ηezbollah έχουν συγκεντρωθεί σε βάθος λίγων μιλίων μέσα στο Ισραήλ και αυτό φαίνεται να αλλάζει με το σφυροκόπημα στο Βόρειο Ισραήλ
Σε νέα φάση μάχης με το Ισραήλ προχωρά η Hezbollah, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Naim Qassem.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κηδείας του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Hezbollah, Ibrahim Aqil, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτό, την περασμένη εβδομάδα, ο Naim Qassem υποστήριξε ότι η πρόσφατη κλιμάκωση του Ισραήλ θα οδηγήσει σε αυξημένο εκτοπισμό στο βόρειο Ισραήλ. παρά την επιστροφή κατοίκων στην περιοχή.
Η  σε στόχους βαθιά μέσα στο Ισραήλ, σε αυτό που είναι πιθανώς το μεγαλύτερο πλήγμα από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση και σε σχέση τη σύγκρουση του 2006.
Η Haifa του Ισραήλ έχει γίνει ερείπια από κύματα ρουκετών, περισσότερες από 150μ  και σημαντικές ζημιές στο έδαφος έχουν αποκαλυφθεί την Κυριακή (22/9), συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών κατοικημένων γειτονιών
Η απόσταση από τη Haifa στα σύνορα του Λιβάνου είναι περίπου 30 χιλιόμετρα ή περίπου 18 μίλια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ που ξέσπασαν στο πλαίσιο του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπίσει μέχρι στιγμής σχεδόν 100.000 Ισραηλινούς.
Ο Qassem τόνισε ότι η Hezbollah παραμένει απτόητη από τις ισραηλινές απειλές και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε στρατιωτικές προκλήσεις στο μέλλον.
Κήρυξε μια νέα φάση του πολέμου με το Ισραήλ, που περιγράφεται ως «μια μάχη χωρίς τέλος και χωρίς όρια, όπου η οργάνωση θα συνεχίσει να επιτίθεται με απροσδόκητους τρόπους, χτυπώντας τον εχθρό όταν δεν θα το περιμένει».

Η απάντηση μόλις ξεκίνησε!  - Πώς... τρύπησαν το Iron Dome

Η
Hezbollah , πραγματοποίησε τρεις επιχειρήσεις την Κυριακή 22/9 το πρωί εναντίον στόχων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη ως απάντηση στις σφαγές που διέπραξε το Iσραήλ την περασμένη εβδομάδα εναντίον Λιβανέζων αμάχων, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.
Η Αντίσταση επιβεβαίωσε ότι αυτές οι επιχειρήσεις ήταν για την υποστήριξη του σταθερού παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, για την υποστήριξη της Αντίστασής του, και ως μέρος της αρχικής απάντησης στη βάναυση σφαγή που διαπράχθηκε από την κατοχή σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, την Τρίτη και την Τετάρτη (18-19/9) όταν πυροδότησε χιλιάδες τηλεειδοποιητές και ασύρματες συσκευές επικοινωνίας δεκτών, κοινώς γνωστά ως walkie-talkies.
Είναι αξιοσημείωτο ότι βαριές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Νότιο Λίβανο προς περιοχές στα νότια άκρα των βόρειων κατεχόμενων εδαφών, σηματοδοτώντας μια από τις βαθύτερες επιθέσεις με ρουκέτες σε ισραηλινούς στόχους από την έναρξη της επιχείρησης Al-Aqsa Flood.
Σειρήνες ήχησαν σε πολλές περιοχές στα κατεχόμενα, καλύπτοντας μια σειρά 40 χιλιομέτρων από την ανατολική κατεχόμενη Παλαιστίνη έως περιοχές βόρεια της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Μερικοί από τους οικισμούς στους οποίους χτυπούσαν οι σειρήνες βρίσκονται σχεδόν 60 χιλιόμετρα μακριά από την ισραηλινή γραμμή αποχώρησης από τον Λίβανο.
Η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση είπε ότι η Hezbollah εκτόξευσε 15 βλήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς 333 χιλιοστών, που συγκρατούν μια εκρηκτική κεφαλή βάρους 175 κιλών, στην αεροπορική βάση Ramat David στην αρχική επίθεση.
Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Hezbollah εκτοξεύει αυτό το διαμέτρημα ρουκετών σε κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μόνο οκτώ από τους 15 πυραύλους αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα.

 
Το σφυροκόπημα από 150 πυραύλους στο Βόειο Ισραήλ και η ισοπέδωση της Haifa

Η Ηezbollah έχει εξαπολύσει συντονιοσμένη και λυσσαλέα επίθεση σε στόχους βαθιά μέσα στο Ισραήλ, σε αυτό που είναι πιθανώς το μεγαλύτερο πλήγμα από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση.
Η Haifa του Ισραήλ έχει καταστραφεί από κύματα ρουκετών και σημαντικές ζημιές έχουν αποκαλυφθεί την Κυριακή (22/9), συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών κατοικημένων γειτονιών
Η απόσταση από τη Haifa στα σύνορα του Λιβάνου είναι περίπου 30 χιλιόμετρα ή περίπου 18 μίλια.
Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που ξεκίνησε μετά τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, οι πύραυλοι της Ηezbollah έχουν συγκεντρωθεί σε βάθος λίγων μιλίων μέσα στο Ισραήλ.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής η Hezbollah εκτόξευσε περίπου 150 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν.
Αλλά βίντεο από τη Ηezbollah επιβεβαιώνουν ότι ορισμένοι πύραυλοι έπληξαν την αντιαεροπορική άμυνα, προκαλώντας καταστροφές στο έδαφος
Μια άλλη τοποθεσία, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ramat David, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά της Heifa, χτυπήθηκε επίσης.
Η βάση, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Αυτά τα αντίποινα σηματοδοτούν σημαντική κλιμάκωση όσον αφορά τη στόχευση και το βεληνεκές της σιιτικής ομάδας
Οι επιθέσεις έσπειραν χάος στη Heifa και τις γύρω πόλεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έναν θάνατο.
Υπάρχουν αναφορές για συντονισμό της οράγνωσης του Λιβάνου με ιρακινούς παραστρατιωτικούς που συνδέονται με το Ιράν:
Σύμφωνα με το Associated Press, ένας πύραυλος προκάλεσε ζημιές κοντά σε ένα κτίριο κατοικιών στο Kiryat Bialik, μια πόλη κοντά στη Heifa.
Οι ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας «τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα βλήματος», σύμφωνα με το Reuters.
Οι Times of Israel ανέφεραν δύο ακόμη τραυματίες.
Την ίδια περίοδο, η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτισε «δύο πυραύλους cruise και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ, κανένα από τα οποία δεν έπληξε το ισραηλινό έδαφος», ισχυρίστηκε ο στρατός σύμφωνα με τους Times of Israel.
Οι ισραηλινές αρχές διέταξαν το κλείσιμο όλων των σχολείων και απαγόρευσαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις σε όλο τον βορρά, όπου τουλάχιστον 80.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τον περασμένο Οκτώβριο.




Ο κύκλος του αίματος

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση που είχε στόχο τον Aqil στις 20 Σεπτεμβρίου και σε μια ισραηλινή επίθεση δολιοφθοράς που είχε στόχο συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.
Το Ισραήλ ενέτεινε επίσης τις επιθέσεις στο νότιο Λίβανο.
Σε απάντηση αυτής της κλιμάκωσης, η Hezbollah ενέτεινε τις επιθέσεις της στο Ισραήλ νωρίς στις 22 Σεπτεμβρίου, εκτοξεύοντας περισσότερους από εκατό βαρείς πυραύλους σε αεροπορική βάση και ένα στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βαθιά στο βόρειο Ισραήλ.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρουκέτες.

hezbollah_2.JPG

Τα πλήγματα με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Fadi-1 και Fadi-2 

Η
Hezbollah κάνοντας επίδειξη ισχύος δημοσιοποίησε τις προδιαγραφές των τακτικών πυραύλων Fadi-1 και Fadi-2 που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα για επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ.
Τα Μέσα της Ισλαμικής Αντίστασης στον Λίβανο ανακοίνωσαν ότι οι Fadi-1 και Fadi-2 είναι τακτικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους που χρησιμοποιούνται σε βομβαρδισμούς μεγάλου βεληνεκούς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα  καθοδηγούνται με ακρίβεια.
Η μονάδα Στρατιωτικών Μέσων Ενημέρωσης της Ισλαμικής Αντίστασης στον Λίβανο δημοσίευσε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 ένα βίντεο που περιγράφει λεπτομερώς τις προδιαγραφές των πυραύλων Fadi-1 και Fadi-2 που εκτοξεύθηκαν νωρίς την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 κατά τη διάρκεια των τριών επιχειρήσεων που είχαν στόχο την ισραηλινή στρατιωτική βάση και αεροδρόμιο Ramat David και το Rafael, το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, βόρεια της κατεχόμενης πόλης της Haifa.
Και οι δύο πύραυλοι τέθηκαν σε λειτουργία στον Πόλεμο του Ιουλίου του 2006.
Σύμφωνα με τα Στρατιωτικά Μέσα της Hezbollah , το Fadi-1, το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από σταθερές ή κινητές πλατφόρμες, χρησιμοποιείται για να πλήξει τις διαδρομές ανεφοδιασμού και τις βάσεις στόχων μακριά από τις γραμμές του μετώπου και χρησιμοποιείται επίσης σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς για να συντρίψει συστήματα αεράμυνας.
Είναι εξοπλισμένο με κεφαλή 83 κιλών, έχει διαμέτρημα 220 mm, έχει μήκος 6 μέτρα και βεληνεκές 70 χιλιόμετρα.
Όσο για το Fadi-2, η κεφαλή του πυραύλου είναι εξαιρετικά εκρηκτική, καθιστώντας την εξαιρετικά αποτελεσματική ενάντια σε οχυρωμένες τοποθεσίες, υποδομές και μεγάλες συγκεντρώσεις εχθρικών δυνάμεων.
Διαθέτει κεφαλή 170 κιλών, έχει διαμέτρημα 302 χιλιοστά, έχει μήκος 6 μέτρα και βεληνεκές 100 χιλιομέτρων.

Ολοκληρωτικός πόλεμος

Μέχρι στιγμής, οι συνοριακές συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε 26 θανάτους αμάχων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Golan καθώς και στο θάνατο τουλάχιστον 22 στρατιωτών και αξιωματικών ασφαλείας.
Από την πλευρά του Λιβάνου, περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 500 μαχητές της Hezbollah και περισσότεροι από 150 πολίτες.
Οι παρατηρήσεις του Qassem και οι πρόσφατες απειλές από ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους υποδεικνύουν ότι η Hezbollah και το Ισραήλ οδεύουν προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

israel_7.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης