Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

HUB 26: Η DIMAND συστήνεται στη Θεσσαλονίκη με το πρώτο μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό, επιχειρηματικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδας

HUB 26: Η DIMAND συστήνεται στη Θεσσαλονίκη με το πρώτο μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό, επιχειρηματικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδας
Το business hub, μια επένδυση που πλησιάζει τα 80 εκατ. ευρώ, εγκαινιάσθηκε τον Σεπτέμβριο και φέρνει νέες εταιρείες στη συμπρωτεύουσα

Στις 6 Σεπτεμβρίου, η κοινοπραξία OURANIA Α.Ε. (σχήμα στο οποίο συμμετέχει κατά 65% η DIMAND και κατά 35% η Prodea Investments) εγκαινίασε, στη Θεσσαλονίκη, το HUB 26, το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδας.
Το έργο αφορά στη δημιουργία νέου συγκροτήματος γραφείων, σε ακίνητο συνολικής επιφανείας 9.000 τ.μ., αποτελούμενο από πέντε κτήρια, με δύο επίπεδα 230 υπόγειων θέσεων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων και με το συνολικό εμβαδό να αγγίζει τα 36.000 τ.μ. Στα πέντε αυτά κτήρια συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη των νέων ιδιόκτητων γραφείων της Παρευξείνιας Τράπεζας από την DIMAND.  Το σύγχρονο αυτό και φιλικό προς το περιβάλλον επιχειρηματικό hub στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold και η συνολική ακαθάριστη αξία της επένδυσης αναμένεται να πλησιάσει τα 80 εκατ. ευρώ.
Η αρχιτεκτονική έμπνευση πηγάζει από τη βιομηχανική εποχή και τα ποικίλα ιστορικά στρώματα που συνθέτουν τον αστικό ιστό της πόλης. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στο σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό να ενσωματώσει στοιχεία του παρελθόντος και να τα συνδέσει με το σήμερα.
Το HUB 26 και η ανάπλαση της ιστορικής πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ, έργο που αναπτύσσεται επίσης από την DIMAND, συνθέτουν έναν πολύ σημαντικό επιχειρηματικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κόμβο στη Δυτική Πύλη της Θεσσαλονίκης.
HUB26_328.jpgΌπως χαρακτηριστικά τόνισε ο CEO της OURANIA Α.Ε. και του ομίλου DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων, η εταιρεία θέλει να συστηθεί με αυτό το έργο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Μετά από μια πορεία συνυφασμένη με την «πράσινη» πρωτοπορία στην ανάπτυξη ακινήτων στην Αττική, κεντρικό ρόλο στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, διατηρούν οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης στον τομέα αυτό. Το HUB 26 αποτελεί την πρώτη, μεγάλης κλίμακας, παρέμβαση στο απόθεμα βιοκλιματικών και ανθρωποκεντρικών χώρων εργασίας στην πόλη, ενώ έπεται η ανάπλαση του ιστορικού ακινήτου ΦΙΞ, ακριβώς απέναντι, με τη δημιουργία χώρων οικιστικής, τουριστικής, πολιτιστικής και εμπορικής χρήσης.
Η δραστηριότητα της εταιρείας, όμως, δεν σταματά στη Δυτική είσοδο, καθώς έχει προγραμματιστεί και η αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην Βαλκάν Έξπορτ. Ο σχεδιασμός της DIMAND προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου logistics hub, μεγάλης κλίμακας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, πολύ κοντά στη βιομηχανικό πάρκο της Σίνδου, στο λιμάνι της πόλης και σε κομβική θέση ως προς τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις αγορές των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.
Τα παραπάνω projects, συνθέτουν ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ. Οι «συστάσεις» που έγιναν με τα εγκαίνια του HUB 26, εγγυώνται μία δυναμική συνέχεια με έργα αναπτυξιακής ορμής και αρχιτεκτονικής πνοής για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.
Είναι ενδεικτικό πως το business hub έχει ήδη ξεκινήσει να «φέρνει» στην περιοχή της Δυτικής Πύλης νέες εταιρείες με τα στελέχη τους, που στους επόμενους μήνες υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα δύο χιλιάδες άτομα. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq των ΗΠΑ, TaskUs, έχει ήδη εγκατασταθεί στα νέα της γραφεία και στο επόμενο διάστημα αναμένεται η Πειραιώς και η Alpha Bank. Πολυεθνικές εταιρείες και κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαπίστωσαν πως το νέο αυτό συγκρότημα πληροί τα κριτήρια για τη βέλτιστη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.
Η Δυτική Πύλη αλλάζει πρόσωπο, αναζωογονείται, κοινωνικά και οικονομικά. Πέρα από τις παρεμβάσεις της DIMAND, η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος και η αξιοποίηση της έκτασης του ΟΣΕ που το περιβάλλει, διαμορφώνουν μια νέα εποχή για την περιοχή. Η παρακμή και η εγκατάλειψη δίνουν τη θέση τους στην ανάπτυξη και την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση. Η Δυτική Πύλη συνδέεται πια με το κέντρο και αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την ανάπτυξη ολόκληρης της πόλης. Το όραμά της DIMAND για τις πόλεις του μέλλοντος και η προσδοκία της να βλέπει τα έργα που παραδίδει να προκαλούν αλυσιδωτές θετικές αλλαγές στο αστικό τους περιβάλλον, βρίσκουν εφαρμογή σε αυτή την περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τη φάση της παρακμής να ανήκει στο παρελθόν και με μεγάλες προοπτικές να διαφαίνονται για το μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, η DIMAND, ως developer, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προωθεί μελέτη για την ανάπλαση της οδού 26ης Οκτωβρίου και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει τη Δυτική Πύλη με το κέντρο της πόλης. Η Πύλη άνοιξε ξανά, η αναπτυξιακή προοπτική της Βόρειας Ελλάδας περνάει από την ιστορική της εμπορική κοιτίδα, στις παρυφές του εμπορικού λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

* photo credits: Ektoras Nikolakis

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης