Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή προειδοποίηση Lavrov: ΗΠΑ και δυτικοί φίλοι του Zelensky παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία, αλλά θα ... καούν

Ηχηρή προειδοποίηση Lavrov: ΗΠΑ και δυτικοί φίλοι του Zelensky παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία, αλλά θα ... καούν
«Συζητούν ακόμα και την εξουσιοδότηση των ουκρανικών δυνάμεων να χρησιμοποιούν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, αναφέρθηκε με ρεαλισμό στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, στη δέσμευση της Ρωσίας για μια πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση που στοχεύει στην εξάλειψη των αιτιών της κρίσης, και στη γενική μετατόπιση προς έναν πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα, με εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek στις 7 Οκτωβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η αποκατάσταση της ειρήνης δεν είναι μέρος του σχεδίου της Ουκρανίας, ενώ οι δυτικοί πάτρωνές της συνεχίζουν να «παίζουν με τη φωτιά», αγνοώντας τις επικίνδυνες συνέπειες.
«Ο Zelensky δεν έχει ακυρώσει το διάταγμά του που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ παρέχουν πολιτική, στρατιωτική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο ώστε να συνεχίζεται ο πόλεμος. Συζητούν ακόμα και την εξουσιοδότηση των ουκρανικών δυνάμεων να χρησιμοποιούν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν βαθιά στη ρωσική επικράτεια», εξήγησε ο Lavrov.
Ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης επεσήμανε ότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου 2014 καταπατήθηκε από την αντιπολίτευση που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, οι συμφωνίες του Μινσκ υπονομεύτηκαν και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ποτέ δεν εκπληρώθηκαν από τους δυτικούς πάτρωνες της Ουκρανίας, και τελικά οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης το 2022 «δεν υπογράφηκαν από τον Zelensky υπό την πίεση των δυτικών επιβλεπόντων του, ιδιαίτερα του τότε Βρετανού πρωθυπουργού [Boris Johnson]».
Ο Lavrov επανέλαβε τις προϋποθέσεις για μια διευθέτηση, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, και πιο συγκεκριμένα:

- Την πλήρη απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από τις περιοχές του Donetsk, του Luhansk, της Zaporozhye και της Kherson.
- Την αναγνώριση των εδαφικών πραγματικοτήτων όπως είναι κατοχυρωμένες στο ρωσικό σύνταγμα.
- Ένα ουδέτερο, μη-ατλαντικό και μη-πυρηνικό καθεστώς για την Ουκρανία· αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση.
- Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, ελευθεριών και συμφερόντων των ρωσόφωνων πολιτών.
- Την απόσυρση όλων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Επειδή οι δυτικοί πάτρωνες της Ουκρανίας επιδιώκουν να επιφέρουν μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία, «δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση μέχρι να εξαλειφθούν οι απειλές που θέτει η Ουκρανία», τόνισε ο Lavrov, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «θα λάβει κατάλληλες αποφάσεις με βάση την κατανόηση των απειλών που θέτει η Δύση».

Όσο η Δύση παραμένει πιστή στο δόγμα της ηγεμονίας, τα ιδανικά ειρήνης του Χάρτη του ΟΗΕ παραμένουν «νεκρό γράμμα»

Η Ρωσία πιστεύει ότι όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, «θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους ισότιμα με τα υπόλοιπα κράτη, αντί να καλύπτουν τον νομικό μηδενισμό τους με μάντρα της εξαιρετικότητάς τους», υπογράμμισε ο Lavrov στη συνέντευξή του.
«Όσο η Δύση συνεχίζει να επιδιώκει την κυριαρχία, τα ιδανικά ειρήνης που προβλέπονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών θα παραμένουν νεκρό γράμμα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να παραμείνει «ένα φόρουμ για την ευθυγράμμιση των συμφερόντων όλων των χωρών».
«Σε αυτό μας υποστηρίζει η πλειοψηφία των χωρών, οι οποίες βλέπουν πώς παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο με πλήρη ατιμωρησία στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο, όπως ακριβώς είχε παραβιαστεί προηγουμένως στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ιράκ, στη Λιβύη και σε πολλά άλλα μέρη», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη μετατόπιση προς έναν πολυπολικό κόσμο, ο Lavrov την περιέγραψε ως «ένα φυσικό μέρος της αναδιανομής ισχύος, που αντικατοπτρίζει τις αντικειμενικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, τα οικονομικά και τη γεωπολιτική», σημειώνοντας ότι η Δύση «έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη».

«Έτσι οραματιζόμαστε τον νέο πολυπολικό κόσμο»

Νέα κέντρα λήψης αποφάσεων κερδίζουν έδαφος στον Παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή, με περιφερειακές ενώσεις όπως η BRICS, ο SCO, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU), η Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η Αφρικανική Ένωση, η Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) και άλλες, οι οποίες «υποστηρίζουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και τον σεβασμό των συμφερόντων των άλλων», υπογράμμισε ο Lavrov.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2024, ο Lavrov σημείωσε ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι «έχουν φτάσει σε συναίνεση ως προς την αντιμετώπιση της Ρωσίας».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ συνέστησε σε οποιονδήποτε μελλοντικό κάτοικο του Λευκού Οίκου «να ασχοληθεί με τα εσωτερικά του ζητήματα, αντί να αναζητά περιπέτειες χιλιάδες μίλια μακριά από τις αμερικανικές ακτές».
«Σε κάθε περίπτωση, θα προωθήσουμε αποφασιστικά τα συμφέροντα της Ρωσίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την εθνική της ασφάλεια», συνόψισε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης