Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας χρόνος πολέμου στη Γάζα - Ισραήλ: Θα νικήσουμε, φωνές για αφανισμό Ιράν - Khamenei: Πήγατε 70 χρόνια πίσω

Ένας χρόνος πολέμου στη Γάζα - Ισραήλ: Θα νικήσουμε, φωνές για αφανισμό Ιράν - Khamenei: Πήγατε 70 χρόνια πίσω
Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, ρουκέτες στην Haifa - Πάνω από 40.000 αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα
(upd11) Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Δευτέρα 7/10 από την φρικιαστική εισβολή της Hamas στο Ισραήλ, η οποία με τη σειρά της πυροδότησε τόσο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας όσο και τις εχθροπραξίες με την Hezbollah στο νότιο Λίβανο που πλέον έχουν εξελιχθεί σε ένα ακόμα πολεμικό μέτωπο που απειλεί να συμπαρασύρει στην άβυσσο ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ, το οποίο αναφέρει ότι μέσα σε αυτόν τον χρόνο εξαπέλυσε περισσότερες από 40.000 αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, εξολοθρεύοντας περίπου 18.000 «τρομοκράτες», 4.700 υπόγειες σήραγγες και πάνω από 1.000 θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, υποστηρίζει ότι η Hamas έχει ηττηθεί.
Και παράλληλα δηλώνει ότι στον πόλεμο που μαίνεται αυτή τη στιγμή στον νότιο Λίβανο, θα νικήσει και την Hezbollah.
«Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε» είπε σε Ισραηλινούς στρατιώτες ο πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu με τα βλέμματα ωστόσο να παραμένουν στο ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου το Ιράν.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό πλαίσιο, πυκνώνουν οι φωνές στο Ισραήλ που υποστηρίζουν ότι τώρα είναι η ώρα για να δοθεί ένα συντριπτικό χτύπημα στο Ιράν, έτσι ώστε αυτό να μην μπορέσει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ρεκόρ - Οι ΗΠΑ έδωσαν 17,9 δισ στο Ισραήλ σε έναν χρόνο – Στα 251,2 δισ η βοήθεια από το 1959

Το ποσό ρεκόρ των 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν προσφέρει ως βοήθεια στο Ισραήλ οι ΗΠΑ μέσα σε έναν χρόνο
, και συγκεκριμένα από την εισβολή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου του 2023.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που επικαλείται μελέτη του Cost of War του Πανεπιστημίου Brown, το Ισραήλ αποτελεί τον μεγαλύτερο αποδέκτη της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς από το 1959 οι Ισραηλινοί έχουν λάβει ως βοήθεια 251,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα 17,9 δις που έδωσαν οι Αμερικάνοι από τις 7/10/2023 είναι το μεγαλύτερο ποσό στρατιωτικής βοήθειας που έχει δοθεί στο Ισραήλ στη διάρκεια ενός έτους.
Το πακέτο βοήθειας περιλάμβανε στρατιωτική χρηματοδότηση, πωλήσεις όπλων και μεταφορά στρατιωτικού χρησιμοποιημένου εξοπλισμού.
Τα περισσότερα από τα αμερικανικά όπλα που παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους ήταν μια ευρεία γκάμα πυρομαχικών - από βλήματα πυροβολικού μέχρι καταστροφείς καυσίμων.

Πάνω από 40.000 αεροπορικές επιδρομές

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός για τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή της Hamas στο νότιο Ισραήλ και την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Βάσει αυτών των στοιχείων, ο IDF εξαπέλυσε πάνω από 40.000 αεροπορικές επιδρομές, κατά τις οποίες εξόντωσε 18.000 «τρομοκράτες» της Hamas, 4.700 χιλιόμετρα υπόγειων τούνελ, περισσότερες από 1.000 θέσεις εκτόξευσης πυραύλων στη Λωρίδα της Γάζας.
Επίσης, αναφέρει πως στη διάρκεια αυτού του έτους, εκτοξεύτηκαν περισσότερες από 26.000 βλήματα, πύραυλοι, ρουκέτες και drones κατά στόχων στο Ισραήλ.
Από αυτά τα 13.200 εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα, τα 12.400 από τον Λίβανο, 400 από το Ιράν, 180 από την Υεμένη και 60 από τη Συρία.

Οι παράπλευρες… απώλειες

Πέρα από τους περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς που σφαγιάστηκαν την ημέρα και της εισβολής και τους περίπου 250 ομήρους που πήρε η Hamas (εκτιμάται ότι 101 παραμένουν στα χέρια της), οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για πάνω από 42.000 νεκρούς και για πάνω από 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους από τις εστίες τους με τη Γάζα να έχει σχεδόν ολοκληρωτικά ισοπεδωθεί.
Στον Λίβανο ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι – σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού – έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια του, ενώ εκτιμάται ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.
2221.JPG
Οι νεκροί στρατιώτες

Επισήμως το Ισραήλ υποστηρίζει ότι από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 οι νεκροί στρατιώτες του είναι 726, εκ των οποίων οι 380 σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 2023 και οι υπόλοιποι 346 κατά τη διάρκεια των μαχών στη Γάζα που άρχισαν στις 23/10/2024.
Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 4.576.
Σύμφωνα με τον IDF, κινητοποιήθηκαν 300.000 στρατιώτες, εκ των οποίων το 18% ήταν γυναίκες.
Πάντως, νωρίς σήμερα 7/10/2024 το πρωί ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσεότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη μάχη στα σύνορα με το Λίβανο, ενώ άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Netanyahu: Θα νικήσουμε τους εχθρούς μας

Σε ομιλία του σε Ισραηλινούς στρατιώτες ο πρωθυπουργός Netanyahu υποστήριξε πως το Ισραήλ θα νικήσει τους εχθρούς του.
«Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε.
Πριν από έναν χρόνο, δεχθήκαμε ένα τρομακτικό πλήγμα.
Όλος ο κόσμος είναι έκπληκτος από τα πλήγματα που καταφέρνετε στους εχθρούς μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Netanyahu, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στους Ισραηλινούς.

Khamenei (Ιράν): Πήγατε 70 χρόνια πίσω...

Σε ανάρτηση του στο Χ και αναφερόμενος στην εισβολή της Hamas, o ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei υποστήριξε ότι το Ισραήλ πήγε... 70 χρόνια πίσω.
«Η επιχείρηση Al - Aqsa Flood πήγε το σιωνιστικό καθεστώς 70 χρόνια πίσω» ανέφερε στην ανάρτηση του που ήταν γραμμένη στα εβραϊκά ο Khamenei.

Συναγερμός στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, συναγεμρός έχει σημάνει σε όλο το Ισραήλ με αφορμή τις σημερινές εκδηλώσεις για την μνήμη των θυμάτων από την εισβολή της Hamas.
Μάλιστα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι απέτρεψε μπαράζ επιθέσεων από την Hamas, από τη Γάζα.
Πάντως, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των νεκρών Ισραηλινών και ιδιαίτερα στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova κοντά στο kibbutz Reim, όπου και εκτυλίχθηκε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές εκείνης της ημέρας καθώς δολοφονήθηκαν 347 άνθρωποι, ενώ άλλοι 40 απήχθησαν.
77_8.JPG
78_5.JPG
1_188.jpg
Halevi (αρχηγός IDF): Η Hamas έχει ηττηθεί


Από την πλευρά του ο Herzi Halevi, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, υποστήριξε ότι το Ισραήλ διεξάγει έναν «πόλεμο μακράς διαρκείας» εναντίον της Hamas και της Hezbollah, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Hamas «έχει ηττηθεί».

Προειδοποίηση στο Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant απείλησε το Ιράν ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπο με τις επιδρομές που πραγματοποιούνται στη Γάζα και στον Λίβανο, δηλώσεις που αν μη τι άλλο πυροδοτούν παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο Gallant δήλωσε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 ότι η επίθεση του Ιράν «δεν… γρατζουνούσε καν» τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο.
«Όσοι πιστεύουν ότι η απόπειρα επίθεσης στο Ισραήλ θα μας αποτρέψει από το να απαντήσουμε, θα πρέπει να κοιτάξουν τι συμβαίνει στη Γάζα και τη Βηρυτό.
Είμαστε ισχυροί τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση και θα το αποδείξουμε αυτό με τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που θα επιλέξουμε» είπε ο Gallant, αναφέροντας πως τα πάντα είναι στο τραπέζι.

Benny Gantz (πρώην υπ. Άμυνας Ισραήλ): Τώρα είναι η ώρα να χτυπήσουμε το Ιράν

Και ενώ η διεθνής κοινότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν για την πρόσφατη πυραυλική του επίθεση, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz υποστηρίζει ότι τώρα είναι η ώρα για το Ισραήλ να χτυπήσει σφόδρα το Ιράν.
Σε άρθρο του στους New York Times, o Gantz επισημαίνει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να χτυπήσει το Ιράν πριν αυτό προλάβει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα

Στήριξη από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εκφράζουν τη στήριξη τους στο Ισραήλ διαβεβαιώνοντας πως διατηρούν σημαντικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες είναι ικανές να υπερασπιστούν τόσο τις αμερικανικές βάσεις όσο και την άμυνα του Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin επιβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και για μια λύση που να επιτρέπει στους πολίτες του Ισραήλ και του Λιβάνου να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Βόμβες στην Βηρυτό, ρουκέτες στην Haifa

Την ίδια στιγμή πάντως, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο και στο βόρειο Ισραήλ εξακολουθούν να μαίνονται.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν τη Βηρυτό και συγκεκριμένα τα νότια προάστια, τα οποία θεωρούνται προπύργιο της Hezbollah.
Ο IDF υποστήριξε ότι στόχοι ήταν γραφεία και αποθήκες όπλων της Hezbollah χωρίς να δίνει περαιτέρω στοιχεία.
Από την πλευρά της η Hezbollah εκτόξευσε νωρίτερα σήμερα 7/10 το πρωί 10 ρουκέτες κατά της Haifa και της πόλης Tiberias, στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.
Η Hezbollah υποστήριξε ότι στόχος της ήταν μια στρατιωτική βάση νότια της Haifa, στην οποία και επιτέθηκε με πυραύλους Fadi 1.
22211111.JPG
Πύρινος λόγος Ayatollah Khamenei για συσπείρωση ενάντια στο Ισραήλ

Σε πύρινο λόγο που απηύθυνε μετά την προσευχή της Κυριακής 6/10 ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, κάλεσε σε ενότητα και συσπείρωση τα μουσουλμανικά έθνη ενάντια στον κοινό εχθρό, το Ισραήλ.
«Τα έθνη πρέπει να επαγρυπνούν για να αποφύγουν τις ακρωτηριαστικές νίκες του εχθρού», είπε και συνέχισε:
«Όταν βλέπει ένα έθνος τον εχθρό να πηγαίνει προς ένα άλλο έθνος, θα πρέπει να δει τον εαυτό του ως σύμμαχο του αθώου έθνους και να το βοηθήσει ώστε ο εχθρός να μην πετύχει τους στόχους του.
Εάν ο εχθρός πετύχει εκεί, θα προχωρήσει στον επόμενο στόχο.
Πρέπει να ενισχύσουμε τις άμυνές μας και να προστατεύσουμε σταθερά την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας – από το Αφγανιστάν έως την Υεμένη, από το Ιράν έως τη Γάζα και τον Λίβανο, σε όλες τις ισλαμικές χώρες και μουσουλμανικά έθνη.
Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη γη του ενάντια στους επιτιθέμενους.
Αυτό σημαίνει ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να σταθεί απέναντι σε έναν εχθρό που έχει καταλάβει τη γη του.
Το παλαιστινιακό έθνος έχει αυτό το δικαίωμα.
Αυτή είναι μια ισχυρή λογική που επιβεβαιώνουν οι διεθνείς νόμοι και σήμερα.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να σταθούν ενάντια σε έναν εχθρό που έχει καταλάβει τη γη τους.
Αυτοί που υποστηρίζουν τον Παλαιστινιακό αγώνα εκπληρώνουν το καθήκον τους.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην υποστήριξη της Γάζας από τους λιβανέζους και τη Hezbollah.
Είναι καθήκον τους και έπρεπε να το είχαν κάνει.
Εάν οι μουσουλμάνοι ενωθούν και σταθούν μαζί, θα έχουν την υποστήριξη της δύναμης και της σοφίας του Θεού.... και θα νικήσουν», κατέληξε ο Khamenei.

Φρουροί της Επανάστασης: Σε πλήρη στρατηγική ετοιμότητα το Ιράν να αντιμετωπίσει κάθε απειλή

Ο διοικητής του Ναυτικού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), υποναύαρχος Alireza Tangsiri, τόνισε την ετοιμότητα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν κάθε είδους επίθεση.
Σε συνέντευξή του στο ιρανικό δίκτυο Al-Alam, ο Tangsiri τόνισε ότι το Ιράν έχει ολοκληρωμένα σχέδια για να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια.
«Προετοιμαζόμαστε για κάθε κατάσταση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης [Sayyed Ali Khamenei] πάντα τόνιζε την ανάγκη για πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση σε κανονικές ή έκτακτες συνθήκες στην περιοχή, μεταξύ των οποίων το παιχνίδι του Netanyahu με φωτιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης