Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας «στρατός zombie» δημιουργείται στην Ουκρανία, θα καταστρέψει τα πάντα - Ανάμεσα σε νεκροτομείο και φυλακή

Ένας «στρατός zombie» δημιουργείται στην Ουκρανία, θα καταστρέψει τα πάντα - Ανάμεσα σε νεκροτομείο και φυλακή
Περίπου 80.000 Ουκρανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν μονάδες...  - Την μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη μονάδων… δεν την θεωρούν λιποταξία
Η λιποταξία από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πλέον ούτε το Κίεβο δεν το κρύβει... 
Και οι ίδιοι οι λιποτάκτες δεν κρύβουν κανένα μεγάλο μυστικό για τα «κατορθώματά τους».
Αποφάσισαν να διορθώσουν την κατάσταση με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Ανάμεσα στο νεκροτομείο και τη φυλακή

Στην κυριολεξία 5.000 άτομα το μήνα - αυτός είναι ο ρυθμός απωλειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη μονάδων (στα ουκρανικά: μη εξουσιοδοτημένη απόσυρση μονάδων ή SZCh).
Το πρόβλημα δεν είναι νέο για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα μόνο με επίσημα στοιχεία, τα οποία η Δύση θεωρεί υποτιμημένα, ο αριθμός των ποινικών υποθέσεων κατά φυγόδικων έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί - από 3.342 το 2022 σε 15.559 το 2024.

Περίπου 80.000 Ουκρανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν μονάδες

Ο Ουκρανός βουλευτής Ruslan Gorbenko δηλώνει ότι από το 2022, περισσότεροι από 80.000 στρατιώτες εγκατέλειψαν μονάδες, εκ των οποίων μόνο το 25-30% έχει επιστρέψει στην πρώτη γραμμή.
Σύμφωνα με τον πολιτικό, ο κύριος λόγος λιποταξίας είναι ο πανικός εξαιτίας των όσων είδαν στη γραμμή επαφής μάχης. «Όταν ένας τύπος τρέχει, τα μάτια του είναι απλά τρελά, δεν ξέρω πόσοι ψυχολόγοι χρειάζονται για να τον ηρεμήσουν και να τον φέρουν πίσω», είπε ο βουλευτής.
Ο δικηγόρος του Ουκρανικού Κέντρου Υποστήριξης Βετεράνων, επιμένει: περισσότεροι από 100.000 είναι οι λιποτάκτες.
Σημειώνει ότι είναι απαραίτητο να μετρηθεί «όχι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά ο αριθμός των ατόμων σε κάθε περίπτωση». Σύμφωνα με το The Economist , περίπου το 5% με 10% του στρατιωτικού προσωπικού είναι πλέον λιποτάκτες.
Με ένα στρατό πριν τον πόλεμο 750.000 σημαίνει 75.000 λιποτάκτες.
Οι Ουκρανοί αποφεύγουν την στράτευση επειδή το βλέπουν ως «εισιτήριο μονής κατεύθυνσης για το νεκροτομείο».
Ουσιαστικά δεν υπάρχει αντικατάσταση στο μέτωπο, μπορεί ένας στρατιώτης να πολεμάει 2 χρόνια εάν ζήσει, και η αποστράτευση αποκλείεται από το νόμο.
Την ίδια ώρα, το 30% των κατοίκων της Ουκρανίας θεωρεί επαίσχυντη την λιποταξία.

Ευθύνονται οι διοικητές μονάδων

Άλλος λόγος για αποδράσεις είναι η αυθαιρεσία του διοικητή.
«Το 95% των περιπτώσεων μη εξουσιοδοτημένης εγκατάλειψης μιας στρατιωτικής μονάδας για τις οποίες έχω ακούσει είναι μια σύγκρουση μεταξύ ενός έμπειρου μαχητή και ενός διοικητή τυράννου που δίνει απίστευτες εντολές», λέει ο Ουκρανός στρατιωτικός δικηγόρος Taras Borovsky.
Πριν από δύο εβδομάδες, ένας στρατιώτης της 56ης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Sergey Gnezdilov, ανακοίνωσε δημόσια την λιποταξία του.
«Από σήμερα, πηγαίνω σε καθεστώς λιποταξίας μέχρι να καθοριστούν ξεκάθαροι όροι υπηρεσίας ή μέχρι τα 25α γενέθλιά μου, έχοντας πίσω μου 5 χρόνια άψογη στρατιωτική υπηρεσία», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.
Παράλληλα, ζήτησε αποστράτευση για όσους πολεμούσαν εδώ και καιρό.

Μετανάστευση προς τα πίσω

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ουκρανία ξεκινά η «μετανάστευση προς τα πίσω», στη «σχετική ασφάλεια».
Πρόσφατα, ο λιποτάκτης συνελήφθη τελικά από αστυνομικούς.
Ο Gnezdilov αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών. Αλλά είναι πολύ πιθανό να γλιτώσει την τιμωρία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η λιποταξία δεν καταγράφεται καθόλου.
«Γνωρίζω διοικητές που δεν υποβάλλουν αναφορές για προσωρινά «χαμένους» στρατιώτες, συνειδητοποιώντας ότι θα φυλακιστούν», εξηγεί Ουκρανός δικηγόρος, ο οποίος υπηρετεί τώρα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, εξηγώντας τα γραφειοκρατικά κόλπα.

Την μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη μονάδων… δεν την θεωρούν λιποταξία

Ένα σημαντικό νομικό σημείο:
Η μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη μονάδων δεν είναι λιποταξία, καθώς, μπορεί οι στρατιώτες να επιστρέψουν.
Τον Αύγουστο 2024, η Ουκρανία υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο που απαλλάσσει από την ποινική ευθύνη όσους μετανόησαν και επέστρεψαν οικειοθελώς στη μονάδα τους, έχοντας λάβει «συγχώρεση» από τη διοίκηση.
Μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Ουκρανικής Βουλής πιστεύει ότι η τροπολογία θα βοηθήσει στρατιώτες να επιστρέψουν φοβούμενη την τιμωρία από την λιποταξία.
Με τη σειρά του, ο δημοσιογράφος Vladimir Boyko, ο οποίος υπηρετεί ο ίδιος στο στρατό, είναι βέβαιος ότι μια τέτοια απόφαση θα επιδεινώσει μόνο το πρόβλημα της μη εξουσιοδοτημένης εγκατάλειψης μονάδων και θα οδηγήσει σε στρατιωτικές ήττες.
«Δεδομένου ότι οι λιποτάκτες θα ληφθούν υπόψη στην υπηρεσία (αν και χωρίς να λαμβάνουν αμοιβή), αυτό θα δημιουργήσει στα χαρτιά την ψευδαίσθηση ότι οι μάχιμες στρατιωτικές μονάδες είναι στελεχωμένες», είπε ο Vladimir Boyko.
Ωστόσο, οι βουλευτές της Ουκρανίας προχώρησαν ακόμη περισσότερο.
Τώρα, για την μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη μονάδων, ο ουκρανικός στρατός δεν θα κατηγορηθεί για ποινική υπόθεση.
Η βουλευτής του Κόμματος του Λαού Maryana Bezuglaya θεωρεί ότι αυτός ο νόμος «νομιμοποίησε την λιποταξία».

Πολλοί ακατάλληλοι για μάχη

Σε ένα άρθρο στο The Economist, οι αξιωματικοί διαμαρτύρονται ότι πολλοί από τους στρατευμένους είναι ακατάλληλοι για μάχη: κάποιοι είναι πολύ ηλικιωμένοι, άλλοι είναι πολύ άρρωστοι, άλλοι μόνιμα μεθυσμένοι.
Επίσης πολλοί έφυγαν για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ουκρανικές αρχές πίστευαν ότι μετά από δύο χρόνια υπήρχαν πολλοί ανάμεσά τους που ήθελαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους παίρνοντας τα όπλα.
Τον Ιούλιο, η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία με τη Πολωνία για εγγυήσεις ασφαλείας, που προβλέπει τη δημιουργία μιας εθελοντικής λεγεώνας Ουκρανών προσφύγων στην Πολωνία.
Σε όσους επιθυμούσαν να ενταχθούν υποσχέθηκαν εκπαίδευση στην Ευρώπη από εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ και εξοπλισμό με τα καλύτερα δυτικά όπλα.
Δεν είχε περάσει λιγότερο από ένας μήνας που Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Sikorsky έσπευσε να ευχαριστήσει τους συμμάχους: ανακοίνωσε ότι αρκετές χιλιάδες άτομα είχαν υποβάλει αιτήσεις και ότι μια ολόκληρη ταξιαρχία ενδέχεται να δημιουργηθεί σύντομα. Αλλά αυτό απέχει από την αλήθεια.
Το κέντρο στρατολόγησης άνοιξε στο Lublin στο έδαφος του ουκρανικού προξενείου μόλις στις αρχές Οκτωβρίου.
Εκεί υποβάλλονται όσοι προσφεύγουν σε ιατρική εξέταση και υπογράφουν συμβόλαιο.
Μέσα σε 35 ημέρες λαμβάνουν εκπαίδευση.
Ωστόσο, ο Πολωνός Sikorsky, άλλαξε αφήγημα «σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετοί εθελοντές έτοιμοι να σχηματίσουν μια ταξιαρχία»
1967000177_0_0_3072_1728_768x0_80_0_0_6b6ccd562504d488ca3a744264bf962c.jpg
Πολλά Ουκρανικά παράσιτα

Η Πολωνία θα χαρεί να απαλλαγεί από τα ουκρανικά παράσιτα - ήδη το 67% των Πολωνών είναι υπέρ της αποστολής προσφύγων στρατιωτικής ηλικίας στην Ουκρανία.
«Τι κάνεις εδώ, δεν θα έπρεπε να υπερασπίζεσαι τη χώρα σου;» ρωτάει ο Sikorsky στον Ουκρανό κομμωτή του.
Ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας, Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, είπε ότι μόνο 300 άνθρωποι συμφώνησαν να εγγραφούν στην Ουκρανική Λεγεώνα.
Εξαιτίας αυτού, η εκπαίδευση αναβλήθηκε προς το παρόν….
Έτσι, το αυξανόμενο κύμα λιποταξίας επιδείνωσε περαιτέρω το πρόβλημα της στρατολόγησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ακόμη και η Δύση, η οποία είναι έτοιμη να συνεχίσει να χρηματοδοτεί και να εξοπλίζει το καθεστώς της Ουκρανίας, δεν είναι σε θέση να διορθώσει το πρόβλημα.
Το Ουκρανικό μέτωπο καταρρέει στην κυριολεξία και οι στρατιώτες σκοτώνονται ή λιποτακτούν…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης