Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απέτυχε παταγωδώς η κυβέρνηση Scholz - Ύφεση στη γερμανική οικονομία το 2024, αχίλλειος πτέρνα η βιομηχανία

Απέτυχε παταγωδώς η κυβέρνηση Scholz - Ύφεση στη γερμανική οικονομία το 2024, αχίλλειος πτέρνα η βιομηχανία
Η αδυναμία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διακοπή των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, στην απογοητευτική εξαγωγική ζήτηση από την Κίνα

Απέτυχε παταγωδώς η κυβέρνηση συνασπισμού του Olaf Scholz, με τη γερμανική οικονομία σε ύφεση το 2024 και αχίλλειο πτέρνα η βιομηχανία.
Η παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη καθόλη τη διάρκεια του 2024, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg η οποία αποτυπώνει τα προβλήματα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Οι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,1% το γ' τρίμηνο, μετά την επιδείνωση το β' τρίμηνο.
Πριν από ένα μήνα, προέβλεπαν στασιμότητα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.
Η εκτίμηση για το σύνολο του έτους σηματοδοτεί επίσης πτωτική αναθεώρηση από την επέκταση 0,1% που προβλεπόταν προηγουμένως.
Ωστόσο, είναι λίγο πιο αισιόδοξη από την κυβέρνηση, η οποία την περασμένη εβδομάδα μείωσε την πρόβλεψή της σε συρρίκνωση 0,2%.
Οι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, μετά την επιδείνωση το δεύτερο τρίμηνο.
Το 2023, η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία της G7 που συρρικνώθηκε, κατά 0,3%. 

 Αχίλλειος πτέρνα η οικονομία

Τα στοιχεία της Γερμανίας βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τις περικοπές ορισμένων από τις κορυφαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις της να επιτείνουν την απαισιοδοξία.
Η αδυναμία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διακοπή των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, στην απογοητευτική εξαγωγική ζήτηση από την Κίνα, στα προβλήματα μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών και στην έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.
Το 2023, η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία της G7 που συρρικνώθηκε, κατά 0,3%.
«Η βιομηχανία παραμένει η αχίλλειος πτέρνα», δήλωσε ο Έρικ γιαν Βαν Χαρν, αναλυτής της Rabobank. «Δεν υπάρχει σαφής καταλύτης για την ανάκαμψη.
Για το 2025, οι αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη 0,8% έναντι 1% προηγουμένως.
Οι νέες προβλέψεις της κυβέρνησης προβλέπουν 1,1%.

germania-oikonomia-bbg.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης