Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος ηγέτης της Hamas ο Khaled Mashal - Έχει ήδη ξεφύγει απόπειρας δολοφονίας της Mossad

Νέος ηγέτης της Hamas ο Khaled Mashal - Έχει ήδη ξεφύγει απόπειρας δολοφονίας της Mossad
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο LBCI του Λιβάνου, o Mashal είναι πλέον υπεύθυνος για την επικοινωνία με τα βασικά μέρη που συμμετέχουν στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων
Ο Khaled Mashal, επικεφαλής του γραφείου της Hamas στο εξωτερικό, ανέλαβε τα ηνία της παλαιστινιακής οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Yahya Sinwar, προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος LBCI του Λιβάνου, επικαλούμενος πηγές.
Οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο Mashal έχει αναλάβει το ρόλο του ενεργού ηγέτη της Hamas και είναι πλέον υπεύθυνος για την επικοινωνία με τα βασικά μέρη που συμμετέχουν στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.
Οι πηγές πρόσθεσαν ότι «η ηγεσία της Hamas ενημέρωσε Τούρκους, Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους για τον θάνατο του Sinwar σε μια επιχείρηση στο Τελ αλ-Σουλτάν και τόνισε ότι μετά το θάνατό του, οι συνομιλίες για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και τον τερματισμό του πολέμου θα γίνονται όλο και πιο δύσκολες».
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν την Πέμπτη ότι ο Sinwar σκοτώθηκε σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη νότια Γάζα στις 16 Οκτωβρίου.
O Khaled Mashal, αναπλήρωνε ήδη τον δολοφονηθέντα πολιτικό ηγέτη της Hamas Ismail Haniyeh, ως αρχηγός του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, μαζί με τους δύο γιους του Haniyeh όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης

Ο Παλαιστίνιος πολιτικός που διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas από το 1996 έως τον Μάιο του 2017, όταν τον διαδέχθηκε ο Ismail Haniyeh.
Κάλυψε επίσης καθήκοντα ως ενεργός αρχηγός της Hamas δύο φορές, από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Αύγουστο του 2024 και από τον Οκτώβριο του 2024, μετά τη δολοφονία και των δύο ηγετών από το Ισραήλ.
Θεωρείται ως ένας από τους πιο εξέχοντες ηγέτες της Hamas από τον θάνατο του Ahmed Yashin, μαζί με τον Ismail Haniyeh και τον Yahya Sinwar.
Η κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967 ανάγκασε την οικογένεια του Mashal να φύγει και από τότε ζει σε άλλα μέρη του αραβικού κόσμου εξόριστος.
Για το λόγο αυτό, θεωρούνταν μέρος της «εξωτερικής ηγεσίας» της Hamas.

Σπουδές, πολιτικοποίηση

Ο Mashal γεννήθηκε το 1956 στο Silwad στη Δυτική Όχθη που διοικείται από την Ιορδανία, όπου έμεινε μέχρι την πέμπτη δημοτικού.
Μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, κατά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, η οικογένειά του κατέφυγε στην Ιορδανία και, μετά από έναν ή δύο μήνες, ενώθηκαν με τον Abd al-Qadir στο Κουβέιτ, όπου ο Mashal ολοκλήρωσε το διάσημο γυμνάσιο Abdullah al-Salim στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και εντάχθηκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα το 1971.
Εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ το 1974 και σύντομα αναμείχθηκε στη φοιτητική πολιτική.
Ήταν επικεφαλής της λίστας της Ισλαμικής Δικαιοσύνης (qa'imat al-haq al-islamiyya) στις εκλογές της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Φοιτητών (GUPS) το 1977.
Ο κατάλογος βασίστηκε στο Παλαιστινιακό Ισλαμικό κίνημα, μέρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Οι εκλογές του GUPS ακυρώθηκαν και ίδρυσε τον Ισλαμικό Σύνδεσμο για Παλαιστίνιους Φοιτητές (al-rabita al-islamiyya li tolaab filastin).
Αποφοίτησε με πτυχίο φυσικής το 1978.
Μπόρεσε να ταξιδέψει εκτενώς τόσο στο Ισραήλ όσο και στα κατεχόμενα εδάφη, στην ιστορική Παλαιστίνη το 1975 για δύο μήνες για πρώτη φορά από την έναρξη της κατοχής το 1967.
Το ταξίδι βάθυνε τα αισθήματά του για την πατρίδα του και την αίσθηση των απωλειών του 1948 και 1967.

Εμπλοκή στη Hamas

Μετά την αποφοίτησή του, ο Mashal έγινε δάσκαλος και δίδαξε φυσική στο Κουβέιτ μέχρι το 1984.
Το 1983, το Παλαιστινιακό Ισλαμικό κίνημα συγκάλεσε μια εσωτερική, κλειστή διάσκεψη σε ένα αραβικό κράτος, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και Παλαιστίνιους πρόσφυγες από αραβικά κράτη.
Το συνέδριο έθεσε τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία της Hamas.
Μετά την ίδρυση της Hamas στον απόηχο της Πρώτης Ιντιφάντα κατά της ισραηλινής κατοχής το 1987, ο Mashal έγινε ηγέτης του κλάδου της οργάνωσης στο Κουβέιτ.
Το 1992 έγινε ιδρυτικό μέλος του πολιτικού γραφείου της Hamas και πρόεδρος του.
Έγινε ο αναγνωρισμένος αρχηγός της Hamas αφού το Ισραήλ δολοφόνησε τόσο τον Sheikh Ahmed Yashin όσο και τον διάδοχό του Abdel Aziz al Radishi την άνοιξη του 2004.
Υπό την ηγεσία του, η Hamas εξασφάλισε μια αιφνιδιαστική πλειοψηφία των εδρών στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές το 2006.
Ο Mashal παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του πολιτικού γραφείου της Hamas στο τέλος του ορίου της θητείας του το 2017.
Μετά το 1984, αφοσιώθηκε στο έργο με πλήρη απασχόληση.
Όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ τον Αύγουστο του 1990, αυτός και η υπόλοιπη ηγεσία της Hamas στο Κουβέιτ μετεγκαταστάθηκαν στην Ιορδανία.

Πρώτη απόπειρα δολοφονίας από την Mossad

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1997, πράκτορες της Mossad υπό τις εντολές του πρωθυπουργού Benjamin  Netanyahu και του γραφείου ασφαλείας του επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν.
Οι πράκτορες μπήκαν στην Ιορδανία με πλαστά καναδικά διαβατήρια και μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες.
Δύο από αυτούς περίμεναν στην είσοδο των γραφείων της Hamas στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμάν και, καθώς ο Mashal έμπαινε στο γραφείο του, ένας από αυτούς ήρθε από πίσω και κράτησε μια συσκευή στο αριστερό αυτί του Mashal που μετέδιδε ένα ταχείας δράσης δηλητήριο.
Οι σωματοφύλακες του Mashal ήταν ύποπτοι για την επίθεση και μπόρεσαν να κυνηγήσουν τους πράκτορες και να τους συλλάβουν.
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν και άλλοι πράκτορες.
Σε μια συνέντευξη, περιέγραψε την επίθεση ως «ένα δυνατό θόρυβο στο αυτί μου ... σαν μπουμ, σαν ηλεκτροπληξία». έντονος πονοκέφαλος και άρχισε να κάνει έμετο.
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Ιορδανίας όπου η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία.

Διπλωματικό επεισόδιο Ιορδανίας - Ισραήλ και η παρέμβαση Klinton 

Αμέσως μετά το περιστατικό, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Hussein απαίτησε από τον Netanyahu να παραδώσει το αντίδοτο για το δηλητήριο, απειλώντας με σοβαρές διπλωματικές σχέσεις και να δικάσει τους κρατούμενους πράκτορες της Mossad.
Ο βασιλιάς Hussein φοβόταν ότι ο θάνατος ενός ηγέτη της Hamas θα προκαλούσε ταραχές στο βασίλειό του, ίσως ακόμη και έναν εμφύλιο πόλεμο.
Ο Netanyahu αρνήθηκε και το περιστατικό πήρε γρήγορα πολιτική σημασία.
Με τις σχέσεις Ισραήλ-Ιορδανίας να επιδεινώνονται ραγδαία, ο βασιλιάς Hussein απείλησε να ακυρώσει την ιστορική ειρήνη του 1994 μεταξύ των δύο χωρών εάν ο Mashal πεθάνει.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Klinton παρενέβη και υποχρέωσε τον Netanyahu να παραδώσει το αντίδοτο.
Ο επικεφαλής της Mossad, Danny Yatom, πέταξε στην Ιορδανία, με τη συγκατάθεση του Netanyahu, φέρνοντας ένα αντίδοτο για τη θεραπεία του Mashal.
Οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο King Hussein, όπου ο Mashal βρισκόταν σε κώμα, παρατήρησαν ότι τα συμπτώματα του Mashal ήταν σύμφωνα με υπερβολική δόση οπιοειδών.
Χορήγησαν το αντίδοτο, το οποίο έσωσε τη ζωή του Mashal.

Θα πεθάνω όταν το αποφασίσει ο Θεός

Σύμφωνα με τον Ronen Bergman που βασίζεται σε εσωτερικές πηγές του IDF, το αντίδοτο του Mashal εξασφάλισε μόνο την απελευθέρωση των δύο πρακτόρων της Mossad που πραγματοποίησαν την απόπειρα δολοφονίας.
Τουλάχιστον έξι άλλοι πράκτορες της Mossad που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κρατούνταν στην ισραηλινή πρεσβεία.
Ο βασιλιάς Hussein θα τους άφηνε ελεύθερους μόνο αν το Ισραήλ απελευθέρωσε τον Ahmed Yashin και μεγάλο αριθμό άλλων Παλαιστινίων αιχμαλώτων.
Ο βασιλιάς Hussein χρειαζόταν οι απαιτήσεις να είναι «αρκετές για να μπορέσει ο βασιλιάς να υπερασπιστεί δημόσια την απελευθέρωση της ομάδας που χτυπήθηκε».
Σε μια συνέντευξή του το 2008, ο Mashal είπε για την απόπειρα κατά της ζωής του: «[Με έκανε πιο θετικό για τη ζωή.
Έγινα πιο θαρραλέος μπροστά στο θάνατο.
Η πίστη μου έγινε ισχυρότερη ότι ένας άνθρωπος δεν πεθαίνει μέχρι να έρθει η ώρα του.
Δηλαδή, θα πεθάνω όταν το αποφασίσει ο Θεός, όχι όταν το αποφασίσει η Mossad, με έκανε επίσης πιο αποφασιστικό να εκπληρώσω τις ευθύνες μου».

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης