Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταγγελία κατά Σταϊκούρα: Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία συμβούλων που εργάζεται η σύζυγός του

Καταγγελία κατά Σταϊκούρα: Απευθείας ανάθεση  σε εταιρεία συμβούλων που εργάζεται η σύζυγός του
Θέμα ηθικής τάξης οι απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες συμβούλων όταν μάλιστα εργάζονται εκεί σύζυγοι υπουργών με αναβαθμισμένο ρόλο επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σάλο έχουν προκαλέσει οι νέες αποκαλύψεις για τις απευθείας αναθέσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε εταιρείες συμβούλων, με άμεση εμπλοκή συγγενικών προσώπων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις από την εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία», έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στις 20 Οκτωβρίου 2024, αποδεικνύουν πως ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέθεσε έργο στην εταιρεία συμβούλων στην οποία εργάζεται η σύζυγός του, θέτοντας ζήτημα ηθικής και διαφάνειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ανακοίνωση του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών, καταδικάζει την πρακτική αυτή, υπογραμμίζοντας την αδιαφανή διαχείριση της κυβέρνησης και την παράκαμψη των δημόσιων υπηρεσιών μέσω απευθείας αναθέσεων σε ιδιωτικές εταιρείες
. Το κόμμα τονίζει ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και ηθικό, καθώς οι ενέργειες αυτές ενισχύουν την επιρροή των ιδιωτικών συμφερόντων στη νομοθετική διαδικασία και στα μεγάλα έργα υποδομών.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, από τον Δεκέμβριο του 2023, 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε συμβουλευτικές εταιρείες, με ασαφή παραδοτέα έργα και χωρίς ουσιαστική διαφάνεια.
Η ερώτηση αυτή δεν έχει ακόμα απαντηθεί επί της ουσίας από την κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να καλύψει τη διαχειριστική της ανεπάρκεια, παραδίδοντας τη διαχείριση του κυβερνητικού έργου σε ιδιωτικές εταιρείες, συχνά με συγγενικούς δεσμούς με τους ίδιους τους υπουργούς», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας πως αυτό υπονομεύει την αρχή της καλής νομοθέτησης και ευτελίζει τη διαδικασία δημιουργίας νομοσχεδίων.
Η αποκάλυψη της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας» δείχνει πως, τον Φεβρουάριο του 2024, η εταιρεία συμβούλων στην οποία εργάζεται η σύζυγος του κ. Σταϊκούρα ανέλαβε την «εκτέλεση απαιτούμενων υπηρεσιών υποστήριξης και επίβλεψης έργων για την υποβοήθηση του γραφείου Υπουργού» με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ζητά εξηγήσεις για τη σύναψη της συγκεκριμένης σύμβασης.
Πέρα από τις ανησυχίες για την επιρροή ιδιωτικών συμφερόντων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει ξεκάθαρα το ζήτημα της ηθικής τάξης: «Πώς είναι δυνατόν ιδιωτικές εταιρείες με συγγενικά πρόσωπα υπουργών να επηρεάζουν τη νομοθετική διαδικασία και τα έργα υποδομών της χώρας;».
Το κόμμα καλεί την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις που έχει συνάψει με συμβουλευτικές εταιρείες τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς και τις εκθέσεις αξιολόγησης των έργων που έχουν ανατεθεί σε αυτές.
Η ανακοίνωση κλείνει με πυρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ζητώντας την άμεση παύση αυτών των πρακτικών και πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
«Οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν αν οι απευθείας αναθέσεις που έχουν κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια σχετίζονται με συγγενικές σχέσεις ή αν υπάρχει κάποιο άλλο μυστικό που πρέπει να αποκαλυφθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης