Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτός θα είναι ο νέος ΟΗΕ των BRICS - Τέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των λίγων και ισχυρών εθνών

Αυτός θα είναι ο νέος ΟΗΕ των BRICS - Τέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των λίγων και ισχυρών εθνών
Τα κράτη των BRICS καλούνται να διεκδικήσουν τη θέση που τους αρμόζει εντός των διεθνών οργανισμών
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των BRICS στη Ρωσία, τα κράτη που συμμετέχουν στη Συμμαχία υιοθέτησαν τη Διακήρυξη του Καζάν, με την οποία επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για μια σαρωτική μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δομών του Οργανισμού, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο αναλυτής γεωπολιτικής και οικονομικής διπλωματίας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Imagindia, Robinder Sachdev, αναλύει στο Sputnik με ποιούς τρόπους το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί προκειμένου «να αντανακλά τον δραστικά διαφορετικό κόσμο του σήμερα».

Τέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των λίγων και ισχυρών εθνών

«Τα βασικά όργανα λήψης αποφάσεων του ΟΗΕ, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας, εκπροσωπούν δυσανάλογα τα συμφέροντα λίγων ισχυρών εθνών, περιθωριοποιώντας τα περισσότερα κράτη-μέλη», σημείωσε ο Sachdev.
«Οι φωνές άλλων κρατών και μικρότερων εθνών καταπνίγονται, καθιστώντας τον ΟΗΕ μη αντιπροσωπευτικό της παγκόσμιας κοινότητας των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτή η ανισορροπία υπονομεύει τη νομιμοποίησή του ως ενός πραγματικά συμμετοχικού και ισότιμου διεθνούς θεσμού».
Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μεταρρυθμιστεί, «κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία και τη σημασία του σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία μέσα στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια. Αυτή η στασιμότητα θα συνεχίσει να αποδυναμώνει τη διεθνή συνεργασία, να αποσταθεροποιεί την παγκόσμια διακυβέρνηση και να περιορίζει τον ρόλο του ΟΗΕ σε έναν ανίσχυρο παρατηρητή», προειδοποίησε ο αναλυτής.

Τα κράτη των BRICS καλούνται να διεκδικήσουν τη θέση που τους αρμόζει εντός των διεθνών οργανισμών

Μιλώντας στην πρόσφατη Σύνοδο των BRICS στο Kazan, ο Πρόεδρος Vladimir Putin τόνισε ότι το μερίδιο των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που ωσόσο δεν αντικατοπτρίζεται επαρκώς στις δομές του ΟΗΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Sachdev ανέφερε ότι «τα ιδρύματα του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις αυξανόμενες ανάγκες πληθυσμού και την οικονομική πραγματικότητα των αναπτυσσόμενων χωρών στις αρχές του 21ου αιώνα, αυξάνοντας την εκπροσώπησή τους σε όργανα λήψης αποφάσεων, ειδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τους βασικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς».
«Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σε θέματα και πολιτικές που αφορούν το εμπόριο, την κλιματική δράση και τη μεταφορά τεχνολογίας. Ο ΟΗΕ πρέπει επίσης να δώσει προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες επικεντρωμένες στην ανάπτυξη, όπως η ενίσχυση των δυνατοτήτων και η βιώσιμη ανάπτυξη, για να αντιμετωπίσει τις ειδικές προκλήσεις τους», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Διπλή στρατηγική για τον μετασχηματισμό του ΟΗΕ

Επεσήμανε επίσης ότι οι BRICS μπορούν να συμβάλουν στον μετασχηματισμό του ΟΗΕ «μέσα από μια διπλή στρατηγική», η οποία περιλαμβάνει «μακροπρόθεσμη πίεση για μεταρρυθμίσεις» και «άμεσες εφαρμόσιμες πολιτικές ενέργειες».
Συγκεκριμένα, οι BRICS «μπορούν να αξιοποιήσουν τη συλλογική τους επιρροή, καθιστώντας σαφές ότι η αποτυχία του ΟΗΕ να μεταρρυθμιστεί μπορεί να οδηγήσει στην άνοδο εναλλακτικών πολυμερών οργανισμών. Αυτό σημαίνει ότι η αυξημένη βαρύτητα του ΟΗΕ βρίσκεται σε κίνδυνο εάν οι αναδυόμενες δυνάμεις παραμείνουν εκτός της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», τόνισε ο Sachdev.
«Οι BRICS μπορούν να πιέσουν για μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας με ίσα δικαιώματα για νέα μέλη ή η ενίσχυση του ρόλου του Παγκόσμιου Νότου στα αναπτυξιακά προγράμματα ή η επίλυση εμφυλίων πολέμων και ανθρωπιστικών κρίσεων σε κάποιες περιοχές του κόσμου, δημιουργώντας έτσι δυναμική για ευρύτερες αλλαγές», κατέληξε.
Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Sputnik, ο Eduardo Paes Saboia, γραμματέας για την Ασία και τον Ειρηνικό στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, δήλωσε ότι, με το πολυμερές σύστημα να βρίσκεται πλέον «σε κρίση», η ελπίδα είναι ότι οι BRICS «θα βοηθήσουν στο αίτημα για μεταρρύθμιση των πολυμερών θεσμών και έναν ισχυρότερο ρόλο του ΟΗΕ στο διεθνές σύστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης