Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντέστρεψε τα κέρδη η Wall Street και έκλεισε με ήπιες απώλειες

tags :
Αντέστρεψε τα κέρδη η Wall Street και έκλεισε με ήπιες απώλειες
Αν και παραδέχεται πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι οικονομικές προοπτικές αβέβαιες, η Fed χαλαρώνει σημαντικά τη νομισματική πολιτική
(Συνεχές upd) Με απώλειες, αν και νωρίτερα οι δείκτες Dow Jones και S&P έφθασαν σε επίπεδα - ρεκόρ ενδο-συνεδριακά, έκλεισε η Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve (Fed) να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β. στο εύρος 4,75% με 5%.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), οι πρόσφατοι δείκτες για τις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας έχουν επιβραδυνθεί και το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί αλλά παραμένει χαμηλό.
Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο του 2% της Επιτροπής, αλλά παραμένει υψηλός.

«Η FOMC επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι ισορροπημένοι.
Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η FOMC είναι προσεκτική. (...)
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του -αμερικανικού- Δημοσίου και χρεόγραφα και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές και θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων», σχολιάζει η Fed.

Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές προβλέψεις για τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, η Fed αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για οικονομική ανάπτυξη και ανεργία στις ΗΠΑ το 2024, σε 2% (από 2,1%) και 4,4% (έναντι πρόβλεψεις για ανεργία 4% στο τέλος του τρέχοντος έτους) αντίστοιχα.
Βέβαια, αναμένει χαμηλότερο πληθωρισμό στο τέλος του έτους, στο 2,3% έναντι πρόβλεψης για 2,6%.
Οι υπόλοιπες προβλέψεις παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες:

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-18_211111.png


Η εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα, ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο. 
Συγκεκριμένα, η έρευνα Empire State Manufacturing Survey της Fed Νέας Υόρκης ανακοίνωσε επίδοση 11,5 τον Σεπτέμβριο 2024 -αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ των εταιρειών που ανέφεραν επέκταση και συρρίκνωση- από -4,7 τον Αύγουστο.

Επίσης, οριακή άνοδο 0,1% -σε μηνιαία βάση- κατέγραψαν οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ τον Αύγουστο 2024, όταν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση 0,3%.
Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και της βενζίνης, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2% (έναντι 0,4% τον Ιούλιο).
Oι πωλήσεις βενζίνης βούτηξαν 1,2% έναντι ανόδου 0,5% τον προηγούμενο μήνα.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 2,1% τους τελευταίους 12 μήνες, μέτρια αύξηση, κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

H βιομηχανική παραγωγή επέστρεψε σε θετικό έδαφος -με άνοδο 0,8%- τον Αύγουστο 2024, ενώ η χρήση του παραγωγικού δυναμικού αυξήθηκε στο 77,2% από 76,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.
Παράλληλα, η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα ενισχύθηκε 0,9%, μετά από πτώση 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 6 μηνών, τον Αύγουστο 2024, σημειώνοντας άλμα 9,6% καθώς εντείνεται η οικοδομική δραστηριότητα με την κατασκευή έργων.
Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν σε 1,36 εκατομμύρια τον Αύγουστο, από 1,24 εκατομμύρια τον Ιούλιο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της Wall Street που έκανε λόγο για ρυθμό ανόδου κατά 1,31 εκατ. ενώ μάλιστα σε ετήσια βάση «αναρριχήθηκαν» κατά 3,9%.
Οι ενάρξεις μονοκατοικιών σημείωσαν επίσης άνοδο τον Αύγουστο, ενώ οι οικοδομικές άδειες, σημάδι για μελλοντικές κατασκευές, αυξήθηκαν 4,9% σε 1,48 εκατ.
Η ζήτηση για νέες κατασκευές ενισχύθηκε λόγω έντονης έλλειψης υφιστάμενων κατοικιών στην αγορά, με την ανέγερση νέων κτιρίων να αυξάνεται στο μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους και να «δίνει ζωή» σε μία αγορά που δέχθηκε πλήγμα από την επιθετική νομισματική πολιτική της Fed.
Την ίδια ώρα ωστόσο, οι άδειες για μελλοντική κατασκευή μονοκατοικιών μειώθηκαν κατά 6,7% τον Αύγουστο.

Οι επενδυτές... αποκωδικοποίησαν τον Powell

Αν και στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fed οι δείκτες κατέγραψαν κέρδη, η ομιλία του Jerome Powell «προσγείωσε» τους επενδυτές, καθώς ο αξιωματούχος δεν δεσμεύθηκε για νέες μειώσεις επιτοκίων. 
Παράλληλα, επικαλέστηκε για τη μείωση κυρίως την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και δεν υπογράμμισε τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να φουντώσουν οι υποψίες... για πολιτική απόφαση ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Το κλείσιμο των τριών κύριων δεικτών (άνοιγμα στις 16:30)

0000.png

Οι top gainers και οι top losers της ημέρας σε Dow, S&P και Nasdaq: 

1_94.png
2_79.png
3_50.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης