Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στη Wall μετά τη μείωση επιτοκίων από τη Fed – Στο +1,7% ο S&P 500, o Nasdaq +2,51%

Ράλι στη Wall μετά τη μείωση επιτοκίων από τη Fed – Στο +1,7% ο S&P 500, o Nasdaq +2,51%
Ενθουσιασμός... βραχυπρόθεσμα!

Ισχυρή πορεία ανόδου τροχοδρόμησαν οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024, μετά το κλείσιμο του κύκλου σύσφιξης από τη Fed, που κράτησε τα επιτόκια σε υψηλό 20 ετών, και την έναρξη μιας περιόδου χαλάρωσης, η οποία ενόψει των αμερικανικών εκλογών, στις 5 Νοεμβρίου, αναμένεται να διαμορφώσει μια εικόνα ενθουσιασμού…
Όπως γίνεται αντιληπτό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θέλησε να κάνει ένα «δώρο» στην υποψήφια των Δημοκρατικών Kamala Harris, δεδομένου ότι ούσα ήδη στην κυβέρνηση θέλει να «πατήσει» σε ένα οικονομικό success story, με όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες και τις αγορές στα… πράσινα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,26% στις 42.025 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε αύξηση +1,7% στις 5.713 μον., ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +2,51% στις 18.013 μον.
σφαδφσαδ.JPG
Στο ταμπλό, οι τεχνολογικές μετοχές σημειώνουν ράλι, με τις μετοχές των δεικτοβαρών Nvidia και AMD να κερδίζουν +3,97% και 5,7%, αντίστοιχα.
Η δε Micron Technology διαπραγματεύτηκε στο +2,18%, ενώ ανόδικά κινήθηκαν και οι Meta (3,93%) και Alphabet (1,86%).
Επίσης, με μόχλευση από τα χαμηλότερα επιτόκια, ο οικονομικός γίγαντας JP Morgan ενισχύθηκε 1,42%.

Υπενθυμίζεται πως η Fed περιέκοψε τα επιτόκια κατά 0,5%, στο εύρος 4,75% - 5,0%, κάτι που ενθουσίασε τους μετέχοντες στην αγορά, οι οποίοι ανέμεναν μια μείωση κατά 0,25%.
«Αυτά ήταν τα καλύτερα νέα που έχω ακούσει από τη Fed εδώ και χρόνια», είπε ο Jeremy Siegel, ομότιμος καθηγητής στο Wharton School of Business του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στο «Squawk Box» του CNBC την Πέμπτη σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
«Αυτά είναι φανταστικά νέα για την αγορά και σπουδαία νέα για την οικονομία».
Παράλληλα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 12.000 από το αναθεωρημένο σύνολο της προηγούμενης εβδομάδας, κατευνάζοντας την ανησυχία για ύφεση.
Ειδικότερα, ύστερα από την πτώση, ο αριθμός τους φτάνει τις 219.000, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας της χώρας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 19/9.
Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.
Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων φτάνει τις 227.500, μείωση κατά 3.500 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.  
Επίσης, οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Αύγουστο σε χαμηλό 10 μηνών, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων οικονομικής προσιτότητας κάτι που μένει να αποδειχτεί αν αλλάξει μετά τη πρόσφατης μείωσης των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων.
Τα συμβόλαια που έκλεισαν μειώθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε 3,86 εκατομμύρια σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Εθνική Ένωση Μεσιτών.
Αυτό ήταν ασθενέστερο από τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg.
Τα αποθέματα μεταπώλησης αυξήθηκαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, με την προσφορά υφιστάμενων κατοικιών να αυξάνεται κατά 0,7% σε 1,35 εκατομμύρια. Αυτό εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2020. Ακόμα κι έτσι, αυτό είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των 1,9 εκατομμυρίων τα πέντε χρόνια πριν από την πανδημία. Με τον τρέχοντα ρυθμό πωλήσεων, αυτό αντιπροσωπεύει προσφορά 4,2 μηνών.
Η μέση τιμή πώλησης, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε κατά 3,1% κατά το έτος μέχρι τον Αύγουστο, στα 416.700 δολάρια. Αυτή ήταν η υψηλότερη τιμή για οποιονδήποτε Αύγουστο στα στοιχεία του NAR.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών έχουν κατά μέσο όρο 4 εκατομμύρια ετήσιο ρυθμό, πολύ πιο αργό από τον ρυθμό των 5,3 εκατομμυρίων το έτος πριν από την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης