Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση η Ρωσία, ετοιμάζει νομική ασπίδα απέναντι στις παράνομες δυτικές κυρώσεις

Στην αντεπίθεση η Ρωσία, ετοιμάζει νομική ασπίδα απέναντι στις παράνομες δυτικές κυρώσεις
Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας παραβιάζουν διεθνείς συμφωνίες, καταγγέλλει η Μόσχα
Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει βήματα για τη διαμόρφωση ενός είδους «νομικής ασπίδας» που θα εμποδίζει την εξωεδαφική ισχύ των δυτικών κυρώσεων, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Konstantin Chuychenko κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του νομικού φόρουμ των BRICS στη Μόσχα.
«Οι δυτικές χώρες εισάγουν από κοινού αυτά τα μέτρα, οπότε η προστασία από αυτά πρέπει να έχει επίσης συλλογικό χαρακτήρα», τόνισε.
Η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί η αντίσταση στα μονομερή περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο της δικαστικής προσέγγισης των χωρών BRICS, διευκρίνισε.

Παραβίαση διεθνών συμφωνιών

Επί του παρόντος, οι κυρώσεις εισάγονται όχι μόνο από ορισμένες χώρες αλλά και από υπερεθνικές ομάδες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ένα μπλοκ χωρών που συνδέονται με κοινά συμφέροντα ή συμμαχικές υποχρεώσεις, δήλωσε στο Vedomosti ο δικηγόρος Alexander Khaminsky.
«Επομένως, οι ίδιες οι κυρώσεις παραβιάζουν διεθνείς συμφωνίες, που έχουν υπογραφεί από τα υποκείμενα που εισάγουν τις κυρώσεις, όπως ο ΠΟΕ», τόνισε. Από αυτή την άποψη, η πρόταση να απαντήσουν στις κυρώσεις αυτές οι χώρες και τα μπλοκ συλλογικά, στο πλαίσιο άλλων υπερεθνικών σχηματισμών, όπως οι BRICS, είναι λογική, εκτίμησε ο εμπειρογνώμονας.

Συλλογική απάντηση

Η ανάπτυξη μιας συλλογικής συνολικής απάντησης στις δυτικές κυρώσεις αποτελεί την επίλυση ενός «ζητήματος που έχει καθυστερήσει από καιρό» και το οποίο περιλαμβάνει διάφορες πτυχές της διακρατικής αλληλεπίδρασης, συμφώνησε ο διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC) Ivan Timofeev.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τα ζητήματα των εταιρειών που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τις δυτικές κυρώσεις ή την άρνηση τήρησής τους από το φόβο δευτερογενών κυρώσεων, εξήγησε. Επιπλέον, το ζήτημα μιας ολοκληρωμένης νομικής αντίδρασης είναι επίσης σχετικό όσον αφορά την υπεράσπιση Ρώσων πολιτών που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα στο εξωτερικό, πρόσθεσε ο Timofeev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης