Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin τρομάζει τη Δύση: Η Ρωσία έχει πυρηνικά και κάθε όπλο να συντρίψει τον εχθρό - Παγκόσμιο σοκ με τον «πατέρα των βομβών»

Ο Putin τρομάζει τη Δύση: Η Ρωσία έχει πυρηνικά και κάθε όπλο να συντρίψει τον εχθρό - Παγκόσμιο σοκ με τον «πατέρα των βομβών»
Ο Putin τόνισε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας και της Λευκορωσίας
(upd) Το ύστατο προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δύση και προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μιλώντας την Τετάρτη (25/9/2024) στη συνεδρίαση του του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πυρηνική αποτροπή και το νέο δόγμα.
Η πυρηνική τριάδα παραμένει η πιο σημαντική εγγύηση για την ασφάλεια του ρωσικού κράτους και των πολιτών του τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, παραμονή της συνάντησης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και του Αμερικανού ομολόγου του, Joe Biden στις ΗΠΑ.
Η προειδοποίηση Putin έρχεται στον απόηχο αποκαλυπτικού δημοσιεύματος των ΝΥΤ, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» σε πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος εφόσον αυτά πραγματοποιούνται από ουκρανικό έδαφος και με εξοπλισμό που δεν είναι αμερικανικής κατασκευής.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις Putin έγιναν δημοσίως για να μεταφερθεί με τον πλέον ισχυρό τρόπο το μήνυμα αποτροπής προς τη Δύση.

Πιο αυστηρό το ρωσικό πυρηνικό δόγμα

Η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή έχει διευρυνθεί.
Ο κατάλογος των στρατιωτικών απειλών για την εξουδετέρωση των οποίων πραγματοποιείται πυρηνική αποτροπή έχει διευρυνθεί.
Η επιθετικότητα από την πλευρά οποιουδήποτε μη πυρηνικού κράτους, αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους, προτείνεται να θεωρηθεί ως κοινή τους επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Μια μαζική επίθεση με στρατηγικά και μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους cruise, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υπερηχητικά όπλα προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και η διέλευση τους από τα ρωσικά σύνορα θα γίνει η βάση για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Η επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας ως συμμάχου της Ρωσίας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πυρηνικό χτύπημα.

Putin: Απάντηση σε κάθε κρίσιμη απειλή για τη Ρωσία

Μια κρίσιμη απειλή για τη Ρωσία ακόμη και με συμβατικά όπλα θα δικαιολογούσε μια πυρηνική απάντηση.
Αυτό δήλωσε ο Putin στη συνεδρίαση της μόνιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πυρηνική αποτροπή ξεκαθαρίζοντας πως η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά και καταστροφικά σε πλήγματα στη ρωσική επικράτεια με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας.
Ο Putin τόνισε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας και της Λευκορωσίας, «συμπεριλαμβανομένου του εάν ο εχθρός, χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα, δημιουργήσει κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία μας».

Η πυρηνική τριάδα η πιο σημαντική εγγύηση 

Σύμφωνα με τον Putin, η πυρηνική τριάδα παραμένει η πιο σημαντική εγγύηση για την ασφάλεια του ρωσικού κράτους και των πολιτών του και ένα εργαλείο για τη διατήρηση της στρατηγικής ισοτιμίας και ισορροπίας δυνάμεων στον κόσμο.
Οι θεμελιώδεις αρχές της ρωσικής πολιτικής για την πυρηνική αποτροπή πρέπει να προσαρμοστούν στην τρέχουσα πραγματικότητα, σημείωσε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος.
«Είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν οι διατάξεις του στρατηγικού σχεδιασμού στην τρέχουσα πραγματικότητα», συνέχισε.
«Έχει διεξαχθεί βαθιά και ολοκληρωμένη ανάλυση των προσεγγίσεων της Ρωσίας για την πιθανή χρήση πυρηνικών δυνάμεων και την προσαρμογή τους», πρόσθεσε.
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ειδικοί από το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες διεξήγαγαν μια βαθιά και περιεκτική ανάλυση και αξιολόγησαν την ανάγκη προσαρμογής των προσεγγίσεών μας στην πιθανή χρήση πυρηνικών δυνάμεων», συνέχισε.

Αλλάζει η  στρατιωτική και πολιτική κατάσταση

«Η τρέχουσα στρατιωτική και πολιτική κατάσταση αλλάζει δυναμικά και η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να το λάβει αυτό υπόψη, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης νέων πηγών στρατιωτικών απειλών και κινδύνων» σημείωσε.
«Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι η τρέχουσα στρατιωτική και πολιτική κατάσταση αλλάζει δυναμικά και είμαστε υποχρεωμένοι να το λάβουμε υπόψη, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης νέων πηγών στρατιωτικών απειλών και κινδύνων για τη Ρωσία και τους συμμάχους μας», τόνισε.
Έχει προταθεί να γίνουν ορισμένες διευκρινίσεις, όσον αφορά τους ορισμούς των προϋποθέσεων για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, διευκρίνισε ο Ρώσος ηγέτης.

Το πυρηνικό χτύπημα και τα άλλα όπλα

Τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα περιγράφονται στο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας και στις «Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής».
Σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα, αυτό είναι δυνατό σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της χρησιμοποιώντας όπλα μαζικής καταστροφής ή επίθεση με συμβατικά, όταν απειλείται η ύπαρξη του ίδιου του κράτους.
Η Ρωσία πάντα προσπαθούσε να αποτρέψει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων τους, δήλωσε ο Putin.
«Έχουμε πάντα μια εξαιρετικά υπεύθυνη προσέγγιση σε τέτοια ζητήματα, γνωρίζοντας καλά την κολοσσιαία δύναμη αυτών των όπλων, και επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη διεθνή νομική βάση για την παγκόσμια σταθερότητα, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και των στοιχείων τους», συνέχισε με νόημα και υπαινισσόμενος ένα πρώτο χτύπημα με άλλο καταστροφικό μεν αλλά όχι πυρηνικό όπλο.

Ο πατέρας όλων των βομβών - Χτύπημα εξίσου θανατηφόρο με πυρηνικό όπλο


Ο Putin αλλά και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Ρωσία στον απόηχο του επίμονου αιτήματος των Ουκρανών για χτυπήματα με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας βαθιά στη Ρωσία, η Μόσχα θα ισοπεδώσει την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, με μη πυρηνικά όπλα ως απάντηση.
Η Ρωσία, αν και επιμένει πως έχει ήδη τυπικά τους λόγους για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μετά την εισβολή της Ουκρανίας στη ρωσική περιοχή Kursk, μπορεί αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις νέες τεχνολογίες όπλων της για να μετατρέψει το Κίεβο σε μια τεράστια, διαλυμένη περιοχή όταν εξαντληθεί η υπομονή της.
Ποιο όμως είναι αυτό το όπλο με το οποίο προειδοποιεί η Ρωσία.
Υπαινίσσεται την πιθανή χρήση από τη Ρωσία της FOAB (ο πατέρας όλων των βομβών), της πιο βαριάς συμβατικής βόμβας που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία.
Η επίσημη ονομασία του FOAB είναι ATBIP (Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power).
Η βόμβα ζυγίζει περίπου 7.100 κιλά και φέρεται να έχει εκρηκτική απόδοση ισοδύναμη με 44 τόνους TNT.
Ο FOAB είναι ένα θερμοβαρικό όπλο, το οποίο είναι ιδιαίτερα καταστροφικό λόγω της ικανότητάς του να εκρήγνυται στον αέρα, δημιουργώντας ένα κύμα έκρηξης υψηλής πίεσης και ένα παρατεταμένο φαινόμενο καύσης.
Αυτό το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι οποιωνδήποτε στόχων, συμπεριλαμβανομένων δομών, οχυρώσεων και προσωπικού.
Ο FOAB αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2007, επιδεικνύοντας τις προόδους της Ρωσίας στα συμβατικά όπλα.
Η Ρωσία ανέπτυξε τη βόμβα ως απάντηση στην Αμερικανική MOAB, που συχνά αναφέρεται ως η «Μητέρα όλων των βομβών».
Όλα τα αεροσκάφη του ρωσικού βομβαρδιστικού στόλου - Tu-22M3 Backfire, Tu-95MS Bear-H και Tu-160 Blackjack- είναι εξοπλισμένα για τη ρίψη του FOAB.

russia_1_1.JPG

Ο Sarmat νέος φορέας ρίψης του πατέρα των βομβών

Ωστόσο, μία αναφορά  σε «χρήση νέων οχημάτων παράδοσης» υποδηλώνει ότι εξετάζεται μια καλύτερη επιλογή ρίψης από τα βομβαρδιστικά, τα οποία πιθανότατα θα υποστούν υψηλά ποσοστά φθοράς κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών τους λόγω των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων Patriot που αναπτύσσονται γύρω από το Κίεβο.
Οι Ρώσοι αναφέρεται στη χρήση ενός πυραύλου όπως ο RS-28 Sarmat, γνωστός και ως Satan II, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 10 τόνων σε διηπειρωτικό βεληνεκές.
Ο Sarmat σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τους ICBM SS-18 Satan της Σοβιετικής εποχής και αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο ισχυρούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους όσον αφορά τη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου.
Είναι σημαντικό ότι ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να φέρει συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.
russia_2_2.jpg

Ο FOAB 7 τόνων θα ήταν εύκολο να τον μεταφέρει το Sarmat.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το Sarmat έχει σχεδιαστεί για να φέρει πολλαπλές κεφαλές, είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να φέρει περισσότερα από έναν FOAB
Ο Sarmat είναι ένας πύραυλος υγρού καυσίμου με βάρος εκτόξευσης 208,1 μετρικούς τόνους, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι καύσιμο.
Με τη μείωση του φορτίου καυσίμου του μεγαθηρίου, είναι θεωρητικά δυνατό να αυξηθεί δραματικά το ωφέλιμο φορτίο του πυραύλου.

russia_4.JPG
Απάντηση στην υπαρξιακή απειλή

Ωστόσο, η αύξηση του ωφέλιμου φορτίου πέρα από τις σχεδιαστικές προδιαγραφές θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα, την τροχιά και την ακρίβεια του πυραύλου, παράμετροι που είναι κρίσιμες.
Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο Sarmat είναι μια μετασοβιετική ανακάλυψη από τη Ρωσία που βασίζεται στην τεχνολογία της σοβιετικής εποχής.
Ο πύραυλος εισήχθη επίσημα στις στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η Ρωσία άρχισε να αντιλαμβάνεται την βίαιη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ως υπαρξιακή απειλή από τις αρχές αυτού του αιώνα.
Έχει αναπτύξει διάφορες επιλογές απόκρισης για να αποτρέψει μια τέτοια επέκταση.

russia_5.jpg
Δεν είναι πυρηνικό όπλο αλλά μπορεί να γονατίσει την Ουκρανία άμεσα

Το 2018, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε πολλά νέα οπλικά συστήματα που είχε αναπτύξει η Ρωσία ως απάντηση στην απειλή.
Συγκεκριμένα, σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πύραυλοι Sarmat.
Άλλα οπλικά συστήματα που αναπτύχθηκαν περιλαμβάνουν το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard, τον βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal (Kh-47M2), τον πυρηνικό πύραυλο cruise Burevestnik (Skyfall ή SSC-X-9), τον αυτόνομο, πυρηνικό πύραυλο Poseidon (Status-6 ή Kanyon)
Ο Sarmat αναπτύχθηκε από την αρχή με την ικανότητα να μεταφέρει μεγαλύτερες κεφαλές όταν χτυπά στόχους σε μικρότερη εμβέλεια.
Πράγματι, είναι κατανοητό ότι ο Sarmat έχει δοκιμαστεί με διαφορετικά ωφέλιμα φορτία.
Στο παρελθόν, Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στη χρήση νέου όπλου στην περίπτωση της ουκρανικής κλιμάκωσης.
Εάν, πράγματι, ο Medvedev υπαινίσσεται την πιθανή χρήση μιας τεράστιας συμβατικής κεφαλής που μεταφέρεται με πύραυλο, ο κόσμος θα μπορούσε κάλλιστα να αναπνεύσει.
«Δεν είμαστε τόσο κοντά στον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα όπως έχουν προειδοποιήσει πολλοί αναλυτές», γράφει ο ιστότοπος Eurasian Times.
Μια συμβατική ρωσική απάντηση σε μια ουκρανική κλιμάκωση –όπως βαθιά χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα – όσο σοβαρή κι αν είναι, δεν ισοδυναμεί με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Ωστόσο, η χρήση του πυραύλου Sarmat με κεφαλή FOAB 7 τόνων θα μπορούσε να γονατίσει την Ουκρανία άμεσα.
Φυσικά, οι παράπλευρες ζημιές από την κεφαλή των 7 τόνων θα είναι βαριές.
Σαφώς, η ρωσική απάντηση είναι ανάλογη, εκτός από συμβατική.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin παραδέχτηκε ότι τα βαθιά χτυπήματα με χρήση αμερικανικών όπλων από τις ουκρανικές δυνάμεις θα είχαν μικρό αντίκτυπο στις πολεμικές δυνατότητες της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα έχει ήδη μετακινήσει το 90% της κρουστικής της δύναμης εκτός του εύρους των αμερικανικών όπλων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχει νόημα για την Ουκρανία να συνεχίσει να πιέζει τη Δύση για χτυπήματα βαθιά στη ρωσική επικράτεια.



www.bankiingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης