Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Κίνα ξεφορτώνεται αμερικανικό χρέος πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ – Σε χαμηλό 12ετίας η κατοχή ομολόγων τον Ιούνιο

Γιατί η Κίνα ξεφορτώνεται αμερικανικό χρέος πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ – Σε χαμηλό 12ετίας η κατοχή ομολόγων τον Ιούνιο
Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της αποδολαριοποίησης, χρησιμοποιώντας το γιουάν και τα τοπικά νομίσματα σε συναλλαγές με άλλες χώρες, ενώ πουλά ομόλογα, συσσωρεύει επίσης μαζικά χρυσό στα συναλλαγματικά αποθέματά της
Η Κίνα, κορυφαίο μέλος της ομάδας των BRICS, έχει ξεφορτωθεί πάνω από 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογά των ΗΠΑ από τις αρχές του 2024, πρόκειται για χαμηλό 12 ετών όσον αφορά την έκθεση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο στο αμερικανικό χρέος.
Τα στοιχεία υπογραμμίζονται από το μεγαλύτερο sell-off που ξεκίνησε ποτέ η Κίνα καθώς μείωσε την έκθεσή της κατά 53,3 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Τα δεδομένα από το 3ο τρίμηνο του 2024 δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί, αλλά με πρόσφατους ρυθμούς, θα μπορούσαν να προσθέσουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.
Η Κίνα και άλλες χώρες BRICS πωλούν αμερικανικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων από το 2022.
Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι BRICS και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες θέλουν να απομακρυνθούν από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ στα αποθεματικά τους.
Το δολάριο έχει πληγεί από τη στρατηγική αποδολαριοποίησης που ακολουθεί ο Παγκόσμιος Νότος και τον πληθωρισμό που πλήττει την αμερικανική οικονομία την ίδια περίοδο.
Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε τα 35,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Η Κίνα υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της αποδολαριοποίησης, χρησιμοποιώντας το γιουάν και τα τοπικά νομίσματα σε συναλλαγές με άλλες χώρες.


Επιπλέον, ενώ πουλά ομόλογα, η Κίνα συσσωρεύει επίσης μαζικά χρυσό στα αποθέματά της.
Η Κίνα και η συμμαχία των BRICS είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού το 2022, το 2023, ακόμη και το 2024, όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία.
Μόνο πέρυσι, η Κίνα πρόσθεσε αρκετούς τόνους χρυσού αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποθέματά της.
Αυτό ταιριάζει στο αφήγημα ότι το νέο νόμισμα BRICS θα υποστηρίζεται από το πολύτιμο μέταλλο.
Ο Stephen Chiu, επικεφαλής στρατηγικής για το ξένο συνάλλαγμα και τα επιτόκια της Ασίας στο Bloomberg Intelligence πιστεύει ότι αυτό θα συνεχιστεί, ειδικά καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ομάδας των BRICS.
«Η πώληση αμερικανικών τίτλων από την Κίνα θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ  συνεχίζεται και αναμένεται να κορυφωθει», δήλωσε ο στρατηγός νωρίτερα αυτό το έτος.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Donald Trump εκλεγεί στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.
Ως εκ τούτου, οι BRICS και η Κίνα καταφεύγουν στο ντάμπινγκ των αμερικανικών ομολόγων πριν συμβεί αυτό, για να έχουν ένα πόδι επάνω μετά τις φετινές εκλογές στις ΗΠΑ

Η νομισματική σύσφιξη στις ΗΠΑ

Οι Κινέζοι ειδικοί δήλωσαν την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024 ότι η κατοχή αμερικανικού χρέους εκ μέρους Κινέζων επενδυτών φθάνουν σε χαμηλό 12 ετών θα βοηθήσει την Κίνα να μειώσει τις απώλειες που προκύπτουν από τη νομισματική σύσφιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και να βελτιστοποιήσει τη διεθνή κατανομή περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
Η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος κάτοχος αμερικανικού χρέους, είχε περιορίσει τα ομόλογα των ΗΠΑ για επτά συνεχόμενους μήνες στα 967,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος Ιουνίου, από 980,8 δισεκατομμύρια δολάρια έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό χρέος που διακρατά η Κϊνα έφτασε σε χαμηλό 12 ετών τον Ιούνιο, αφού έπεσε κάτω από το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων τον Μάιο.
Εν τω μεταξύ, το σύνολο των ομολόγων ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 7,43 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος Ιουνίου, αυξημένο κατά 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάιο, αλλά μειωμένο κατά 88,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η Ιαπωνία, ο κύριος κάτοχος του αμερικανικού χρέους, μείωσε τα διαθέσιμά της κατά 67,7 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους σε 1,236 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Οι ειδικοί απέδωσαν τη φθίνουσα έλξη των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου στις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federa Reserve, τον υψηλό πληθωρισμό και την αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών στις ΗΠΑ..
«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των συμμετεχόντων στην αγορά για τα αμερικανικά ομόλογα έχουν γίνει πιο πτωτικές, οδηγώντας σε μείωση της ζήτησης για αμερικανικό χρέος σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας», δήλωσε ο Ye Yindan, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών της Τράπεζας της Κίνας.

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποπληθωρίσουν την αξία του χρέους των επενδυτών στις ΗΠΑ και να αυξήσουν τις πτωτικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία, είπε ο Ye, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι του αμερικανικού χρέους έχουν ενταθεί καθώς το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει  εκτιναχθεί.
Με τη Fed να αυξάνει τα επιτόκια κατά 225 μονάδες βάσης φέτος για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ο οποίος κυμαίνεται γύρω από το υψηλό 40 ετών, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε στο 2,79%, από 1,52% στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με το market tracker Wind Info.
Καθώς οι τιμές των ομολόγων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις αποδόσεις, αυτή η διαδικασία μείωσε τις τιμές των ομολόγων, γεγονός που θα προκαλούσε ζημίες στους επενδυτές που πωλούν τα ομόλογα πριν από τη λήξη τους, είπαν οι ειδικοί.
Εκτός από τη μείωση των τιμών των ομολόγων, ο αυξημένος πληθωρισμός στις ΗΠΑ αντιστάθμισε τις φαινομενικά υψηλές ονομαστικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, δήλωσε ο Yang Jinghao, επικεφαλής οικονομολόγος της Concat Data Technology (Hangzhou) Co Ltd..
Ο Liu Chunsheng, αναπληρωτής καθηγητής στο Central University of Finance and Economics, δήλωσε ότι τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου σε κιναζικά χέρια ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω εν μέσω του κύκλου σύσφιξης της Fed και του αμερικανικού πολιτικού κύκλου.
Ωστόσο, η πτώση μπορεί σταδιακά να επιβραδυνθεί, δεδομένης της θέσης των αμερικανικών ομολόγων ως κρίσιμου διεθνούς αποθεματικού ενεργητικού. \
«Εκτός και αν προκύψουν πολύ ακραίες συνθήκες, δεν είναι ρεαλιστικό για την Κίνα να μειώσει όλη την έκθεση της στο χρέος των ΗΠΑ».

Ποιες συνέπειες θα υπάρξουν;

Ωστόσο, με τη συνεχή ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, άλλαξε και η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Κίνα.
Όπως τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα δολάρια που προέρχονται από το εμπόριο για να προχωρεί σε εξαγορές εταιρειών και σε επενδύσεις στην καινοτομία κ.λπ.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης επιβάλει περιορισμούς στην Κίνα σε πολλές του διμερούς εμπορίου.
Σκοπός της είναι να μην απειληθεί η θέση της ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Στη διαδικασία των προηγούμενων εμπορικών ανταλλαγών, η Κίνα έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο ποσό δολαρίων και ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθεί αυτή η νομισματική προσφορά ήταν η αγορά αμερικανικού χρέους (είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού).
Άλλωστε, το χρέος που εκδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθεί να έχει κάποια αξιοπιστία.
Και ενώ οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, το δολάριο κυριαρχούσε πάντα στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
Εάν η Κίνα συνεχίσει να μειώνει τα ομόλογα των ΗΠΑ και να τα πουλάει όλα, ποιες «συνέπειες» θα υπάρξουν;
Με την πάροδο του χρόνου, η Κίνα κατέχει όλο και περισσότερο χρέος των ΗΠΑ και η Κίνα έχει γίνει σταδιακά μία από τις τρεις χώρες με την μεγαλύτερη έκθεση στο αμερικανικό χρέος
Η κατοχή μεγάλου ποσού χρέους των ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα ευεργετική για την ανάπτυξη της Κίνας.
Στην αρχή, ο λόγος για τον οποίο η Κίνα επένδυσε σε αυτό το χρέος των ΗΠΑ ήταν κυρίως για να προωθήσει την εγχώρια ανάπτυξη.
Ήταν πολύ ωφέλιμο να χρησιμοποιεί το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα εξωτερικού εμπορίου.
Για παράδειγμα, όταν η αγορά συναλλάγματος παρουσιάζει διακυμάνσεις, η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ομόλογα των ΗΠΑ για να ισοσκελίσει το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.
Επομένως, ο λόγος για τον οποίο η Κίνα κατέχει μεγάλο ποσό αμερικανικού χρέους είναι στην πραγματικότητα για τη δική της ανάπτυξη.

Γιατί δεν θα πουλήσει όλο το αμερικανικό χρέος που διακρατά

Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν εμφανίστηκαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας, οι λύσεις που ελήφθησαν όχι μόνο επηρέασαν την ανάπτυξη της δικής τους οικονομίας, αλλά επηρέασαν και την ανάπτυξη των συνδεδεμένων με αυτές χωρών.
Αν και η επιρροή στην Κίνα του πληθωρισμού των ΗΠΑ είναι σχετικά περιορισμένη, οι τιμές στην χώρα έχουν πράγματι αυξηθεί σε διάφορους βαθμούς.
Επιπλέον, η συναλλαγματική ισοτιμία μεγάλων κατόχων αμερικανικού χρέους όπως η Ιαπωνία έχει επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας ξεπούλημα του χρέους των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Κάτω από τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο δεν είναι πλέον αισιόδοξες για την εξέλιξη του δολαρίου ΗΠΑ και έχουν μειώσει τα χρέη τους στις ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό δεν επηρεάζει τη συνολική οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών .
Εξάλλου, οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν ομόλογα των ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό και τα περισσότερα από τα ομόλογα των ΗΠΑ που πωλήθηκαν σε μεγάλες ποσότητες έχουν ανακτηθεί από την Federal Reserve.
Ως εκ τούτου, η μείωση του χρέους των ΗΠΑ από την Κίνα δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο μέλλον, η οικονομία των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να εισέλθει σε έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο, επομένως η Κίνα δεν θα πουλήσει όλα τα αμερικανικά ομόλογα που έχει στα χέρια της και κυρίως θα σχεδιάσει για μελλοντική ανάπτυξη.

Η νομισματική επανάσταση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την de facto αμφισβήτηση του δολαρίου δεν πρόκειται να... εξαλείψει το δολάριο στον προβλεπτό ορίζοντα, αλλά θα πλήξει τη μονοπωλιακή θέση την οποία κατέχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης