Gun Room

COLT USMC M45A1: Το τελευταίο «σαρανταπεντάρι»

COLT USMC M45A1: Το τελευταίο «σαρανταπεντάρι»
Η κάνη είναι ανοξείδωτη, προδιαγραφών National Match όμοια με εκείνες που χρησιμοποιούν τα σκοπευτικά όπλα ακριβείας της εταιρείας.
Πρόσφατα το Σώμα των πεζοναυτών άρχισε να εκποιεί κάποια πιστόλια M45A1 CQBP (Close Quarters Battle Pistol) από το απόθεμα του.
Είχαν αποκτηθεί το 2012 από την Colt για μία από τις λιγότερο γνωστές και πλέον αποτελεσματικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, τους Ανιχνευτές (Force Recon). Όπως είναι φυσικό, “έγιναν ανάρπαστα”. Αγοράστηκαν εντός ολίγων ωρών από πολίτες που θέλουν να κατέχουν ένα ζωντανό κομμάτι στρατιωτικής ιστορίας.
Οι Πεζοναύτες ήταν οι πρώτοι που έφεραν το Μ1911 σε μάχη, όταν εκστράτευσαν στην Ευρώπη κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο.
Εκτοτε, το όπλο ήταν συνυφασμένο με την ιστορία τους.
Όταν το 1985 το “σαρανταπεντάρι” αντικαταστάθηκε επίσημα από το Beretta M9 (9X19mm), εξέφρασαν απροθυμία να παραδώσουν τα 1911Α1 και να παραλάβουν ένα όπλο που θεωρούσαν κατώτερο.
Επιβεβαιώνοντας την προσκόλληση στις παραδόσεις τους και την ικανότητα να “αμφισβητούν τις λανθασμένες επιλογές” της ανώτερης διοίκησης, τα διατήρησαν σε υπηρεσία με τα αποσπάσματα ειδικών αποστολών των MEU(SOC) που δραστηριοποιούνταν ανά την υφήλιο.
Η αιτιολόγηση ήταν πως οι ειδικές και αντιτρομοκρατικές αποστολές των μονάδων χρειάζονταν ένα ισχυρότερο και ακριβέστερο όπλο από το Beretta.
3_14.jpg
Οι οπλουργοί του Τομέα Όπλων Ακριβείας (Precision Weapons Section) τροποποίησαν παλιότερα Μ1911 με υψηλής ποιότητας κάνες και ανταλλακτικά για να κατασκευάσουν χειροποίητα πιστόλια μάχης με ακρίβεια αγωνιστικού όπλου. Τα τροποποιημένα πιστόλια χαρακτηρίζονταν Μ45 MEU(SOC) και χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς επί τρεις δεκαετίες.
Κάποια στιγμή το απόθεμα των παλιών αυτών όπλων “εξαντλήθηκε”.
Απλά δεν υπήρχαν πλέον σκελετοί για να χτιστούν άλλα πιστόλια MEU(SOC). Το 2012 έγινε ένας διαγωνισμός για 4.000 αναβαθμισμένα Μ1911.
Το συμβόλαιο κέρδισε η Colt με το μοντέλο Government Rail Gun.

Το Μ1911 του 21ου αιώνα

Η Colt, διαθέτει τεράστια ιστορία και δεσμούς με τους πεζοναύτες, αφού πολλά στελέχη της ανέκαθεν είχαν προϋπηρεσία στο Σώμα.
Η χρηματική αξία του συμβολαίου μπορεί να μην ήταν μεγάλη, το πρεστίζ όμως ήταν τεράστιο.
Ως βάση χρησιμοποιήσαν το μοντέλο 01980RG που κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι για μέγιστη αντοχή στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Η προσθήκη RG στο τέλος του κωδικού σημαίνει την ύπαρξη ράγας mil1913 (Picatiny) στο κάτω μέρος του κορμού. Κατ’ απαίτηση του πελάτη, όλες οι εξωτερικές μεταλλικές επιφάνειες του Μ45Α1 καλύπτονται με κεραμική βαφή Ceracote χρώματος “ερήμου” Desert Tan (σε νεώτερες παρτίδες αντικαταστάθηκε από επεξεργασία DLC) για αυξημένη αντοχή στη διάβρωση, μείωση των αντανακλάσεων και προστασία από τριβές.
Φυσικά, το διαμέτρημα είναι το .45 ACP.
Μηχανικά το Μ45Α1 μοιάζει με κάθε άλλο στρατιωτικό Μ1911 των τελευταίων 100 χρόνων.
Διατηρεί τον κοντό οδηγό επανατατικού κάτω από την κάνη , αντί των νεότερων οδηγών
πλήρους μήκους που απαιτούν εργαλεία για να λυθούν.
Ο περιστροφικός δακτύλιος της κάνης (bushing) συγκρατεί το χαληνωτήριο (spring plug) του επανατατινού ελατήριου.
Μια απλή πίεση με τον αντίχειρα και περιστροφή του δαχτυλίου προς τα αριστερά απελευθερώνει το ελατήριο και ξεκινά την αποσυναρμολόγηση.
Η κύρια αλλαγή αφορά στη χρήση διπλού επανατατικού ελατηρίου.
Η Colt υιοθέτησε στο Μ45 αυτό το σύστημα γιατί μειώνει την αίσθηση της ανάκρουσης και αυξάνει τη μακροζωία του όπλου.
Η κάνη είναι ανοξείδωτη, προδιαγραφών National Match όμοια με εκείνες που χρησιμοποιούν τα σκοπευτικά όπλα ακριβείας της εταιρείας.

5_13.jpg
Το πιστόλι υιοθετεί σύγχρονα απάρτια, όπως αμφιδέξιους μοχλούς ασφαλείας, αγωνιστικού τύπου “ουρά” λαβής (της Wilson Combat) και σκοπευτικά τριτίου της Novak
που φέγγουν στο σκοτάδι.
Για αποφυγή τυχαίας πυροδότησης από πτώση, φέρει παθητική ασφάλεια επικρουστήρα και ένας κρίκος ανάρτησης επιτρέπει στον πεζοναύτη να το συγκρατεί δεμένο στο σώμα του.
Η μεγαλύτερη οπτική διαφορά σε σχέση με τα παλιότερα 1911 είναι ότι ο σκελετός έχει μεγαλύτερο πάχος και ενσωμάτωνει ράγα Picatiny. Επιτρέπει τη χρήση φακών και
καταδεικτών λέηζερ χωρίς την ανάγκη για τροποποιήσεις στο όπλο.
Το “παραπανίσιο” ατσάλι ανεβάζει το βάρος του Μ45Α1 στα 1.270 γραμμάρια. Η τροφοδοσία γίνεται από
γεμιστήρες επτά φυσιγγίων μοντέλο “47” της Wilson Combat, τους οποίους απαίτησαν συγκεκριμένα οι πεζοναύτες.
Στο εμπρός αλλά και το πίσω μέρος του κλείστρου βρίσκονται δυο σειρές από κεκλιμένες χαράξεις που έχουν κοπεί στο μέταλλο. Χρησιμεύουν στην όπλιση και είναι αρκετά βαθιές
ώστε να τις νιώθουν και χέρια που φέρουν γάντια. Για σταθερότερη λαβή, τα ξύλινα πλακίδια του Μ1911 έχουν αντικατασταθεί από συνθετικά της VZ με έντονη χάραξη.

Τιμητική αποστρατεία

Κάποια στιγμή μέσα στο 2018, οι πεζοναύτες των ειδικών μονάδων άρχισαν να παραλαμβάνουν βελτιωμένα πιστόλια των 9Χ19mm (Glock 19) και εντός του 2020
αποφασίστηκε να αντικαταστήσουν όλα τα παλιότερα πιστόλια στο απόθεμα με M18 (Sig Sauer). Τα όπλα αυτά είναι ελαφρότερα, μικρότερου μεγέθους, με διπλάσια σχεδόν
αναχορηγία φυσιγγίων και κρύβονται ευκολότερα κάτω από πολιτική περιβολή. Για λόγους απλοποίησης της αλυσίδας διοικητικής μέριμνας, θα αποσυρθούν στο επόμενο διάστημα
όλα τα Μ45Α1 γιατί απαιτούν διαφορετικό φυσίγγιο και ακριβότερη υποστήριξη.
Με συνεχή παρουσία του Colt M1911 από το 1912 ως και το 2022 όταν θα έχουν αντικατασταθεί τα τελευταία M45A1,θα έχει κλείσει ένας κύκλος υπηρεσίας με τους
αμερικανούς πεζοναύτες για πάνω από έναν αιώνα!
4_14.jpg2_1_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης