Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Ρώσος Προέδρος Vladimir Putin στοχεύει στην κατοχή της Ουκρανίας.
Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να καταστρέψει την ουκρανική δημοκρατία και να "εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονέτα στο Κίεβο".
Ο ίδιος έγραψε σχετικά το Σάββατο στη σελίδα του στο Twitter .
«Το μέγεθος της εισβολής δείχνει ότι η πρόθεση του [προέδρου Vladimir] Putin είναι να καταλάβει τη χώρα, να καταστρέψει τη δημοκρατία εκεί και να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονέτα στο Κίεβο», έγραψε ο Borrell στο μήνυμά του.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε την Πέμπτη μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ως απάντηση στην έκκληση των ηγετών των δημοκρατιών του Ντονμπάς για βοήθεια.
Τόνισε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών.
Όπως αναφέρεται στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις δεν χτυπούν πόλεις, αλλά απενεργοποιούν μόνο τις στρατιωτικές υποδομές, επομένως τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό.
Για άλλη μια φορά, στο ευρωπαϊκό έδαφος, μια μεγάλη δύναμη διεξάγει επιθετικό πόλεμο εναντίον ενός ειρηνικού και δημοκρατικού γείτονα.
Και αυτή η δύναμη έχει πυρηνικά όπλα που δεν αποκλείει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον όσων έρχονται να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό.
Αυτή η επίθεση έχει ήδη προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.
Το μέγεθος της εισβολής δείχνει ότι η πρόθεση του Vladimir Putin είναι να καταλάβει τη χώρα, να καταστρέψει τη δημοκρατία εκεί και να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονέτα στο Κίεβο, τονίζει ο κ. Borrell σε μήνυμά του.
Αυτό που αμφισβητείται είναι επομένως η επιβίωση της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους, μια πολύ σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Οι ανησυχίες για την ασφάλεια που εξέφρασε η Ρωσία ήταν ξεκάθαρα ένα πρόσχημα που στόχευε πάνω απ' όλα στην προστασία του ρωσικού καθεστώτος από μια δημοκρατική μετάδοση.
Αυτό που εξηγεί αυτή την επιθετικότητα δεν είναι στην πραγματικότητα ούτε η υπεράσπιση των ρωσόφωνων μειονοτήτων, ούτε η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ούτε η φανταστική ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στα σύνορα της Ρωσίας.
Η ουσία του θέματος βρίσκεται στην ολοένα και πιο αυταρχική φύση του καθεστώτος του Vladimir Putin, στη βαθιά του πεποίθηση ότι η επέκταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στα σύνορά του θα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για την εξουσία του. Εναπόκειται σε αυτόν να σφυρίξει το τέλος της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, μια καλά και πραγματικά προμελετημένη πράξη.
To προηγούμενο της εισβολής στην Τσεχοσλοβακία
Αφού άκουσα τον Πρόεδρο Zelensky να μιλάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως είπε ο κ. Borrell σε δηλώσεις του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ένα προηγούμενο που δυσκολεύομαι να διατυπώσω, αλλά που μου επιβάλλεται: αυτό της εισβολής στην Τσεχοσλοβακία το 1938 από τον Αδόλφο Χίτλερ.
Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες που είχαμε για την προετοιμασία αυτής της επίθεσης, ελπίζαμε να μπορέσουμε να αποφύγουμε έναν ανοιχτό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.
Προτιμούμε πάντα, στην πραγματικότητα, μια ειρήνη υπό διαπραγμάτευση από τον πόλεμο, τον διάλογο, ακόμη και τον σκληρό, από την αντιπαράθεση, τον λόγο από το βίαιο πάθος και τη στέγαση, έστω και προσωρινή, από την αμετάκλητη απογοήτευση. Και ελπίζαμε ότι ένας αρχηγός κράτους που μας είπε επίσημα ότι δεν θα εισβάλει ποτέ στην Ουκρανία θα κρατούσε τον λόγο του.
Η προειδοποίηση του βρετανικού Foreign Office
«Έχουμε στη διάθεσή μας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας διατηρούν δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία», συνεχίζει το κείμενο. Σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ, «ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Evgeny Murayev θεωρείται δυνητικός υποψήφιος».
Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα ονόματα του Sergei Arbuzov (πρωθυπουργός από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικός πρωθυπουργός), του Andrei Kluyev (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Viktor Yanukovic), του Volodymyr Sivkovic (πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και του MIkola Azarov (πρωθυπουργός από το 2010 ως το 2014).
«Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», αναφέρει το Λονδίνο, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της Ρωσίας βρίσκονται πάντα ανεπτυγμένοι στα ουκρανικά σύνορα.
Η διάψευση
Το Κρεμλίνο διέψευδε τότε ακόμη, (20-23 Ιανουαρίου, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι πληροφορίες του βρετανικού ΥΠΕΞ) ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να εισβάλει, αλλά συναρτούσε την αποκλιμάκωση με τη σύναψη συμφωνιών για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, ειδικά τη μη διεύρυνση του NATO, πάνω απ’ όλα στην Ουκρανία.
Η αξίωση αυτή χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από τη Δύση, που απειλεί τη Ρωσία με συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που επιτεθεί.
Οι βρετανικές κατηγορίες διατυπώθηκαν την ώρα που επιχειρείτο εκτόνωση των εντάσεων με τη Μόσχα έπειτα από αρκετές εβδομάδες φραστικής κλιμάκωσης· Ρώσοι και Αμερικανοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ειλικρινείς» συνομιλίες τους στη Γενεύη.
Ο ρώσος υπουργός Άμυνας, ο Sergei Soygu, είχε δεχθεί να συναντηθεί στη Μόσχα με τον βρετανό ομόλογό του Ben Wallace –για πρώτη φορά από το 2013–, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Ωστόσο η πρόσκληση αυτή ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τις βρετανικές κατηγορίες.
«Οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται σήμερα (23/01) φέρνουν στο φως το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία και τον τρόπο που σκέπτεται το Κρεμλίνο», έκρινε η υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ Liz Truss στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.
ΗΠΑ: Βαθιά ανησυχητικά «σημάδια»
Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είχε αξιώσει η Μόσχα να προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» της κρίσης και να «πάρει τη διπλωματική οδό», προειδοποιώντας για πολλοστή φορά ότι «κάθε ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελούσε τεράστιο στρατηγικό λάθος με οδυνηρά κόστη».
Τη βρετανική ανακοίνωση είχε σχολιάσει και η Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθιά ανησυχητικά» όσα κατήγγειλε η Βρετανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Αυτό το είδος συνωμοσίας είναι βαθιά ανησυχητικό.
Ο ουκρανικός λαός έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλάι των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων μας στην Ουκρανία», ανέφερε η Emily Horn, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
«Ανοησίες», η απάντηση της Μόσχας
Η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε με μεταμεσονύκτιο σχόλιό του (24/01), χαρακτηρίζοντας «παραπληροφόρηση» την ανακοίνωση του βρετανικού Foreign Office.
«Η διακινούμενη από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας παραπληροφόρηση είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τους Αγγλοσάξονες ασχολούνται με την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία.
Καλούμε το ΥΠΕΞ της Βρετανίας να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, να σταματήσει να διασπείρει ανοησίες».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών