Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Επικοινωνιακό ρήγμα» μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ – Διπλωματική λύση ζητούν οι Αμερικανοί, οι Ισραηλινοί τα έχουν «βάλει» με όλους

«Επικοινωνιακό ρήγμα» μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ – Διπλωματική λύση ζητούν οι Αμερικανοί, οι Ισραηλινοί τα έχουν «βάλει» με όλους
Η Hezbollah και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά τον τελευταίο χρόνο, όμως, την τελευταία εβδομάδα, οι εχθροπραξίες έχουν κλιμακωθεί δραματικά
Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός χτυπά δίχως διάκριση και έλεος στον Λίβανο, οι ΗΠΑ ζητούν… διπλωματική λύση.
ΗΠΑ και Ισραήλ προσπαθούν να πείσουν ότι βρίσκονται σε ρήγμα, καθώς οι Αμερικανοί προειδοποίησαν ευθέως το Ισραήλ να μην ανοίξει έναν πλήρη πόλεμο με τη Hezbollah, καθώς η λιβανική μαχητική ομάδα και οι ισραηλινές δυνάμεις εμπλέκονται σε μερικές από τις πιο σκληρές ανταλλαγές πυρών τους από τις 7 Οκτωβρίου.
Τα ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μερικές από τις πιο σφοδρές βομβαρδιστικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο από την έναρξη των μαχών πέρυσι, ενώ η Hezbollah εκτόξευσε ρουκέτες προς την πόλη της Χάιφα.
Οι κλιμακούμενες επιθέσεις έχουν τροφοδοτήσει φόβους ότι οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήρη χερσαίο πόλεμο.

Διπλωματική λύση ζητούν οι Αμερικανοί

Ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι υπάρχουν «καλύτεροι τρόποι» για να διασφαλιστεί ότι οι Ισραηλινοί πολίτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα εκκενωμένα σπίτια στο βορρά «από έναν πόλεμο, από μια κλιμάκωση και μετά να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο».
«Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για στρατιωτική σύγκρουση και το λέμε αυτό απευθείας στους Ισραηλινούς ομολόγους μας»...δεν πιστεύουμε ότι η κλιμάκωση αυτής της στρατιωτικής σύγκρουσης είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε ο Kirby στο ABC This Week.
Ο πρόεδρος Joe Biden είπε στους δημοσιογράφους η κυβέρνησή του «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin κάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του το Σάββατο για να τονίσει «τη σημασία της επίτευξης διπλωματικής λύσης» και να τονίσει την ανησυχία του για την ασφάλεια των πολιτών των ΗΠΑ στην περιοχή, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η Hezbollah είχε εκτοξεύσει περίπου 150 βλήματα νωρίς την Κυριακή, με ρουκέτες να στόχευαν βαθύτερα στο Ισραήλ από ό,τι σε προηγούμενες εκρήξεις.
Ενώ οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν, το Kiryat Bialik και το Tsur Shalom στα προάστια της Χάιφα και σε άλλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, υπέστησαν πλήγματα.

Στα άκρα και η Hezbollah

Η Hezbollah είπε ότι τα μπαράζ ήταν αντίποινα για «επαναλαμβανόμενες» ισραηλινές επιθέσεις, καθώς και για μια «αρχική» απάντηση στις μαζικές εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που σκότωσαν 37 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.000 σε όλο τον Λίβανο.
Η Hezbollah έχει κατηγορήσει για τις εκρήξεις του μηχανισμού το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί άμεσα την ευθύνη.
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις προς το Ισραήλ να αποφύγει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ο Benjamin Netanyahu υποσχέθηκε να μην σταματήσει τη στρατιωτική πίεση στη Hezbollah.
«Τις τελευταίες ημέρες χτυπήσαμε τη Hezbollah με μια σειρά από χτυπήματα που δεν φανταζόταν», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την Κυριακή.
«Αν η Hezbollah δεν έλαβε το μήνυμα, σας υπόσχομαι, θα το κάνει».
Σε ένδειξη της ολοένα και πιο σκληρής ατμόσφαιρας στην κυβέρνηση του Netanyahu, ο υπουργός Υποθέσεων Διασποράς Amichai Chikli είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στον Λίβανο, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι κράτος.
«Ο Λίβανος, παρόλο που έχει σημαία και παρόλο που έχει πολιτικούς θεσμούς, δεν πληροί τον ορισμό του κράτους», έγραψε στο X.

Επικοινωνιακός πόλεμος

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται σε ολόκληρη την περιοχή, το Ισραήλ είπε ότι κατέρριψε επίσης ένα drone που εκτοξεύτηκε από τα ανατολικά - το οποίο ανέλαβαν μαχητές στο Ιράκ που είπαν ότι είχαν στοχεύσει επίσης το Ισραήλ με πυραύλους κρουζ - και εξαπέλυσε επιδρομή στην παλαιστινιακή πόλη Ραμάλα όπου έκλεισε το τοπικό γραφείο του Al Jazeera για 45 ημέρες.
Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει την ομάδα μέσων ενημέρωσης ότι είναι φερέφωνο για μαχητές.
Το Al Jazeera απέρριψε τους ισχυρισμούς και η Ένωση Ξένου Τύπου δήλωσε ότι ήταν «βαθιά προβληματισμένη» από την κίνηση.
«Ο περιορισμός των ξένων ρεπόρτερ και το κλείσιμο των καναλιών ειδήσεων σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από τις δημοκρατικές αξίες», δήλωσε το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης.
Ο Nadav Shoshani, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κατηγόρησε τη Hezbollah ότι «στοχεύει αμάχους» στον τελευταίο γύρο των επιθέσεων και ο στρατός είπε ότι θα συνεχίσει να χτυπά για να υποβαθμίσει τις δυνατότητες της λιβανικής ομάδας.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι έπληξε περίπου 290 στόχους στον Λίβανο τις προηγούμενες 24 ώρες, καταστρέφοντας χιλιάδες κάννες εκτοξευτών πυραύλων και άλλες υποδομές που ανήκαν στη Hezbollah.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είπε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα χτυπήματα.

Κλιμακώνεται η ένταση

Η Hezbollah και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ την ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο εβραϊκό κράτος στις 7 Οκτωβρίου.
Όμως, την τελευταία εβδομάδα, οι εχθροπραξίες έχουν κλιμακωθεί δραματικά.
Την Τρίτη και την Τετάρτη, η επίθεση στους βομβητές και άλλες συσκευές επικοινωνίας της Hezbollah προκάλεσε σοκ στον Λίβανο.
Στη συνέχεια, την Παρασκευή, ένα ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό σκότωσε τον Ibrahim Aqil και άλλους ανώτερους διοικητές της ελίτ δύναμης Radwan της Hezbollah, στο αναμφισβήτητα το πιο καταστροφικό πλήγμα που έχει το Ισραήλ εναντίον της μαχητικής ομάδας από τότε που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980.
Οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση, η οποία κατέστρεψε ένα κτίριο κατοικιών στο προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού, αυξήθηκε σε 45, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 10 άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά.
Η κλιμάκωση αυτής της εβδομάδας ήρθε αφότου το Ισραήλ είπε ότι εισέρχεται σε μια «νέα φάση» της σχεδόν ενός έτους σύγκρουσής του με τη Hezbollah, η οποία μέχρι τώρα περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό στη μεθοριακή περιοχή Ισραήλ-Λιβάνου.
Η Jeanine Hennis, ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, προειδοποίησε ότι οι ανταλλαγές έφεραν την περιοχή «στο χείλος μιας επικείμενης καταστροφής» και κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν τις ενέργειες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης